BlackRock CEO Larry Fink zegt dat hij ‘ongelooflijk optimistisch’ is op de aandelenmarkt

By Jernst van Waal

BlackRock CEO Larry Fink zei donderdag dat hij optimistisch is over de financiële markten nu de economie probeert te herstellen van de coronavirus-pandemie.

“Ik ben ongelooflijk optimistisch over de markten”, zei Fink in een interview op CNBC’s “Squawk Box.” Hij merkte op dat een groot aantal factoren de markten op korte termijn waarschijnlijk zullen stimuleren, zelfs nu de S&P 500 en Dow Jones Industrial Average bijna recordniveaus schommelen.

“Ik geloof dat vanwege monetaire stimuleringsmaatregelen, fiscale stimuleringsmaatregelen, de liquide middelen aan de zijlijn, de winsten, de markten in orde zijn. Markten zullen sterker blijven”, zei de mede-oprichter en voorzitter van ‘s werelds grootste vermogensbeheerder.

“Een belangrijke reden waarom er tijdens Covid zoveel geld aan de zijlijn staat en tijdens werken op afstand is ons gedrag drastisch veranderd”, legt Fink uit, waarbij hij opmerkt hoeveel geld veel forensen besparen door niet aan het werk te gaan.

“Of het geld nu afkomstig is van een stimuluscheck of van spaargeld of gedragsveranderingen voor spaargeld, ik vind het fantastisch dat we meer mensen zien investeren voor de lange termijn of zelfs handelen”, voegde hij eraan toe.

Fink gaf ook commentaar op het institutionele klantenbestand van BlackRock, waaronder pensioenfondsen, en zei dat klimaatverandering en inflatierisico voor hen grotere zorgen zijn dan cryptocurrencies.

Fink on Covid-vaccins, begrotingstekorten

De CEO van BlackRock waarschuwde dat er risico’s voor de aandelenmarkt op korte termijn bestaan. Fink zei dat de komst van coronavirusvarianten die de effectiviteit van Covid-vaccins drastisch verminderen, de grootste is.

Op de lange termijn, zei Fink, vormt het overheidstekort – dat is gegroeid naarmate het Amerikaanse Congres voor triljoenen dollars aan pandemische stimuleringsmaatregelen ter ondersteuning van de economie heeft gepasseerd – een grotere bedreiging.

“Tekorten zijn momenteel geen groot probleem, en dat is wat de markten zeggen”, stelde Fink. “Ze zijn geen groot probleem, want de hoeveelheid geld die aan de zijlijn staat, de hoeveelheid kapitaal die aan het werk probeert te worden gezet.”

Fink zei echter dat de kracht van de economie in de komende jaren zijn vooruitzichten zou kunnen veranderen.

“Als we geen duurzame economische groei hebben in de komende 10 jaar – en ik zeg een economische groei van meer dan 3% – zullen onze tekorten er toe doen, en ze zullen de rente op een bepaald moment verhogen, ” hij zei.

De opmerkingen van Fink kwamen nadat BlackRock de resultaten van het eerste kwartaal had gerapporteerd die de verwachtingen van Wall Street overtroffen. Het beheerd vermogen van het bedrijf steeg ook tot iets meer dan $ 9 biljoen, een stijging van 39% ten opzichte van $ 6,47 biljoen in hetzelfde kwartaal een jaar geleden.