Boris Johnson zegt hoe de blokkering van het coronavirus zal worden opgeheven

De Britse premier Boris Johnson spreekt tijdens een persconferentie op televisie in Downing Street 10 op 22 februari 2021 in Londen, Engeland.

Leon Neal | Getty Images Nieuws | Getty-afbeeldingen

LONDEN – De Britse premier Boris Johnson had maandag goed nieuws voor het land na maanden van opsluiting. Hij zei dat een “ongeëvenaard” vaccinatieprogramma betekende dat het “nu op een eenrichtingsweg naar vrijheid reisde”.

De versoepeling van de lockdown voor Engeland zal in een aantal stappen plaatsvinden en “in elke fase afhankelijk zijn van gegevens, niet van datums”, zei hij. Bij de eerste stap zullen scholen in Engeland op 8 maart heropenen. De laatste, gepland voor 21 juni, zal de afschaffing van alle beperkingen op het mixen en de heropening van alle sectoren die gesloten blijven, zoals nachtclubs, zien.

Het komt als Johnson bevestigde dat meer dan 17,7 miljoen Britten hun eerste dosis van een coronavirusvaccin hadden gekregen.

“Bijna een jaar nadat deze pandemie begon, heeft deze ongeëvenaarde nationale inspanning de kansen op beslissende wijze in ons voordeel doen verschuiven”, zei Johnson maandagavond in een persconferentie. “We hoeven niet langer alleen te vertrouwen op lockdowns.”

Hij voegde eraan toe: “Met elke dag die voorbijgaat, creëert dit vaccinatieprogramma een schild rond de hele bevolking, wat betekent dat we nu op een eenrichtingsweg naar vrijheid reizen en dat we veilig kunnen beginnen om ons leven opnieuw op te starten en te doen het met vertrouwen tegemoet. “

Meer besmettelijke soort

Het VK is een van de zwaarst getroffen landen door de pandemie, met het op drie na hoogste aantal besmettingen, na de VS, India en Brazilië. Volgens gegevens van de Johns Hopkins University zijn er tot op heden meer dan 4,1 miljoen gevallen van coronavirus en zijn er 120.987 dodelijke slachtoffers gevallen als gevolg van het virus.

Het zag een sterke stijging van het aantal gevallen dat de winter inging toen een nieuwe, meer besmettelijke stam van het virus opdook in het zuidoosten van het land. Het is nu de dominante stam van het virus in het hele land geworden en is in tal van landen over de hele wereld aangetroffen, naast andere, meer virulente stammen van het virus.

Een zilveren voering in de Britse ervaring met de pandemie was de reactie op vaccinatie. Het was het eerste land ter wereld dat een coronavirusvaccin goedkeurde, de kandidaat van Pfizer en BioNTech.

Vervolgens keurde het de prik van AstraZeneca-University of Oxford goed en begon deze toe te dienen, een goedkoper vaccin dat in het VK wordt geproduceerd en gemakkelijker te vervoeren en op te slaan is dan concurrerende prikken.

Vier belangrijke tests

Johnson schetste vier tests die moeten worden doorstaan ​​voordat het VK naar de volgende fase van hijsbeperkingen kan gaan. Dit zijn:

  • Dat het vaccinatieprogramma met succes wordt voortgezet.
  • Er zijn aanwijzingen dat vaccins voldoende effectief zijn in het verminderen van ziekenhuisopnames en sterfgevallen bij gevaccineerde personen.
  • Infectiepercentages lopen niet het risico dat het aantal ziekenhuisopnames stijgt, wat een onhoudbare druk zou uitoefenen op de National Health Service.
  • Dat haar inschatting van de risico’s niet fundamenteel wordt veranderd door nieuwe coronavirusvarianten die zorgwekkend zijn.

In een gesprek met de natie erkende Johnson dat sommige mensen een meer voorzichtige benadering zouden willen om de lockdown op te heffen, terwijl anderen liever hadden dat het plan werd versneld. Hij verwees naar een “zorgvuldig evenwicht”, maar benadrukte dat de beperkingen niet oneindig konden voortduren.

“Het is bedankt voor de uitrol van deze vaccinaties … dat de balans van dat oordeel nu in ons voordeel aan het veranderen is. En dankzij de vaccinaties komt er licht in het verschiet dat ons leidt naar een lente en een zomer waarvan ik denk dat het seizoenen van hoop, ‘zei Johnson. “Waarvan we niet teruggaan.”

Nieuwe infecties vallen

Uit gegevens blijkt dat nieuwe infecties aan het afnemen zijn, en vroege onderzoeken wijzen erop dat coronavirusvaccins ook bijdragen aan het voorkomen van overdracht van het virus en aan het voorkomen van ernstige ziekten.

In de afgelopen zeven dagen heeft het VK 78.308 nieuwe gevallen van het coronavirus gezien, 11% minder dan de vorige wekelijkse telling. Het aantal doden in de afgelopen zeven dagen, 3.362 doden, is ook 27% lager dan het aantal voorgaande zeven dagen. Ziekenhuisopnames vallen ook.

—CNBC’s Holly Ellyatt heeft bijgedragen aan dit artikel.

Plaats een reactie