Biden maakt dinsdag de eerste kabinetskeuzes bekend: stafchef

De verkozen Amerikaanse president Joe Biden doet zijn gezichtsmasker af als hij de voorzitter van het Huis Nancy Pelosi (D-CA) en de leider van de minderheden in de senaat Chuck Schumer (D-NY) ontmoet op zijn transitiehoofdkwartier in het Queen Theatre in Wilmington, Delaware, VS. , 20 november 2020.

Tom Brenner | Reuters

Verkozen president Joe Biden zal dinsdag de benoemingen van het kabinet bekendmaken, bevestigde de aankomende stafchef van het Witte Huis, Ron Klain, zondag.

“Als je wilt weten welke kabinetsinstanties het zijn, wie er in die kabinetsinstanties zullen zitten, moet je wachten tot de verkozen president dat dinsdag zelf zegt”, zei Klain in een interview met ABC News.

De verkozen president maakte de leden van zijn coronavirus-taskforce al bekend voordat hij senior-personeelsleden van het Witte Huis noemde. Vorige week zei Biden dat hij heeft besloten wie hij zal nomineren voor de minister van Financiën en de aankondiging rond Thanksgiving zal doen.

Mogelijke kandidaten voor minister van Financiën zijn onder meer econoom Lael Brainard, een lid van de Federal Reserve Board of Governors, en Janet Yellen, voormalig voorzitter van de Federal Reserve. Beiden zouden de eerste vrouw zijn die in de rol zou dienen. Roger Ferguson, de CEO van TIAA en een andere topmededinger, zou de eerste zwarte persoon zijn die het kantoor bekleedt.

Biden zei dat de Schatkist pick zal worden “door alle elementen van de Democratische Partij aanvaard,” hoewel personele beslissingen van de voormalige vice-president zal waarschijnlijk worden bekritiseerd als hij eisen van progressieve basis van de partij en een potentieel verdeelde Senaat weegt.

Jennifer Psaki, een senior adviseur van het Biden-transitieteam, zei zondag in een CNN-interview dat de verkozen president “een diversiteit aan stemmen aan tafel wil hebben”.

Gevraagd of het kabinet Biden meer progressieve leden zal hebben dan het eerste kabinet van president Barack Obama, zei Psaki dat het team van Biden “op Amerika zal lijken” in termen van diversiteit en achtergrond.

Biden’s stap om kabinetskeuzes aan te kondigen en door te gaan met de presidentiële overgangen komt nu president Donald Trump nog steeds weigert toe te geven aan de verkiezingen van 3 november, zelfs nadat de juridische uitdagingen van de Trump-campagne zaterdagavond in Pennsylvania waren opgelost.

De General Services Administration is nog niet win Biden’s vast te stellen, het effectief blokkeren van Biden’s team van het ontvangen van de overheid middelen doorgaans aan hulp bij de presidentiële overgang, zoals intelligentie briefings en een distributieplan voor een coronavirus vaccin.

Klain zei dat Trump’s beweringen over kiezersfraude en rechtszaken over de race “bijtend” en “schadelijk” zijn, maar benadrukte dat zijn acties de uitkomst van de verkiezingen niet zullen veranderen. Hij zei echter dat het Biden’s vermogen om een ​​nieuwe regering uit te bouwen en achtergrondcontroles op kabinetsgenomineerden te ontvangen, blokkeert.

“Onze transitie krijgt geen toegang tot ambtenaren van het agentschap om onze plannen te helpen ontwikkelen, en er is veel aandacht voor dat plan voor de introductie van vaccins dat cruciaal zal zijn in de vroege dagen van een Biden-voorzitterschap”, zei Klain. ‘Daar hebben we geen toegang toe … We zijn niet in de positie om achtergrondcontroles te krijgen van kabinetsgenomineerden.’

“Er zijn duidelijke gevolgen,” voegde Klain eraan toe. “Die gevolgen escaleren elke dag, en ik hoop dat de beheerder van de GSA haar werk zal doen.”

Plaats een reactie