Site pictogram Financieel.com

Bill Ford verdubbelt Ford-aandelen en verwerft meer controle over het bedrijf

Aankomend Ford-CEO Jim Farley (links) en Ford Executive Chairman Bill Ford Jr. poseren met een 2021 F-150 tijdens een evenement op 17 september 2020 in de fabriek in Michigan van het bedrijf waar de pick-up wordt geproduceerd.

Michael Wayland | CNBC

DETROIT – Ford Motor Chair Bill Ford heeft langzaamaan meer aandelen en controle vergaard over de automaker die zijn overgrootvader in 1903 oprichtte.

In tegenstelling tot Elon Musk en andere CEO’s die onlangs een deel van hun bedrijfsaandelen hebben geïncasseerd toen de prijzen stegen, heeft Ford het afgelopen decennium zijn naamgenootbedrijf verdubbeld.

De 64-jarige is de grootste individuele aandeelhouder van het bedrijf met 2,3 miljoen gewone aandelen van Ford. Wat nog belangrijker is, hij is ook de grootste houder van de Klasse B-aandelen van de autofabrikant die superstembevoegdheden hebben waardoor de Ford-familie de controle over het bedrijf kon behouden. Terwijl de aandelen van klasse B goed zijn voor 2% van de uitstaande aandelen van Ford, hebben ze 40% van het stemrecht in handen.

Bill Ford bezit rechtstreeks 16,1 miljoen, of 23%, van de aandelen van klasse B, die alleen beschikbaar zijn voor familieleden. Dat is een verviervoudiging van de ongeveer 4 miljoen, of 5,7%, die hij in 2012 bezat, volgens FactSet.

“Ik denk dat het heel belangrijk is dat de familie-erfenis blijft bestaan. Het geeft ons een gezicht en misschien een menselijkheid die veel andere bedrijven niet hebben.”

Van Satya Nadella bij Microsoft tot Jeff Bezos en Musk, CEO’s, oprichters en andere insiders van het bedrijf hebben hun aandelen in het hoogste tempo ooit verzilverd met een voorraad van $ 69 miljard in 2021, aangezien dreigende belastingverhogingen en hoge aandelenkoersen velen aanmoedigden om winsten.

Ford, wiens belang is gegroeid door zijn werk als voorzitter van de raad van bestuur, zei dat hij zijn aandelen vasthoudt vanwege zijn “enorme vertrouwen” in het managementteam van het bedrijf, geleid door CEO Jim Farley, om Farley’s Ford+ turnaround-plan uit te voeren, gericht op elektrische en geconnecteerde voertuigen. Bill Ford ontving in 2020 een totale vergoeding van $ 16 miljoen van Ford, die kwam in een mix van voordelen, contanten en aandelen.

Ford verwierf vorige maand 412.500 extra Klasse B-aandelen die in een familietrust worden gehouden. De verhuizing kwam ongeveer een week nadat hij bijna 2 miljoen gewone aandelen van het bedrijf had verworven door aandelenopties uit te oefenen, waarvan sommige zouden aflopen.

In plaats van de 18 miljoen dollar aan opbrengst te verzilveren die hij zou hebben gekregen door de opties uit te oefenen, zoals de meeste leidinggevenden doen, betaalde Ford $ 20,5 miljoen in contanten en belastingen op de winst om de aandelen vast te houden.

“Ik heb gewoon het gevoel dat we heel goed gepositioneerd zijn om superieur aandeelhoudersrendement te leveren en ik wilde daar een groot deel van uitmaken”, vertelde Ford aan CNBC. “Ik denk dat we in veel opzichten de mogelijkheid hebben om de meeste waarde voor aandeelhouders te creëren sinds de opschaling van het Model T.”

EV’s

In tegenstelling tot zijn voorganger heeft Farley het vertrouwen van investeerders gewonnen sinds hij het roer overnam in oktober 2020. Sindsdien zijn de aandelen van de automaker met ongeveer 270% gestegen, waardoor de marktwaarde donderdag voor het eerst boven de $ 100 miljard uitkwam. 2020 was het eerste jaar sinds 2001 dat de aandelen van Ford $ 20 per aandeel hebben overtroffen.

Het aandeel sloot donderdag op $ 25,02 per aandeel, met een marktwaarde van $ 99,99 miljard. Ford is nu meer waard dan rivaal General Motors, dat wordt geschat op ongeveer $ 90 miljard.

Onder Farley’s Ford+ plan draait het bedrijf hard om EV’s, waaronder de Mustang Mach E en de volledig elektrische Ford F-150, evenals geconnecteerde diensten om terugkerende inkomsten te genereren. Het bedrijf verwacht in 2023 een gecorrigeerde winstmarge voor rente en belastingen van 8%, eerder dan veel analisten hadden verwacht.

“De Mach-E en de Lightning, beide hun orderbanken, hebben ons gewoon overweldigd”, zei Ford. “We zijn bezig met deze elektrificatiereis, maar het is meer dan dat. Het is verbinden met de klant, het zijn alle diensten die rond elektrificatie zullen worden ontwikkeld.”

Gezinsaandelen

Ford bezit rechtstreeks ongeveer 20,3 miljoen aandelen, inclusief beperkte, gewone en klasse B-aandelen. De belangen, die sommige trusts kunnen uitsluiten, waren vanaf de slotkoers van donderdag meer dan $ 500 miljoen waard.

Er zijn 71 miljoen Klasse B-aandelen ter waarde van ongeveer $ 1,8 miljard in het bezit van afstammelingen van de oprichter van het bedrijf, Henry Ford. Het stemrecht van de Ford-familie neemt af zodra hun klasse B-aandelen onder ongeveer $ 60,8 miljoen zakt.

Sommigen hebben kritiek geuit op het dual-share-systeem omdat het de familie op oneerlijke wijze de controle over de automaker laat behouden. Ford heeft herhaaldelijk de dual-share-structuur verdedigd om de autofabrikant in staat te stellen zich meer op de lange termijn te concentreren en niet weer een “naamloos, gezichtsloos bedrijf” te zijn.

“Ik denk dat het heel belangrijk is dat de familie-erfenis wordt voortgezet”, zei hij. “Het geeft ons een gezicht en misschien een menselijkheid die veel andere bedrijven niet hebben.”

De dual-class aandelenstructuur, die van kracht is sinds het bedrijf in 1956 naar de beurs ging, heeft te maken gehad met tal van uitdagingen voor aandeelhouders. Op de aandeelhoudersvergadering van vorig jaar steunde 36,3% van de kiezers een systeem dat elk aandeel een gelijke stem geeft, iets meer dan het gemiddelde van 35,3% sinds 2013.

Ford gelooft dat zijn aandelenbezit zijn verdediging van de familieaandelen en het stemrecht ondersteunt. Ford zei dat hij zich niet kan herinneren of hij ooit Ford-aandelen op de open markt heeft verkocht. Dat omvat niet het uitoefenen van opties, het overdragen van aandelen aan trusts of het omzetten van gewone aandelen in aandelen van klasse B.

“Ik zit hier voor de lange termijn in. Dit is mijn leven en ik hou van het bedrijf”, zei hij. “Ik geloof echt dat we een ongelooflijke toekomst tegemoet gaan.”

– CNBC’s Robert Frank bijgedragen aan dit rapport.

Correctie: Henry Ford was de overgrootvader van Bill Ford. De kop op een eerdere versie gaf de relatie verkeerd weer. Ford’s voorraad sloot donderdag op $ 25,02. Een eerdere versie gaf de dag verkeerd weer.

Mobiele versie afsluiten