FINANCIEEL.com

‘Bitcoin Family’ heeft een handelsalgoritme dat maancycli volgt

‘Bitcoin Family’ heeft een handelsalgoritme dat maancycli volgt

Taihuttu-familie in Phuket, Thailand

Didi Taihuttu

LAGOS, PORTUGAL – In het kleine kustplaatsje Lagos in het hart van de zuidelijke Algarve van Portugal, begint Didi Taihuttu de meeste dagen op het dak van zijn villa – een bescheiden huis met rustieke charme bovenop een heuvel die oploopt vanaf de Atlantische Oceaan. De mediterrane zon weerkaatst op de helderwitte stucwerkmuren van het huis, verlicht het oranje terracotta dak en werpt een gloed over Taihuttu, die op een plastic stoel onder een ronde tafel van hetzelfde merk zit. De Nederlandse aartsvader van de ‘Bitcoin Family’ drinkt zwarte koffie en verdiept zich in de prijsgrafieken van cryptocurrency op zijn MacBook Pro terwijl hij beslist welke transacties zijn dag zullen beginnen.

“We hebben maar een paar duizend per maand nodig om van te leven, dus onze prestaties zijn niet echt belangrijk voor ons”, vertelt Taihuttu aan CNBC vanaf zijn terras met uitzicht op een uitgestrekt stuk kobaltkleurig water, stranden met kliffen en bougainvillea.

Taihuttu’s familiehuis in Lagos, Portugal

MacKenzie Sigalos

Taihuttu’s wegcijfering en bescheiden omgeving logenstraffen het succes van de 45-jarige. In 2017 liquideerde Taihuttu, samen met zijn vrouw en drie kinderen, al hun bezittingen, waarbij ze een huis van 2500 vierkante meter en de meeste van hun aardse bezittingen verhandelden voor bitcoin en een leven op de weg. Dit was in de tijd dat de prijs van bitcoin rond de $900 lag. Bitcoin wordt momenteel verhandeld tegen meer dan $30.000, een daling ten opzichte van een recordhoogte van bijna $70.000 in november 2021.

Die extreme prijsschommelingen hebben ertoe bijgedragen dat het crypto-nestei van de Nederlandse familie is gegroeid.

Al zeven jaar ruilt de belegger regelmatig zijn bitcoin voor aan Amerikaanse dollar gekoppelde stablecoins om te profiteren van de volatiliteit in de prijs van ’s werelds grootste cryptocurrency. Wanneer Taihuttu denkt dat bitcoin een bullmarkt-piek bereikt, ruilt hij zijn bitcoin in stablecoins zoals tether, USDC en DAI – en wanneer het lijkt alsof bitcoin cyclusdieptepunten raakt tijdens een bearmarkt, begint hij het terug te kopen. Tot dusverre zegt Taihuttu dat de gok geweldig uitpakt dankzij een marktindicator die hij zelf heeft gemaakt, de “Didi BAM BAM”.

Didi Taihuttu in Lagos, Portugal

MacKenzie Sigalos

De indicator van Taihuttu houdt rekening met een mix van inputs, waaronder directionele handelsgegevens en maancycli. Het heeft alle investeringsbeslissingen van Taihuttu geleid sinds hij het voor de pandemie bouwde.

“Van half november tot begin december 2022 zagen we de eerste tekenen dat de bearmarkt helemaal voorbij was”, aldus Taihuttu. “Het werd bevestigd in januari 2023 toen de lange vlag in het model verscheen.”

Hij voegde eraan toe: “Mensen hadden al bitcoin moeten kopen, want elke bitcoin die je kocht voor $ 16.000, is nu $ 30.000, dus dat is bijna 90% meer.”

De vader van drie kinderen zegt dat zijn bitcoin-investering met ongeveer 50% is gestegen sinds de bodem van de meest recente bearmarkt.

De Taihuttus weigerden het huidige dollarbedrag van hun crypto-investering in totaal met CNBC te delen – maar Didi maakte wel bekend dat ze volledig teruggekocht waren in bitcoin tegen de tijd dat de munt de prijsdrempel van $ 19.000 overschreed, dus ze doen het “niet zo slecht”. .”

Het helpt ook dat de nomadenfamilie voornamelijk in Portugal woont – Europa’s ultieme crypto-belastingparadijs.

“U betaalt geen vermogenswinstbelasting of iets anders in Portugal op cryptocurrency”, zei Taihuttu. “Zolang u geen cryptocurrency verdient voor het verlenen van diensten in Portugal, bent u vrij.”

“Dat is een heel mooie bitcoin-hemel,” zei hij.

Didi Taihuttu in Lagos, Portugal

Didi Taihuttu

Hoe de indicator ‘BAM BAM’ werkt

Toen Taihuttu begon met daghandel in tokens, wendde hij zich aanvankelijk tot traditionele voorspellende statistieken zoals het stock-to-flow-model en de Mayer Multiple – een maatstaf die wordt berekend door de huidige prijs van bitcoin te delen door het voortschrijdend gemiddelde van 200 dagen om schuimige momenten in de markt waarop de waarde van een actief de intrinsieke waarde overtreft.

Maar tijd besteden aan het lezen van de theeblaadjes van al deze enigszins verwante metingen leek hem niet bijzonder productief, dus besloot Taihuttu om zijn eigen gepatenteerde mix van de beste indicatoren op de markt te creëren.

“Het is niet alleen voldoende om te weten welke indicatoren in een formule passen”, legt Taihuttu uit. “Wat je niet kunt zien, is de berekening en de code die de voorraadvoorwaarden implementeert. Die berekeningen worden weergegeven in grafieken.”

Dus vanaf 2019 begon Taihuttu met het incuberen en perfectioneren van een op maat gemaakte tool voor voorspellende handel die meerdere technische indicatoren zou wegen – plus een beetje astrologie – en vervolgens realtime inzichten zou uitspuwen in mogelijke prijsschommelingen.

Het is een combinatie van Bollinger Bands, Lower en Upper Bands, NMA, Red/Green Ribbon, NormStoch, RSI, Price Oscillator, Plot, MACD, Cross, Chande Momentum Oscillator, RSI-EMA, Full Moon en New Moon,” legt Taihuttu uit. , waarbij een dozijn van de meest populaire marktsignalen worden genoemd waarnaar cryptohandelaren kijken wanneer ze investeringsbeslissingen nemen.

“Korte en lange signalen en bevestigingssignalen worden op de hitlijsten weergegeven wanneer het een goed moment zou kunnen zijn om te kopen of verkopen”, vervolgde Taihuttu.

Taihuttu-familie in Lagos, Portugal

MacKenzie Sigalos

Hier is een kort overzicht van de technische aspecten die ten grondslag liggen aan het model:

  • Bollinger-bands focus op prijsvolatiliteit in de tijd. Het model bestaat uit een eenvoudige lijn met voortschrijdend gemiddelde met twee standaarddeviatielijnen die bekend staan ​​als de Boven- en onderbanden. Prijsbewegingen buiten die buitenste banden kunnen aangeven of een activum oververkocht is – of vice versa.
  • N-daags voortschrijdend gemiddelde (NMA) is een soort voortschrijdend gemiddelde dat het gemiddelde neemt van de slotkoers van een activum over een variabele periode of “N” dagen.
  • Rood/groen lint indicatoren geven bullish of groene en bearish of rode marktomstandigheden weer.
  • De Genormaliseerde stochastiek (NormStoch) kijkt naar het prijsmomentum. Het is een variant van de stochastische oscillator – een indicator die de slotkoers van een activum vergelijkt met de prijsvariatie gedurende een bepaalde periode.
  • Vergelijkbaar met de Bollinger Bands, de Relatieve sterkte-index (RSI) beoordeelt of een actief oververkocht of overgekocht is. De index, die varieert van 0 tot 100, meet de snelheid en de omvang van de recente prijsschommelingen van een actief.
  • Voortschrijdend gemiddelde convergentie divergentie (MACD) vergelijkt twee voortschrijdende gemiddelden van de prijs van een cryptocurrency door de 26-periode af te trekken exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA) van de 12-periode EMA.
  • De Percentage Prijs Oscillator (PPO) neemt de MACD-waarde en deelt deze door de EMA met 26 perioden. Het is mogelijk om de PPO-metingen van verschillende activa met grotere prijsverschillen te vergelijken, omdat het wordt uitgedrukt als een percentage.
  • Met bitcoin, wanneer de lijn die het voortschrijdend gemiddelde over 50 dagen in kaart brengt, boven een stijgend voortschrijdend gemiddelde over 200 dagen komt, wordt dit gelezen als een bullish indicator die bekend staat als een Gouden kruis. Wanneer het 50-daags voortschrijdend gemiddelde onder een dalend 200-daags voortschrijdend gemiddelde komt, staat dit bekend als de Dood kruishet signaleren van een bearmarkt kan op handen zijn.
  • Chande Momentum-oscillator is een technische momentumindicator vergelijkbaar met de Relative Strength Index en de Stochastic Oscillator, behalve dat deze sneller reageert op prijsveranderingen.
  • Zoals de naam al aangeeft, de Relatieve sterkte-index – exponentieel voortschrijdend gemiddelde (RSI-EMA) combineert beide maatregelen tot één indicator.

Koersgrafiek met de marktindicator ‘Didi BAM BAM’

Didi Taihuttu

En dan zijn er de immateriële prijsbeïnvloeders, zoals maanstanden.

“Ik zeg niet dat het altijd de prijs van bitcoin beïnvloedt, maar de maan heeft veel invloed”, zei Taihuttu.

Taihuttu heeft ontdekt dat wanneer het volle of halve maan is, mensen geneigd zijn om meer te handelen.

“Ze hebben de neiging om meer te kopen, ze hebben de neiging om meer te verkopen,” zei hij. “Misschien is het toeval, maar als je naar de grafiek kijkt, zie je dat er meestal bij volle maan, afhankelijk van waar we ons in de cyclus bevinden, een dump of een pomp is.”

Taihuttu voegde eraan toe dat de maanfasen ook typisch synchroniseren met het openen en sluiten van de maandelijkse puts en opties van bitcoin.

“Dus als we in de top van de Bollinger Band zitten in combinatie met een volle maan, dan weet je dat we gaan rennen”, vervolgde Taihuttu, suggererend dat een uitverkoop op de markt op handen is.

Zijn voorsprong verliezen aan ChatGPT

Taihuttu verkocht de Didi Bam Bam-indicator vroeger aan handelaren, maar hij zegt dat hij de handelstool binnenkort zal weggeven aan geselecteerde bitcoin-evangelisten om de acceptatie te stimuleren.

Maar hij geeft ook toe dat zijn businessmodel aan het verdwijnen is.

“Iedereen ter wereld kan nu naar ChatGPT gaan en hen vertellen: ‘Schrijf me een indicator op basis van de voortschrijdende gemiddelden en deze cyclus of die cyclus. En schrijf me een script dat ik in TradingView kan implementeren en dan kunnen ze hun eigen indicatoren maken. ,'” legde Taihuttu uit.

“Ik verlies daar zaken.”

‘Bitcoin-familie’ in Thailand

Didi Taihuttu

Generatieve AI is een specifieke vorm van AI die vanaf nul content kan produceren. De systemen nemen input van de gebruiker en voeren deze in krachtige algoritmen die worden gevoed door grote datasets om nieuwe tekst, afbeeldingen en video te genereren op een manier die bijna menselijk kan lijken.

De technologie kwam in de schijnwerpers na de wijdverspreide acceptatie door het publiek van de GPT-taalverwerkingstechnologie van OpenAI. ChatGPT, dat enorme taalmodellen gebruikt om menselijk klinkende antwoorden op vragen te creëren, heeft bij sommige bedrijven een wapenwedloop op gang gebracht over wat wordt gezien als de volgende “paradigmaverschuiving” in technologie.

Hoewel ChatGPT geen vraag naar een handelsalgoritme kan leveren in Pine Script, de programmeertaal van TradingView, daagt de technologie de rol van investeringsadviseurs uit.

In maart vertelde de chief information officer van Goldman Sachs, Marco Argenti, aan CNBC dat de bank intern experimenteert met generatieve AI-tools om de ontwikkelaars te helpen bij het automatisch genereren en testen van code.

Meer recentelijk, in mei, heeft Goldman de eerste startup afgesplitst van de interne incubator van de bank – een AI-aangedreven socialemediabedrijf voor zakelijk gebruik genaamd Louisa. De stap naar AI maakt deel uit van een grotere inspanning van CEO David Solomon om de digitale make-over van de bank te versnellen.

Morgan Stanley gebruikt het ondertussen om zijn financiële adviseurs te informeren over eventuele vragen. De bank heeft tot nu toe een door OpenAI aangedreven chatbot getest met 300 adviseurs, met als doel uiteindelijk haar ongeveer 16.000 adviseurs te helpen bij het gebruik van Morgan Stanley’s repository van onderzoek en gegevens, aldus Jeff McMillan, hoofd analyse en gegevens bij de bank. vermogensbeheerdivisie van het bedrijf.

Taihuttu gebruikt ChatGPT zelf — maar meer voor het schrijven van artikelen over onderwerpen als bitcoin en de Lightning Networks. Maar hij merkt op dat hoewel het een productiviteitshack is, de output niet noodzakelijkerwijs hoog scoort in de zoekresultaten.

“Ze zullen er nog steeds achter komen dat het ChatGPT is”, zegt hij. “Maar het bespaart u nog steeds veel tijd.”

Ryan Browne van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Het is alleen maar moeilijker en minder winstgevend geworden om bitcoin te minen naarmate het algoritme zich aanpast

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert