FINANCIEEL.com

Bluesky krijgt ‘record-high traffic’ na de Twitter-limieten van Elon Musk

Bluesky krijgt ‘record-high traffic’ na de Twitter-limieten van Elon Musk

Jakub Porzycki/ | Nurfoto |

Twitter-concurrent Bluesky zei dat het zaterdag “record-high traffic” had nadat Elon Musk, uitvoerend voorzitter en CTO van Twitter, zei dat de site het aantal berichten dat gebruikers per dag kunnen lezen tijdelijk zal beperken.

Muskus schreef in een tweet dat vanwege “extreme niveaus van gegevensschrapen” en “systeemmanipulatie” geverifieerde accounts, niet-geverifieerde accounts en nieuwe niet-geverifieerde accounts onderworpen zullen zijn aan verschillende limieten op de sociale-mediasite. Musk wijzigde zaterdag meerdere keren de limieten, op een gegeven moment aankondigen dat geverifieerde accounts 10.000 berichten per dag kunnen bekijken, terwijl niet-geverifieerde accounts 1.000 kunnen bekijken en nieuwe niet-geverifieerde accounts 500 kunnen bekijken. Gebruikers melden dat ze een foutmelding “Tarieflimiet overschreden” hebben gezien wanneer ze hun toegewezen aantal berichten hebben bekeken.

Als gevolg hiervan wenden mensen zich tot Bluesky, een opkomende op tekst gebaseerde sociale-mediasite die wordt ondersteund door mede-oprichter van Twitter, Jack Dorsey. Bluesky bevindt zich nog steeds in een bètafase die alleen op uitnodiging toegankelijk is, en het bedrijf zei in een post op zaterdag dat zijn systemen “enkele verminderde prestaties vertoonden als gevolg van recorddruk verkeer”. Het platform moest ook aanmeldingen tijdelijk onderbreken om prestatieproblemen op te lossen.

Bluesky hervatte de aanmeldingen laat op zondag.

Twitter beantwoordde het verzoek van CNBC om commentaar met een automatisch antwoord. Bluesky reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Bluesky werd oorspronkelijk geïncubeerd binnen Twitter in 2019, toen Dorsey nog steeds CEO was. De app draait op een gedecentraliseerde netwerktechnologie, het AT-protocol genaamd, dat in theorie toekomstige sociale apps zou kunnen aandrijven, waardoor mensen hun identiteit op meerdere platforms kunnen behouden.

In februari 2022 richtten leden van het Bluesky-project Bluesky Public Benefit LLC op, met Jay Graber als CEO en Dorsey als een van de oprichtende bestuursleden. Het bedrijf aangekondigd op Twitter in april 2022 dat het $ 13 miljoen aan financiering heeft ontvangen “om ervoor te zorgen dat we de vrijheid en onafhankelijkheid hebben om aan R&D te beginnen.”

Eind april van dit jaar bereikte Bluesky volgens zijn website meer dan 50.000 gebruikers.

Bluesky is niet de enige opkomende Twitter-concurrent. De gedecentraliseerde berichten-app Mastodon trok in november veel belangstelling en de socialemediagigant Meta bevestigde eerder aan CNBC dat het “een op zichzelf staand gedecentraliseerd sociaal netwerk aan het verkennen was voor het delen van tekstupdates”.

Meta is mogelijk klaar voor lancering, zoals The Verge zaterdag meldde dat Meta’s Twitter-concurrent, genaamd Threads, kort in de Google Play Store verscheen.

Meta reageerde niet onmiddellijk op het verzoek om commentaar van CNBC.

– Jonathan Vanian van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert