Bitcoin (BTC) klimt terug boven $ 57.000 na uitverkoop

By Jernst van Waal

De waarde van Bitcoin (BTC) heeft voor het eerst in zijn geschiedenis de drempel van 66.895 dollar overschreden.

Chesnot | Getty Images

Bitcoin en andere cryptocurrencies stegen maandag na een scherpe uitverkoop eind vorige week.

De prijs van bitcoin is de afgelopen 24 uur met bijna 6% gestegen tot $ 57.373, volgens gegevens van Coin Metrics. Andere digitale activa stegen ook, waarbij ether met 7% klom tot $ 4.331 en XRP met 6% tot ongeveer 98 cent.

Vijay Ayyar, hoofd van Asia Pacific bij cryptocurrency exchange Luno, zei vroege rapporten dat de nieuwe, sterk gemuteerde omicron Covid-variant met mildere symptomen de markt een boost gaf.

“We zien nieuws dat de variant mogelijk zwakker is in termen van symptomen in de vroege analyse, wat de comeback van de markt heeft versterkt”, zei Ayyar via e-mail. “Vandaar dat slimme investeerders deze dip waarschijnlijk hebben gekocht.”

Bitcoin daalde vorige week tot $ 53.549, het laagste niveau sinds begin oktober, te midden van een bredere uitverkoop van aandelen en andere risicovollere activa als gevolg van angsten over de nieuwe coronavirusvariant.

‘S Werelds grootste digitale valuta daalde kort met meer dan 20% ten opzichte van zijn recente record van bijna $ 69.000, en betrad officieel het bearmarktgebied. Berenmarkten worden doorgaans gedefinieerd door een daling van 20% of meer ten opzichte van recente hoogtepunten.

De nieuwe Covid-variant, voor het eerst geïdentificeerd in Zuid-Afrika, heeft zich verspreid naar meerdere landen, waaronder het VK, Duitsland en Italië.

De VS, het VK en andere landen hebben als reactie hierop het reizen met sommige Afrikaanse landen beperkt. Groot-Brittannië heeft ook nieuwe maatregelen ingevoerd om de nieuwe virusmutatie aan te pakken, waaronder het verplicht dragen van maskers in winkels en het openbaar vervoer in Engeland.

Op zondag beschreef Dr. Angelique Coetzee, de Zuid-Afrikaanse arts die de omicron-variant voor het eerst zag, de symptomen ervan als “extreem mild”, waardoor de angst voor een mogelijke terugkeer van de lockdown-beperkingen tijdens de feestdagen werd weggenomen.

“De wereldwijde omgeving heeft de onzekerheid over alle risico-activaklassen vergroot, zoals we vorige week zagen, maar het herstel laat ons altijd zien hoe sterk de opwaartse trend is, en dat is wat we hier zien”, zei Ayyar.

Als bitcoin dagelijks of wekelijks $ 48.000 tot $ 50.000 verliest, “zou dat zeker bearishness impliceren”, voegde hij eraan toe. Maar voor nu, zegt Ayyar, “bevinden we ons nog steeds in het gebied van de bullmarkt.”