Bitcoin (BTC) -rally, deels aangedreven door meer institutionele beleggers, zegt PwC

By Jernst van Waal

SINGAPORE – Volgens PwC’s wereldwijde crypto-leider Henri Arslanian werd de recordrally van Bitcoin in de afgelopen weken deels gedreven door de komst van meer grote, institutionele investeerders op de markt.

De digitale valuta steeg zaterdag voor het eerst met meer dan $ 30.000 en was in 2020 met meer dan 300% gestegen, meldde Reuters. Maandagmiddag handelde Bitcoin in Azië rond $ 32.668,93, volgens CoinDesk.

De cryptocurrency bestaat al iets meer dan een decennium, maar begon vorig jaar pas in populariteit te stijgen bij reguliere institutionele beleggers. Crypto-bulls hebben gezegd dat bitcoin wordt gezien als een hedge tegen inflatie, vergelijkbaar met goud.

“Als je kijkt naar deze bitcoin-rally die we de afgelopen weken en maanden hebben gezien, dan zijn er echt twee belangrijke elementen die deze rijden. Een daarvan is de voortdurende toetreding van institutionele spelers”, zei Arslanian maandag op CNBC’s “Street Signs Asia . “

De prijsherstel van Bitcoin vorig jaar werd gedeeltelijk aangewakkerd door bekende Wall Street-miljardairs die publiekelijk de cryptocurrency steunden. Analisten zeiden dat hun goedkeuring vertrouwen gaf aan anders sceptische, reguliere investeerders. Beleggers zoals Paul Tudor Jones en Stanley Druckenmiller hebben allebei geld in bitcoin gestopt en gewezen op het potentieel als inflatiehedge.

studioEAST | Getty-afbeeldingen

Grote financiële bedrijven zoals PayPal en Fidelity hebben ook stappen gezet in de cryptocurrency terwijl Square en MicroStrategy hun eigen balansen hebben gebruikt om bitcoin te kopen.

Arslanian zei dat hij verwacht dat die trend zich de komende maanden zal voortzetten, en wees erop dat er nu verschillende instrumenten zijn waarmee institutionele spelers in aanraking kunnen komen met bitcoin. “Maar er zijn ook veel gereguleerde spelers. Dit was een paar jaar geleden niet het geval”, zei hij.

Een tweede ontwikkeling die de huidige bitcoin-rally aandrijft, zijn particuliere beleggers en hun angst om te missen, aldus Arslanian. Hij zei dat veel meer mensen tegenwoordig accounts hebben op crypto-uitwisselingen dan voorheen, omdat het kopen van cryptocurrencies nu gemakkelijker is dan voorheen.

“Met deze twee grote elementen die ervoor zorgen, is er veel vaart in de ruimte. Er is ook veel optimisme in de cryptomarkten”, zei hij.

De recente prestaties van Bitcoin doen denken aan zijn waanzinnige rally tot bijna $ 20.000 in 2017, die werd gevolgd door een scherpe terugval in 2018, waarbij miljarden dollars aan marktkapitalisatie van grote cryptocurrencies werden weggevaagd. Maar cryptofans zeggen dat de huidige rally anders is, omdat deze wordt aangedreven door institutionele aankopen in plaats van speculatie uit de detailhandel.

Arslanian zei van zijn kant dat een groot verschil tussen deze rally en die van 2017 de duidelijkheid in de regelgeving is, die toen schaars was. Tegenwoordig, zei hij, hebben de meeste toezichthouders over de hele wereld mensen die intern aan crypto werken. Veel van de grote financiële centra hebben “redelijk goede duidelijkheid over de regelgeving op cryptomarkten en dat geeft troost, niet alleen voor institutionele beleggers maar ook voor particuliere beleggers die op de markt komen”, zei hij.

Hoewel Arslanian voor dit jaar weigerde een koersdoel op bitcoin te stellen, zei hij dat het huidige momentum optimistisch blijft. “Meer dan de prijs van bitcoin, kijk ik naar het aantal nieuwe institutionele spelers die binnenkomen, waarvan ik denk dat ze een te grote impact hebben op de markten”, voegde hij eraan toe.

Ryan Browne van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.