Site icon Financieel.com

Blumel uit Oostenrijk is ervan overtuigd dat de covid-fondsen van de EU ondanks de Duitse rechtbank zullen doorgaan

LONDEN – De Oostenrijkse financieel directeur is van mening dat er geen reden tot bezorgdheid is over de herstelfondsen van de EU, aangezien investeerders steeds meer op hun hoede zijn voor een vertraging in de broodnodige post-pandemische contanten.

De EU kwam in juli overeen om de financiële markten aan te boren op zoek naar 750 miljard euro ($ 898 miljard) om over de 27 landen te verdelen en hun economieën te ondersteunen na de coronavirus-schok. Om deze fondsen te ontvangen, hebben landen echter moeten aangeven hoe ze deze zullen gebruiken – een proces dat nog niet is afgerond.

Bovendien gooide het Duitse constitutionele hof een curveball naar het proces. Vorige maand uitte het zijn twijfels en stopte het effectief de noodzakelijke wetgevende stappen in Duitsland, voordat de middelen konden worden vrijgegeven.

“We hebben de ontwikkelingen van de rechterlijke uitspraak in Duitsland natuurlijk op de voet gevolgd. Tot op zekere hoogte bepalen ze wat veel critici zeggen dat het gevaar bestaat om tijdelijke maatregelen op een permanente manier door te voeren”, zegt Gernot BlümeI, de minister van Financiën van Oostenrijk, vertelde CNBC vrijdag.

Ik ben ervan overtuigd dat er geen uitstel zal zijn om ook die Europese obligaties uit te kunnen geven.

Gernot Blüme I.

minister van Financiën van Oostenrijk

De Duitse rechtbank handelde nadat een groep genaamd de Citizens ‘Will Alliance klaagde dat de EU-verdragen het blok niet toestonden om gezamenlijk schulden aan te gaan. De Duitse rechters zeiden dat de federale regering ervoor moet zorgen dat lenen op EU-niveau “geen permanente oplossing wordt” – een mening die door Oostenrijk wordt gedeeld.

“Ik kan begrijpen wat de Duitse rechtbank zei en in sommige delen ben ik het daarmee eens”, zei hij, eraan toevoegend dat Oostenrijk “een beetje sceptischer is als het gaat om een ​​permanente onderlinge verdeling van schulden binnen de Europese Unie” in vergelijking met Frankrijk en Duitsland. .

“Daar is de Unie niet voor bedoeld. En we hebben nu crisisbestrijdingsmaatregelen genomen. Maar per (zijn) definitie is een crisis een tijdelijke situatie, dus de maatregelen die we hebben genomen om deze crisis te bestrijden hebben ook een tijdelijk motief, “BlümeI vertelde vrijdag aan CNBC’s” Squawk Box Europe “.

Er is nog een ander element nodig voordat het geld kan worden vrijgegeven: alle EU-lidstaten moeten het ratificatieproces in hun nationale parlementen afronden. Oostenrijk is een van de 10 EU-landen die dat nog moeten doen en zonder dit kan de EU de schuldmarkten niet aanboren.

“Ik ben ervan overtuigd dat er geen uitstel zal zijn om ook die Europese obligaties uit te kunnen geven, want het is een belangrijke maatregel om de Europese economie nieuw leven in te blazen”, zei de Oostenrijkse financieel directeur toen hem werd gevraagd waarom zijn land deze stap nog niet had gezet.

“We hebben overeenstemming bereikt over die maatregelen, Oostenrijk steekt een groot deel van 12 miljard euro in deze pot en we doen dit omdat we denken dat dit de juiste manier is om de groei op de Europese markt te vergroten, omdat alle burgers van Europa er baat bij zullen hebben, ” hij voegde toe.

Er is niets mis met het onderhandelen over vaccins met Rusland

Oostenrijk heeft, net als andere EU-landen, moeite gehad om Covid-19-vaccins snel onder zijn burgers te brengen.

Maar bondskanselier Sebastian Kurz bevestigde afgelopen weekend dat de onderhandelingen om het Russische Spoetnik V-vaccin te kopen waren afgerond, ook al is dit schot nog niet goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau.

BlümeI zei dat Oostenrijk de regels had gevolgd en “probeerde meer doses voor vaccinatie te krijgen, gewoon om sneller de economie te herstellen en de mensen hun vrijheid terug te geven”.

‘Ik zie hier niets verkeerds in,’ zei hij.

Een paar landen in het oosten van de EU, zoals Hongarije, hebben besloten om verder te gaan dan de overeenkomsten die door de Europese Commissie zijn onderhandeld om zelf meer vaccins aan te schaffen, zelfs als deze in het hele blok geen medische goedkeuring hebben gekregen.

In een gesprek met CNBC zei BlümeI dat hij optimistisch is dat Oostenrijk in de komende twee tot drie maanden al zijn volwassen bevolking zal hebben gevaccineerd die een vaccin wil krijgen.

Een man zit op een parkbank in de Volksgarten voor het Hofburgpaleis in Wenen, Oostenrijk op 8 april 2021, terwijl Oostenrijk doorgaat met de Covid-19-beperkingen.

JOE KLAMAR | AFP | Getty-afbeeldingen

Exit mobile version