Blinken waarschuwt Moskou voor de gevolgen van troepenopbouw nabij Oekraïne

By Jernst van Waal

Staatssecretaris Antony Blinken geeft een persconferentie aan het einde van een bijeenkomst van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken op het hoofdkwartier van het Bondgenootschap in Brussel, België, 24 maart 2021.

Olivier Hoslet | Reuters

WASHINGTON – Staatssecretaris Antony Blinken zei zondag dat hij bezorgd was over het aantal Russische troepen dat zich verzamelde aan de Oekraïense grens en waarschuwde Moskou dat “er gevolgen zullen zijn” voor agressief gedrag.

“Ik moet je zeggen dat ik echt bezorgd ben over de acties van Rusland aan de grenzen van Oekraïne. Er zijn meer Russische troepen aan die grenzen dan ooit sinds 2014 toen Rusland voor het eerst binnenviel”, zei Blinken tijdens een interview op “Meet the Press. “Zondag.

“President Biden is hier heel duidelijk over geweest. Als Rusland roekeloos of agressief handelt, zullen er kosten zijn, zullen er gevolgen zijn”, zei Blinken, eraan toevoegend dat de Verenigde Staten de zich ontvouwende agressie aan de grens bespraken met bondgenoten en partners.

Vrijdag sprak Blinken gedeeltelijk met zijn Duitse en Franse collega’s over “Russische provocaties tegen Oekraïne”.

Vorige week zei perssecretaris Jen Psaki van het Witte Huis dat de regering-Biden overleg pleegde met NAVO-bondgenoten over de oplopende spanningen en schendingen van het staakt-het-vuren.

“De Verenigde Staten maken zich steeds meer zorgen over de recente escalerende Russische agressie in Oost-Oekraïne, inclusief Russische troepenbewegingen aan de Oekraïense grens”, zei ze donderdag tegen verslaggevers en noemde de zaak “zeer zorgwekkend”.

Lees verder: VS bezorgd over Russische troepenbewegingen nabij Oekraïne, bespreken regionale spanningen met NAVO-bondgenoten

In de afgelopen weken heeft Moskou zijn militaire aanwezigheid langs de Oekraïense grens vergroot, wat in het westen tot bezorgdheid heeft geleid over een ontluikend militair conflict tussen de twee buurlanden. Het Russische ministerie van Defensie heeft gezegd dat het deze maand meer dan 4.000 militaire oefeningen uitvoert om de gereedheid van zijn troepen te inspecteren.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy bezoekt posities van strijdkrachten in de buurt van de frontlinie met door Rusland gesteunde separatisten tijdens zijn werkreis in de Donbass-regio, Oekraïne, 8 april 2021.

Oekraïense presidentiële persdienst | Hand-out | via Reuters

Vorige maand zei de Oekraïense regering dat vier van haar soldaten zijn gedood door Russische beschietingen in Donbass. Moskou heeft ontkend dat het troepen heeft in Oost-Oekraïne. Sinds 2014 vecht Kiev tegen door Rusland gesteunde separatisten in een conflict waarbij volgens VN-cijfers minstens 13.000 mensen zijn omgekomen.

Lees verder: Het Westen wacht op de volgende stap van Poetin terwijl de spanningen tussen Rusland en Oekraïne toenemen

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei vrijdag dat Moskou zijn troepen naar eigen goeddunken over Russisch grondgebied zal verplaatsen en noemde de escalerende spanningen “ongekend”. Hij suggereerde ook dat Oekraïne op de rand van een burgeroorlog stond, die de Russische veiligheid in gevaar zou brengen.

“Het Kremlin vreest dat een burgeroorlog in Oekraïne kan worden hervat. En als een burgeroorlog, een grootschalige militaire actie, wordt hervat nabij onze grenzen, zou dat een bedreiging vormen voor de veiligheid van de Russische Federatie”, zei Peskov volgens de Associated Press. “De voortdurende escalatie van spanningen is vrij ongekend.”

De Russische president Vladimir Poetin beschuldigde Oekraïne ervan “gevaarlijke provocerende acties” te hervatten tijdens een oproep vrijdag met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, volgens een lezing van het Kremlin. Het Kremlin heeft eerder gezegd bezorgd te zijn over de oplopende spanningen in Oost-Oekraïne en dat het vreesde dat de strijdkrachten van Kiev een conflict probeerden te hervatten.

Vorige week herhaalde het Pentagon zijn oproep aan het Kremlin om uitleg te geven over zijn besluit om troepen naar de grens te mobiliseren.

“De Russen zijn bezig met een militaire opbouw langs de oostgrens van Oekraïne en op de Krim, die nog steeds bij Oekraïne hoort, en dat baart ons zorgen. En we willen meer weten over wat ze doen en wat hun bedoelingen zijn. zijn omdat we niet geloven dat het bevorderlijk is voor de veiligheid en stabiliteit daar, ” vertelde Pentagon-woordvoerder John Kirby vrijdag aan verslaggevers.

Later deze week zal minister van Defensie Lloyd Austin persoonlijk de NAVO-secretaris Jens Stoltenberg ontmoeten op het hoofdkwartier van de alliantie in Brussel.