‘Bijbelse’ hongersnoden kunnen de wereldwijde honger verdubbelen, waarschuwt de VN

By admin

Dorpelingen halen jutezakken met voedselrantsoenen in de provincie Ayod, Zuid-Soedan, waar het Wereldvoedselprogramma op 6 februari 2020 een druppel graan en aanvullende hulp heeft uitgevoerd.

Tony Karumba | AFP | Getty Images

Hongersnoden van “bijbelse proporties” worden een ernstig risico, aangezien de coronaviruscrisis het aantal mensen dat de hongersnood dreigt te verdubbelen, heeft een VN-lichaam gewaarschuwd.

In projecties die dinsdag zijn vrijgegeven, voorspelde het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN dat het aantal mensen met “acute voedselonzekerheid” eind dit jaar zou stijgen tot 265 miljoen, tegen 135 miljoen in 2019.

Dat zou betekenen dat nog eens 130 miljoen mensen “op het randje van de honger leven”, grotendeels als gevolg van de economische gevolgen van de coronaviruscrisis, met lonen, toeleveringsketens en humanitaire hulp onder druk als gevolg van de uitbraak.

Het Internationaal Monetair Fonds heeft vorige week gewaarschuwd dat de wereldeconomie waarschijnlijk de ergste financiële crisis sinds de Grote Depressie zal doormaken en voorspelde dat de wereldwijde groei dit jaar met 3% zou krimpen als gevolg van het virus.

‘Een hongerpandemie’

David Beasley, uitvoerend directeur van het WFP, sprak dinsdag de VN-Veiligheidsraad toe wereld werd geconfronteerd met “de ergste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog”.

“Tegelijkertijd met de Covid-19-pandemie staan ​​we aan de vooravond van een hongerpandemie”, zei hij.

Beasley merkte op dat het WFP momenteel voedselhulp biedt aan bijna 100 miljoen mensen, maar waarschuwde dat het coronavirus het moeilijk zou kunnen maken om hen te bereiken en drong er bij de VN op aan om meer hulp te bieden.

‘Als we deze mensen niet kunnen bereiken met de levensreddende hulp die ze nodig hebben, blijkt uit onze analyse dat 300.000 mensen gedurende een periode van drie maanden elke dag van de honger zouden kunnen sterven’, zei hij tijdens een videoconferentie. ‘Dit is exclusief de toename van de honger als gevolg van Covid-19.’

Beasley vroeg 350 miljoen dollar aan nieuwe financiering om een ​​netwerk van logistieke hubs op te zetten die de wereldwijde humanitaire toeleveringsketens in beweging kunnen houden. Hij drong er ook bij alle betrokkenen op aan om “snelle en ongehinderde” humanitaire toegang tot kwetsbare gemeenschappen te bieden.

‘Ik moet u waarschuwen dat als we ons nu niet voorbereiden en handelen – om toegang te verzekeren, financieringstekorten en handelsverstoringen te voorkomen – we binnen een paar maanden met meerdere hongersnoden van bijbelse proporties te maken kunnen krijgen’, zei hij.

Vorig jaar werden 10 landen die het slachtoffer waren van conflicten, economische crises en klimaatverandering het meest bedreigd door acute voedseltekorten, waarbij Jemen, Venezuela, Zuid-Soedan en Nigeria werden genoemd als een van de zwaarst getroffen landen.

In 2020 zou Jemen waarschijnlijk de ergste voedselcrisis ter wereld ondergaan, zei het WFP als gevolg van een conflict, een macro-economische crisis, plagen en klimaatschokken.

Ondertussen zouden zware sprinkhanen in Oost-Afrika de acute voedselonzekerheid in de regio verergeren, aldus het rapport.

Arif Husain, WFP’s Senior Economist, zei dinsdag in een verklaring dat de coronaviruscrisis “catastrofaal kan zijn voor miljoenen mensen die al aan een zijden draadje hangen”.

‘Het is een hamerslag voor miljoenen anderen die alleen kunnen eten als ze een loon verdienen’, voegde hij eraan toe. “Lockdowns en wereldwijde economische recessie hebben hun nesteieren al gedecimeerd. Er is nog maar één schok nodig – zoals Covid-19 – om ze over de rand te duwen.”