FINANCIEEL.com

BOE zou in ‘sommige scenario’s’ de rente kunnen verhogen tot 7%: JPMorgan

BOE zou in ‘sommige scenario’s’ de rente kunnen verhogen tot 7%: JPMorgan

In juni verhoogde de Bank of England voor de 13e keer op rij de rente.

Alexander Spatari | Even |

De Bank of England zou de rente kunnen verhogen tot 7% ​​om de inflatie te bedwingen, aldus JP Morgan, die zei dat de risico’s van een harde landing voor de economie ook toenemen.

De Amerikaanse investeringsbank verwacht dat de rente in november een hoogtepunt zal bereiken van 5,75%, maar waarschuwt dat ze “onder sommige scenario’s” hoger kunnen worden, tot wel 7%.

De analyse van JP Morgan Economist Allan Monks komt op het moment dat huiseigenaren in het Verenigd Koninkrijk geconfronteerd worden met een aanzienlijke stijging van de financieringskosten, aangezien deze meestal gekoppeld zijn aan de belangrijkste rentevoet van de centrale bank.

In juni verhoogde de centrale bank de rente voor de 13e keer op rij met 50 basispunten – meer dan velen hadden verwacht – tot 5%.

“Aanhoudende verrassingen hebben de druk op de BOE vergroot om het beleid aanzienlijk aan te scherpen, en we streven nu naar een eindtarief van 5,75% tegen november”, schreef Monks in een notitie aan klanten van 30 juni.

“We gaan ervan uit dat de BOE zal draaien naar een ‘high-for-long’-strategie met de bedoeling om de vertragingen in de transmissie de klus te laten klaren.”

Hij voegde eraan toe: “Dit alleen al verhoogt het risico van een harde landing volgend jaar, maar we erkennen dat de beleidsrente die nodig is om de inflatie onder controle te houden, hoger blijkt te zijn dan de meesten hadden verwacht.”

Britse consumenten worden geconfronteerd met een uitdagende omgeving, met stijgende voedsel-, energie- en hypotheekkosten die hun portemonnee hard raken. Dinsdag zei de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling dat het VK het enige land van de G7 is waar de inflatie nog steeds stijgt.

Officiële cijfers voor mei toonden aan dat de prijzen in mei jaarlijks met 8,7% stegen – meer dan voorspeld door economen en aanzienlijk hoger dan de doelstelling van de BOE van 2%.

JPMorgan’s Monks zei dat, vooruitkijkend, een aantal factoren ervoor zou kunnen zorgen dat de centrale bank de rente boven verwachting zou verhogen.

“Hoge inflatie zou kunnen leiden tot een bredere stijging van de inflatieverwachtingen naarmate de psychologie verschuift en er een aanhoudende loon-prijsspiraal ontstaat. Zelfs als langetermijnmaatregelen verankerd blijven, kunnen hoge kortetermijnverwachtingen ook een hardnekkiger probleem creëren”, schreef hij.

“Dit zou de BOE kunnen dwingen de rente boven onze prognose te verhogen om ervoor te zorgen dat de reële rente voldoende positief wordt om deze dynamiek kort te sluiten.”

‘Zeer moeilijke keuzes’

In een interview met de BBC-uitzending op donderdag erkende BOE-gouverneur Andrew Bailey dat mensen “zeer moeilijke keuzes moesten maken over wat ze kopen, wat ze nodig hebben voor hun… leven”.

“We willen … de inflatie terugbrengen naar waar het moet zijn, en dan kunnen we natuurlijk beoordelen welk niveau … de rentetarieven in de toekomst zouden moeten zijn”, zei Bailey.

“Het is moeilijk en… ik begrijp heel goed de moeilijkheden waarmee mensen worden geconfronteerd – helaas moeten we de inflatie zo terugdringen”, voegde hij eraan toe.

“En wat ik zal zeggen is, als we de inflatie niet naar beneden krijgen, als het maar doorgaat, wordt het erger, het wordt echt erger, en zullen we de rente verder moeten verhogen.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert