Biden zet de overgang voort terwijl Trump Washington lam legt

De verkozen Amerikaanse president Joe Biden houdt opmerkingen over de Amerikaanse economie tijdens een persconferentie in het Queen Theatre op 16 november 2020 in Wilmington, Delaware.

Joe Raedle | Getty-afbeeldingen

WASHINGTON – Volgens de meeste maatregelen had president-elect Joe Biden een drukke en productieve tweede week van zijn presidentiële overgang.

Maandag belegde Biden een bijeenkomst van vakbondsleiders en de CEO’s van verschillende grote bedrijven om de prioriteiten voor economisch herstel te bespreken. De volgende dag hield hij een briefing met nationale veiligheidsexperts over bedreigingen waarmee de Verenigde Staten worden geconfronteerd.

Woensdag organiseerde Biden een virtuele rondetafel met hulpverleners om de aanhoudende coronaviruscrisis te bespreken. De dag daarna had hij een ontmoeting met Republikeinse en Democratische gouverneurs om de staats- en federale coördinatie in een Biden-regering te bespreken.

Vrijdagmiddag ontmoetten Biden en vicepresident Kamala Harris elkaar persoonlijk in Wilmington, Delaware, met House Speaker Nancy Pelosi en Senate Minority Leader Chuck Schumer. Daar bespraken de vier machtigste democraten van het land de wetgevingsprioriteiten voor het komende jaar.

Er waren deze week ook belangrijke aankondigingen over wie het Biden White House zal bemannen, met trouwe loyalisten Mike Donilon en Steve Ricchetti die werden aangesproken om te dienen als de topadviseurs van de nieuwe president.

Naast de ervaren Biden-handen zullen jongere Democratische sterren zoals Louisiana Rep.Cedric Richmond en Biden’s campagneleider voor 2020, Jen O’Malley Dillon, een integrale rol spelen in de dagelijkse leiding van Biden’s administratie.

Biden rekende deze week ook af op ten minste een van zijn kabinetskeuzes, zijn minister van Financiën, hoewel hij weigerde te zeggen wie hij had gekozen.

Verschillende mededelingen van het personeel van het Witte Huis van Biden wekten al snel de woede van progressieve groepen, die publiekelijk kritiek uitten op de aanstaande president voor het inhuren van topmedewerkers die banden hebben met de farmaceutische industrie en de olie- en gassector.

Vrijdag sprak de overgangsadviseur van Biden, Jen Psaki, de publieke druk van links af en zei dat Biden een team zou samenstellen dat zijn belofte weerspiegelde om president te worden voor “het hele land”, dus democraten, republikeinen en onafhankelijken.

Maar al Biden’s uiterlijk normale, alledaagse overgangsactiviteit deze week diende alleen om het feit te onderstrepen dat de overgang van Biden op dit moment allesbehalve normaal is.

President Donald Trump heeft tot dusver geweigerd de verkiezingen die hij heeft verloren toe te geven. En terwijl verschillende belangrijke swingstaten zich voorbereidden om de verkiezingsoverwinning van Biden deze week te certificeren, werd Trump steeds wanhopiger om de verkiezingsresultaten ongedaan te maken.

In de twee weken sinds de verkiezingsdag op 3 november heeft Trumps campagne meer dan twee dozijn rechtszaken die zijn aangespannen verloren of gestaakt om stemmen te diskwalificeren, kiezersfraude te bewijzen of verkiezingsresultaten ongeldig te maken.

Omdat er steeds minder legale mogelijkheden beschikbaar waren, richtte Trump zich deze week op obscure leden van verkiezingscommissies, onderdeel van een breder plan om Republikeinse bestuursleden in staten die hij verloor te overtuigen om te weigeren het aantal stemmen te certificeren.

Amerikaanse president-elect Joe Biden en vice-president-elect senator Kamala Harris ontmoeten voorzitter van het huis Nancy Pelosi (D-CA) en minderheidsleider van de Amerikaanse senaat Chuck Schumer (D-NY) op Biden’s transitiehoofdkwartier in het Queen Theatre in Wilmington, Delaware, VS, 20 november 2020.

Tom Brenner | Reuters

Op vrijdag, terwijl Biden de Covid-hulpfinanciering besprak met Pelosi en Schumer, hield Trump een haastig georganiseerde bijeenkomst in het Witte Huis met een groep Republikeinse wetgevers uit Michigan.

Mensen die dicht bij de president stonden, zeiden deze week dat de wetgevers in Michigan centraal staan ​​in het nieuwste plan van Trump om aan de macht te blijven: een juridisch dubieus gok waarin staatselectoren eerst zouden weigeren om de verkiezingsresultaten te certificeren, en dan zouden de door Republikeinen gecontroleerde wetgevers in die staten stappen nemen om kiezers te benoemen die ten onrechte zouden verklaren dat Trump de meerderheid van de stemmen had gewonnen.

Maar zelfs nu Trump’s pogingen om de wil van kiezers omver te werpen steeds absurder beginnen te lijken, lijkt zijn controle over de hefbomen van de federale macht in Washington allesbehalve.

Trump heeft tot dusver geweigerd toestemming te geven voor de start van een formeel overgangsproces dat werd geactiveerd door de General Services Administration, en hij heeft federale agentschappen verboden om te communiceren met het Biden-overgangsteam.

Terwijl gevallen van coronavirus deze week dodelijke nieuwe records bereikten, bleef Trump Biden’s gezondheidsadviseringsteam de toegang weigeren tot de federale functionarissen die de pandemische respons leidden.

Voorlopig kan Biden er weinig aan doen, behalve het uitoefenen van publieke druk op de onverzettelijke president.

“Er kunnen meer mensen sterven als we niet coördineren”, zei Biden eerder deze week in Wilmington. “En dus is het belangrijk dat het wordt gedaan – dat er nu coördinatie is.”

Trump lijkt echter in een andere realiteit te leven, een waarin hij de verkiezingen niet heeft verloren en Biden is een bijzaak.

“Ik heb de verkiezing gewonnen!” Trump heeft maandag ten onrechte beweerd. “Ik heb de verkiezing gewonnen!” beweerde hij woensdag opnieuw.

Als er één aspect van de realiteit is waar zowel Trump als Biden het over eens lijken te zijn, is het een datum, 14 december. Op die dag zullen door kiezers gekozen kiezers in alle 50 staten en het District of Columbia bijeenkomen om formeel hun stem uit te brengen. president en vice-president.

Tot die tijd worden Amerikanen misschien gedwongen om de realiteit alleen in Wilmington te zien gebeuren, terwijl Washington vastzit in de koortsdroom van de president.

Plaats een reactie