Biden plaatst steun voor Oekraïne centraal tijdens bezoek aan Zelensky

By Jernst van Waal

De Amerikaanse president Joe Biden gebaart naar leden van de media bij aankomst in het Witte Huis na een verblijf in Delaware, in Washington, op 10 augustus 2021.

Evelyn Hockstein | Reuters

WASHINGTON – President Joe Biden zal woensdag een uitgebreid humanitair en militair hulppakket voor Oekraïne onthullen tijdens een bezoek van de president van dat land, Volodymyr Zelenskyy, aan het Witte Huis.

Het pakket bevat $ 60 miljoen aan nieuw aangewezen militaire hulp, waaronder Javelin antitankraketten, handvuurwapens en munitie. Biden informeerde het Congres eind vorige week over zijn voornemen om de fondsen vrij te geven om Oekraïne te helpen zijn oostgrens te verdedigen tegen door Rusland gesteunde separatisten.

Nog eens $ 45 miljoen zal in de vorm van humanitaire hulp zijn aan Oekraïners die getroffen zijn door de guerrillaoorlog van de separatisten, zei een functionaris van het Witte Huis die om anonimiteit verzocht om een ​​voorproefje van het bezoek te zien.

In de strijd tegen Covid-19 zullen de VS $ 12,8 miljoen aan aanvullende hulp aan Oekraïne aankondigen, bovenop de $ 55 miljoen aan Covid-gerelateerde hulp die de regering-Biden al heeft verstrekt, zei de functionaris.

Zelensky’s ontmoeting met Biden komt op het moment dat het Witte Huis te maken krijgt met duellerende crises in binnen- en buitenland.

In Louisiana en Mississippi hadden meer dan een miljoen nutsbedrijven woensdag nog steeds geen elektriciteit na de orkaan Ida.

In het buitenland doemt een humanitaire en grenscrisis op terwijl de regering-Biden een gigantische inspanning levert om te proberen tienduizenden Afghaanse vluchtelingen te verwerken en te hervestigen die het land zijn uitgevlogen als onderdeel van de Amerikaanse militaire terugtrekking.

Zelenskyy zou oorspronkelijk maandag een ontmoeting met Biden hebben, maar zijn bezoek werd uitgesteld zodat het “de aandacht kon krijgen die het verdient”, zei de functionaris van het Witte Huis.

Wanneer de twee leiders woensdag gaan zitten, zal Zelenskyy op zoek gaan naar garanties van Biden dat de Amerikaanse steun voor zijn land standvastig blijft nu Oekraïne het zevende jaar van een guerrillaoorlog met Rusland ingaat.

De functionaris van het Witte Huis zei dat Biden verschillende stappen zal aankondigen die gericht zijn op het verdiepen van de toch al hechte relatie tussen Washington en Kiev.

Een daarvan is het opnieuw opstarten van de Strategische Partnerschapscommissie tussen de VS en Oekraïne, die al drie jaar niet is bijeengekomen, aldus de functionaris.

Biden en Zelenskyy zullen ook nieuwe energie-initiatieven aankondigen, waaronder een strategische energie- en klimaatdialoog onder leiding van minister van Energie Jennifer Granholm.

Eind augustus leidde Granholm een ​​Amerikaanse delegatie naar Oekraïne ter gelegenheid van de 30e verjaardag van de onafhankelijkheid van het land.

Energiezekerheid zou echter een lastig onderwerp kunnen zijn voor Biden en Zelenskyy.

CNBC Politiek

Lees meer over de politieke berichtgeving van CNBC:

Oekraïne is nog steeds fel gekant tegen de bijna voltooide aardgaspijpleiding Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland, die Kiev beschouwt als een enorme strategische overwinning voor het Kremlin.

Biden heeft gezegd dat hij tegen het enorme project is, en Washington heeft jarenlang gelobbyd bij Berlijn om zijn energieafhankelijkheid van Rusland niet te vergroten.

Maar in juli gaf de regering-Biden een gezamenlijke verklaring af met de Duitse regering waarin ze in wezen erkende dat de pijpleiding onvermijdelijk was.

De verklaring was een diplomatieke klap voor Oekraïne, dat had gehoopt dat de VS sancties en andere economische hefbomen zouden gebruiken om Duitsland effectief te dwingen Nord Stream 2 op te geven.

Een ander potentieel lastig onderwerp voor Biden en Zelenskyy zijn de anti-corruptie-inspanningen in Oekraïne, een kwestie waarin Biden persoonlijk geïnvesteerd heeft sinds zijn tijd als vice-president in de regering-Obama.

“Wij zijn ervan overtuigd dat Oekraïne aanvullende hervormingen kan en moet doorvoeren om zijn democratie te versterken”, zei de functionaris van het Witte Huis.

Maar terwijl Oekraïne onder Zelenskyy vooruitgang heeft geboekt in de richting van een sterkere rechtsstaat, blijven zijn parlement en zijn strafrechtsysteem verstrikt in corruptie.

Critici beschuldigen Zelenskyy ervan zijn presidentiële bevoegdheden te gebruiken om hooggeplaatste leden van politieke oppositiepartijen aan te vallen.

In 2019 probeerde de voorganger van Biden, voormalig president Donald Trump, zijn eigen presidentiële bevoegdheden te gebruiken om zijn toenmalige leidende politieke tegenstander, Biden, aan te vallen.

In een nu berucht telefoontje met Zelenskyy in augustus 2019 dreigde Trump stilzwijgend de Amerikaanse hulp aan Oekraïne te onthouden, tenzij de Oekraïense president openbare aanklagers een schijnonderzoek naar Biden en zijn zoon Hunter liet starten.

Dat gesprek zou later de hoeksteen worden van de afzettingsprocedure tegen Trump in zijn eerste van twee afzettingsprocedures.