Boeing zou al op 20 april de commerciële vliegtuigproductie hervatten

By admin

Buiten de fabriek in Renton, Washington staat een Boeing 737 MAX 9 afgebeeld.

Stephen Brashear | Getty Images

Boeing is van plan de productie van commerciële vliegtuigen in zijn fabrieken in Seattle al op 20 april te hervatten met nieuwe maatregelen voor fysieke afstand om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen.

Het bedrijf had de productie in die fabrieken drie weken geleden opgeschort te midden van thuisbestellingen in de staat Washington. Later zei het dat het de productie tijdelijk zou stilleggen in de fabriek in South Carolina, waar het 787 jetliners met brede romp maakt, een maatregel die de assemblage van commerciële vliegtuigen van Boeing effectief stopzette.

Boeing heeft gezichtsbedekkingen nodig op de locaties in de staat Washington en markeert vloeren en postborden om de juiste fysieke afstand tussen werknemers aan te geven. Het personeel komt ook volgens een gespreid schema.

Andere maatregelen om de verspreiding van de ziekte te stoppen, zijn onder meer ‘welzijnscontroles’ van werknemers, vrijwillige temperatuurmetingen in de fabrieken en contactopsporing als werknemers positief testen op Covid-19. Meer dan 130 Boeing-medewerkers hebben positief op het virus getest.

De voorzorgsmaatregelen kunnen een voorproefje zijn van wat werknemers die momenteel vanuit huis in verschillende bedrijfstakken werken, kunnen tegenkomen wanneer ze terugkeren naar bedrijfsfaciliteiten.

Dave Calhoun, CEO van Boeing, juichte in een brief aan het personeel de vooruitgang toe die luchtvaartmaatschappijen hebben geboekt om miljarden aan overheidssteun te krijgen om de klap van het coronavirus te verzachten, waardoor de Amerikaanse vraag naar vliegreizen met 95% is gedaald ten opzichte van een jaar geleden.

Maar de inkomsten van luchtvaartmaatschappijen zullen dit jaar naar verwachting fors dalen, waardoor de vraag naar nieuwe jetliners zal dalen terwijl luchtvaartmaatschappijen hun jets proberen te parkeren, zodat de capaciteit beter aansluit bij de schamele vraag naar vliegreizen.

Calhoun heeft niet direct gezegd of Boeing zelf overheidssteun zal aanvragen en accepteren. Het bedrijf zocht vorige maand 60 miljard dollar voor de lucht- en ruimtevaartindustrie, maar Calhoun weigerde tegen de aandelen van de overheid in ruil voor federale steun.

“Ons team blijft zich concentreren op de beste manieren om de liquiditeit door ons bedrijf en onze toeleveringsketen te laten stromen totdat onze klanten weer vliegtuigen kopen”, vertelde Calhoun aan de werknemers.