Biden zal ‘verdere actie ondernemen’ als Rusland acties tegen de VS escaleert

By Jernst van Waal

Een schilderij van Abraham Lincoln wordt gezien terwijl de Amerikaanse president Joe Biden op 26 januari 2021 spreekt over de reactie op Covid-19 in de State Dining Room van het Witte Huis in Washington, DC.

Mandel Ngan | AFP | Getty-afbeeldingen

WASHINGTON – President Joe Biden sprak donderdag over de ingrijpende sancties die zijn regering aan Rusland heeft opgelegd, een stap die probeert een litanie van kwaadaardig gedrag aan te pakken en die naar verwachting Moskou zal irriteren.

“Als Rusland zich blijft bemoeien met onze democratie, ben ik bereid verdere maatregelen te nemen om te reageren. Het is mijn verantwoordelijkheid als president van de Verenigde Staten om dat te doen”, zei Biden vanuit het Witte Huis.

De regering-Biden ontketende verschillende sancties waarbij 32 Russische personen en entiteiten werden genoemd voor hun rol bij het beïnvloeden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020, vijf personen en drie entiteiten die verband hielden met de illegale annexatie van de Oekraïense Krim door Rusland, en zes technologiebedrijven voor het ondersteunen van Russische inlichtingendiensten. .

Bovendien kondigde het ministerie van Buitenlandse Zaken de uitzetting aan van 10 functionarissen van de Russische ambassade in Washington.

Rusland heeft de aantijgingen van inmenging in Amerikaanse verkiezingen, schendingen van de mensenrechten, cyberaanvallen en rapporten over het uitbetalen van premies op Amerikaanse troepen die in Afghanistan dienen al lang van tafel geveegd.

Vorige maand vaardigde de regering-Biden haar eerste sancties uit tegen Rusland vanwege de vermeende vergiftiging en daaropvolgende detentie van Poetin-criticus Alexey Navalny.

Navalny, een vooraanstaand criticus van de Russische president Vladimir Poetin, vloog vanuit Berlijn naar Rusland, waar hij bijna een half jaar herstelde van een zenuwvergiftiging die afgelopen augustus plaatsvond. Hij werd bij paspoortcontrole gearresteerd en later veroordeeld tot meer dan twee jaar gevangenisstraf. De VS herhaalden hun oproep tot zijn onmiddellijke vrijlating.

Het Kremlin heeft herhaaldelijk ontkend een rol te hebben gespeeld bij de vergiftiging van Navalny.

De vurige reactie van Moskou

De Russische president Vladimir Poetin woont een militaire parade op de Dag van de Overwinning bij die de 74e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog markeert.

Anadolu-agentschap | Getty-afbeeldingen

Rusland beschreef de laatste stappen van het Witte Huis als een klap voor de bilaterale betrekkingen en beloofde snel vergeldingsmaatregelen op te leggen. Het Kremlin gaf de Verenigde Staten ook de schuld voor het verzwakken van de diplomatieke betrekkingen tussen Washington en Moskou.

Ook op donderdag ondertekende Biden een uitvoerend bevel dat Washington in staat stelt om elke sector van de economie van Moskou te sanctioneren, waardoor de reikwijdte van de sanctiebevoegdheid aanzienlijk wordt uitgebreid. Volgens deze nieuwe machtiging is het Amerikaanse banken verboden om na 14 juni transacties uit te voeren op de primaire markt voor nieuwe roebel of niet in roebel luidende obligaties uit Rusland.

De Russische minister van Financiën Anton Siluanov beschreef de nieuwe sancties als een gemiste kans voor Amerikaanse banken en investeerders en voegde eraan toe dat hij verwachtte dat de vraag naar de Russische staatsschuld hoog zou blijven. Siluanov zei ook dat het ministerie de marktomstandigheden nauwlettend in de gaten zal houden.

De Centrale Bank van Rusland zei donderdag ook dat ze de markt nauwlettend in de gaten hield en dat ze “klaar was om de beschikbare instrumenten te gebruiken om de financiële stabiliteit te handhaven”.

“Wanneer je Amerikaanse investeerders van de primaire markt verwijdert, veroorzaakt dat een breder huiveringwekkend effect”, zei een hoge ambtenaar die sprak op voorwaarde van anonimiteit.

“Wat je ziet is dat de financieringskosten van Rusland stijgen, je ziet dat er kapitaalvlucht is en je ziet dat de valuta tegelijkertijd verzwakt. En weet je, dat heeft een impact op het groeipercentage van Rusland en het heeft een impact op het inflatiepercentage van Rusland.” officieel toegevoegd.

Het sanctiepakket volgt op een oproep van dinsdag tussen Biden en Poetin, de tweede tussen de twee leiders sinds het aantreden van de Democratische president in januari. Biden beschreef de oproep later als ‘openhartig en respectvol’.

Tijdens de oproep stelde Biden voor om een ​​top te houden ergens buiten de VS en Rusland “om het volledige scala aan problemen waarmee de landen te maken hebben” te bespreken.

Het Kremlin zei later op dinsdag in een verklaring dat Biden “had voorgesteld de mogelijkheid te overwegen om binnen afzienbare tijd een persoonlijke topbijeenkomst te houden”.

Een hoge overheidsfunctionaris, die sprak op voorwaarde van anonimiteit, zei dat Biden Poetin op de hoogte bracht van zijn besluit om de sancties op te leggen.

“We willen ook duidelijk maken dat we niet in een escalatiecyclus met Rusland willen zitten. We zijn van plan dat deze reacties evenredig zijn en afgestemd zijn op de specifieke activiteiten, paden en acties die Rusland in het verleden heeft ondernomen”, zei de ambtenaar.

De regeringsfunctionaris weigerde te speculeren over mogelijke vergeldingsmaatregelen die Moskou zou nemen na de ingrijpende sancties.