Biden plant in de eerste 10 dagen een storm van uitvoerende actie

De verkozen president Joe Biden is van plan om onmiddellijk actie te ondernemen om de bladzijde van het Trump-tijdperk om te slaan na zijn inauguratietoespraak deze week, zei stafchef Ron Klain zondag nadat hij Biden’s plan voor zijn eerste dagen had uiteengezet.

Biden plant een 10-daagse blitz van uitvoerende actie over wat zijn regering de “vier crises” noemt waarmee het land wordt geconfronteerd – Covid-19, de economische neergang, raciaal onrecht en klimaatverandering.

“Hij komt terug naar het Witte Huis nadat hij die toespraak in het Capitool heeft gehouden en onmiddellijk maatregelen te nemen om dit land vooruit te helpen”, zei Klain zondag tegen CNN’s “State of the Union”.

Biden zal woensdag om 12.00 uur ET officieel aantreden. Klain zei dat Biden’s inaugurele rede zou zijn “een boodschap om dit land vooruit te helpen, een boodschap van eenheid, een boodschap om dingen voor elkaar te krijgen”.

Klain lichtte Biden’s plannen voor zijn eerste dagen toe in een memorandum dat op zaterdag aan het personeel van het Witte Huis werd verstuurd, getiteld “Overzicht van de eerste tien dagen”, dat aan NBC News werd verstrekt.

“We hebben te maken met vier elkaar overlappende en verergerende crises: de COVID-19-crisis, de daaruit voortvloeiende economische crisis, de klimaatcrisis en een raciale gelijkheidscrisis”, schreef Klain in de memo.

“In zijn eerste tien dagen zal president-elect Biden doorslaggevende maatregelen nemen om deze vier crises aan te pakken, andere urgente en onomkeerbare schade te voorkomen en de plaats van Amerika in de wereld te herstellen”, voegde Klain eraan toe.

De uitvoerende acties zijn er in verschillende vormen, waaronder uitvoerende bevelen, presidentiële memoranda en richtlijnen voor kabinetsinstanties.

Een van de eerste acties die Biden woensdag zal ondernemen, zijn onder meer het opnieuw toetreden tot de klimaatveranderingsovereenkomst van Parijs en het intrekken van het reisverbod van president Donald Trump, dat van toepassing is op verschillende landen met een moslimmeerderheid. Biden zal ook maskers op federaal eigendom en interstatelijke reizen nodig hebben en actie ondernemen om uitzetting en uitsluitingsbeperkingen uit te breiden.

Donderdag zal Biden uitvoerende acties ondertekenen met betrekking tot de heropening van scholen en bedrijven, en vrijdag zal hij “zijn kabinetsinstanties opdracht geven om onmiddellijk actie te ondernemen om economische hulp te bieden aan werkende gezinnen die het zwaarst te lijden hebben onder deze crisis”, aldus de memo.

Volgens de memo zal Biden de volgende week “belangrijke vroege maatregelen nemen om gelijkheid te bevorderen en gekleurde gemeenschappen en andere achtergestelde gemeenschappen te ondersteunen”.

Biden zal die week ook actie ondernemen om de klimaatverandering aan te pakken, de toegang tot gezondheidszorg uit te breiden en “de waardigheid van ons immigratiesysteem en ons grensbeleid te herstellen”, aldus de memo.

Het memorandum bevat weinig details en merkt op dat Biden de uitvoerende acties spreidt om de activiteit te benadrukken.

Het merkt ook op dat, hoewel de doelstellingen achter de uitvoerende acties “gewaagd” zijn, ze worden ondersteund door “goed gefundeerde” juridische theorie en “een herstel van een passende, constitutionele rol voor de president” vertegenwoordigen.

Klain schreef in de memo dat er wetgeving nodig zal zijn voor de ambitieuzere agendapunten van de regering, waaronder immigratiehervorming en het verhogen van het federale minimumloon.

Biden heeft donderdag zijn Covid-19-noodagenda ter waarde van $ 1,9 miljard onthuld, waarin wordt opgeroepen tot maatregelen om het land te helpen de volksgezondheidscrisis te bestrijden en om nieuwe geldinjecties om de economie te stimuleren. Het plan zou ook het federale minimumloon verhogen tot $ 15 per uur.

Democraten controleren het Huis van Afgevaardigden en zullen binnenkort de controle over de Senaat overnemen, na de nederlaag van twee Republikeinen in de eerste races van de Senaat in Georgië eerder deze maand. Maar Klain zei zondag dat gezien de kleine meerderheid van de Democraten, het Biden-team zal aandringen op GOP-steun voor zijn plannen.

Democraten hebben 222 zetels in het Huis in vergelijking met 212 van de GOP, en de partijen zullen de Senaat gelijkmatig verdelen over 50-50, waarbij de verkozen vice-president Kamala Harris in staat zal zijn om een ​​gelijkspel uit te brengen.

“We gaan proberen hard te werken met mensen in beide partijen”, zei Klain op CNN.

“ Het Amerikaanse volk stemde in november en ze stemden met een overweldigende meerderheid op Joe Biden, zonder twijfel, maar ze hebben een gelijkmatig verdeelde senaat gekozen, ze hebben een nauw verdeeld congres gekozen, we zullen manieren moeten vinden voor democraten en republikeinen om dingen voor elkaar te krijgen. ,” hij voegde toe.

Plaats een reactie