FINANCIEEL.com

Bill Gates legt uit waarom we niet bang moeten zijn voor AI

Bill Gates legt uit waarom we niet bang moeten zijn voor AI

De Amerikaanse filantroop Bill Gates spreekt tijdens de Global Fund Seventh Replenishment Conference in New York op 21 september 2022.

Mandel Ngan | AFP |

Microsoft mede-oprichter Bill Gates gelooft in het potentieel van kunstmatige intelligentie en herhaalt vaak dat hij gelooft dat modellen zoals die in het hart van ChatGPT de belangrijkste technologische vooruitgang zijn sinds de personal computer.

De opkomst van de technologie kan leiden tot problemen als deepfakes, bevooroordeelde algoritmen en spieken op school, zegt hij, maar hij voorspelt dat de problemen die voortkomen uit de technologie oplosbaar zijn.

“Eén ding dat duidelijk is uit alles wat tot nu toe is geschreven over de risico’s van AI – en er is veel geschreven – is dat niemand alle antwoorden heeft”, schreef Gates deze week in een blogpost. “Een ander ding dat me duidelijk is, is dat de toekomst van AI niet zo somber is als sommige mensen denken of zo rooskleurig als anderen denken.”

Gates die een middelmatige kijk op AI-risico’s uitzendt, zou het debat rond de technologie kunnen verschuiven van doemscenario’s naar meer beperkte regelgeving die de huidige risico’s aanpakt, net zoals regeringen over de hele wereld worstelen met hoe ze de technologie en de mogelijke ondergang ervan kunnen reguleren . Zo kregen senatoren dinsdag een geheime briefing over AI en het leger.

Gates is een van de meest prominente stemmen over kunstmatige intelligentie en de regulering ervan. Hij is ook nog steeds nauw verbonden met Microsoft, dat heeft geïnvesteerd in OpenAI en zijn ChatGPT heeft geïntegreerd in zijn kernproducten, waaronder Office.

In de blogpost citeert Gates hoe de samenleving reageerde op eerdere vorderingen om aan te tonen dat mensen zich in het verleden hebben aangepast aan grote veranderingen, en dat zullen ze ook doen voor AI.

“Het zal bijvoorbeeld een grote impact hebben op het onderwijs, maar dat gold ook voor handrekenmachines een paar decennia geleden en, meer recentelijk, voor het toelaten van computers in de klas”, schreef Gates.

Gates suggereert dat het soort regelgeving dat de technologie nodig heeft “snelheidslimieten en veiligheidsgordels” is.

“Kort nadat de eerste auto’s op de weg waren, was er het eerste auto-ongeluk. Maar we hebben geen auto’s verboden – we hebben snelheidslimieten, veiligheidsnormen, licentievereisten, wetten voor rijden onder invloed en andere verkeersregels aangenomen,” Gates schreef.

Gates maakt zich zorgen over enkele van de uitdagingen die voortvloeien uit de acceptatie van de technologie, waaronder hoe het de banen van mensen zou kunnen veranderen, en ‘hallucinaties’, of de neiging van modellen zoals ChatGPT om feiten, documenten en mensen te verzinnen.

Zo noemt hij het probleem van deepfakes, die AI-modellen gebruiken om mensen in staat te stellen eenvoudig nepvideo’s te maken die zich voordoen als een andere persoon, en die kunnen worden gebruikt om mensen op te lichten of verkiezingen fooi te geven, schrijft hij.

Maar hij vermoedt ook dat mensen beter zullen worden in het identificeren van deepfakes, en haalt deepfake-detectoren aan die worden ontwikkeld door Intel en DARPA, een overheidsfinancier. Hij stelt regelgeving voor die duidelijk zou omschrijven wat voor soort deepfakes legaal zijn om te maken.

Hij maakt zich ook zorgen over het vermogen van door AI gegenereerde code om te zoeken naar het soort softwarekwetsbaarheden die nodig zijn om computers te hacken, en stelt een wereldwijde regelgevende instantie voor naar het model van de International Atomic Energy Agency.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert