Boris Johnson vertelt dat China UK niet weg zal lopen van mensen uit Hong Kong

By admin

De Britse premier Boris Johnson legt op 27 april 2020 een verklaring af in Downing Street in het centrum van Londen, nadat hij na meer dan drie weken rust na een ziekenhuisopname met de ziekte COVID-19 weer aan het werk was gegaan.

DANIEL LEAL-OLIVAS

Groot-Brittannië zal niet weglopen van de bevolking van Hong Kong als China een nationale veiligheidswet oplegt die in strijd zou zijn met zijn internationale verplichtingen uit hoofde van een akkoord uit 1984, zei premier Boris Johnson woensdag.

Het Verenigd Koninkrijk heeft er bij China op aangedrongen een eind te maken aan de rand van de nationale veiligheidswetgeving voor Hong Kong, dat volgens hem het risico loopt een van de juwelen van de Aziatische economie te vernietigen en de reputatie van China te ruïneren.

“Hong Kong slaagt omdat de mensen vrij zijn”, schreef Johnson in de krant Times of London. ‘Als China doorgaat, zou dit in directe strijd zijn met zijn verplichtingen uit hoofde van de gezamenlijke verklaring, een wettelijk bindend verdrag dat is geregistreerd bij de Verenigde Naties.

‘Veel mensen in Hong Kong vrezen dat hun manier van leven – die China beloofde te handhaven – wordt bedreigd’, zei Johnson.

Het Chinese parlement keurde vorige week een besluit goed om wetten te maken voor Hong Kong om opruiing, afscheiding, terrorisme en buitenlandse inmenging in te dammen. De veiligheids- en inlichtingenagenten van het vasteland mogen voor het eerst in de stad gestationeerd zijn.

“Als China doorgaat met het rechtvaardigen van hun angsten, dan kan Groot-Brittannië niet met een gerust geweten onze schouders ophalen en weglopen; in plaats daarvan zullen we onze verplichtingen nakomen en een alternatief bieden”, zei Johnson.

Hong Kong werd in 1997 teruggegeven aan China na meer dan 150 jaar Britse heerschappij – opgelegd nadat Groot-Brittannië China had verslagen in de Eerste Opiumoorlog.

China scheldt het VK

China zei dat zijn beslissingen over de nationale veiligheid in Hong Kong zijn eigen aangelegenheid waren en dat de link van Groot-Brittannië met het grondgebied voortkwam uit “agressieve kolonisatie en ongelijke verdragen”.

“De onverantwoordelijke opmerkingen en beschuldigingen van het VK … hebben de binnenlandse aangelegenheden van China, waaronder de aangelegenheden van Hongkong, ernstig verstoord”, zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian. ‘We raden de Britse kant aan om een ​​stap terug te doen.’

“Het VK zei dat de wetgeving autoritair is, maar dit woord is de exacte omschrijving van de voormalige Britse heerschappij over HK”, aldus de woordvoerder.

Johnson herhaalde de belofte van Groot-Brittannië om houders van paspoorten voor het Britse nationale overzeese gebied in Hong Kong een weg naar het Britse staatsburgerschap te geven, waardoor ze zich in het Verenigd Koninkrijk konden vestigen.

Er zijn ongeveer 350.000 houders van BNO-paspoorten in Hong Kong en nog eens 2,5 miljoen komen ervoor in aanmerking, zei Johnson.

De Hongkongse democratie-activist Joshua Wong riep het Verenigd Koninkrijk op om verder te gaan en sancties op te leggen aan China.

‘Ik roep de Britse regering op de noodzakelijke sancties en beperkende maatregelen op te leggen’, zei Wong.

Activisten in Hong Kong zijn van plan een bijeenkomst te houden ter gelegenheid van de verjaardag van 4 juni 1989 van Chinese troepen die op demonstranten van pro-democratie studenten op en rond het Tiananmen-plein in Peking schieten, ook al is voor het eerst een jaarlijkse wake voor het jubileum geannuleerd vanwege zorgen over coronavirus besmetting.

Er zijn ook demonstraties gepland op 9 juni jubileum van de miljoen man sterke mars van vorig jaar tegen een nu ingetrokken wetsvoorstel in Hong Kong om de uitlevering van overtreders aan het vasteland van China mogelijk te maken, evenals protesten drie dagen later die de politie met traangas en rubber aanpakte. kogels.