FINANCIEEL.com

Biden en Xi zijn nog steeds ver uit elkaar over de onafhankelijkheid van Taiwan na de APEC

Biden en Xi zijn nog steeds ver uit elkaar over de onafhankelijkheid van Taiwan na de APEC

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen (L) kijkt toe terwijl de Chinese president Xi Jinping (C) arriveert op de internationale luchthaven van San Francisco om de leidersweek van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) in San Francisco, Californië, op 14 november 2023 bij te wonen.

Frederic J. Brown | AFP |

Minister van Financiën Janet Yellen zei maandag dat de Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese president Xi Jinping ver uit elkaar bleven over de status van Taiwan na hun spraakmakende ontmoeting vorige week tijdens de top Azië-Pacific Economische Samenwerking in San Francisco.

“President Xi heeft de mening geuit dat het belangrijk is dat Taiwan en het vasteland van China zich verenigen. Hij heeft zeker de wens geuit om dat op vreedzame wijze te laten gebeuren”, zei Yellen in de “Squawk Box” van CNBC. ‘Maar president Biden zei dat ons beleid onveranderd blijft ten opzichte van wat het altijd is geweest met betrekking tot Taiwan.’

De VS erkennen de Volksrepubliek China als de enige regering van China, maar beweren ook dat Taiwan een eiland met zelfbestuur is, ondanks de beweringen van China dat het tegendeel wordt beweerd.

Zelfs na hun gesprekken vorige week zou de impasse van Biden en Xi over de kwestie militaire gevolgen kunnen hebben, ondanks Xi’s nadruk dat hij geen militair conflict wil.

Taiwanese functionarissen hebben al gemeld dat de Chinese militaire actie de afgelopen maanden rond het eiland is geëscaleerd. In september zei de Taiwanese minister van Defensie dat China tientallen oorlogsschepen, drones, bommenwerpers en meer in de buurt exploiteerde. Ambtenaren vrezen dat de militaire activiteit van China rond Taiwan tot een toevallige confrontatie zou kunnen leiden en zou kunnen uitmonden in een volwaardig conflict.

Amerikaanse militaire functionarissen hebben gewaarschuwd dat China bereid zou kunnen zijn om tegen 2027 een aanval op Taiwan te lanceren. Ze hebben kritiek geuit op de VS omdat ze niet genoeg militaire steun aan Taiwan hebben verleend om China af te schrikken.

“Om een ​​Chinese invasie van Taiwan af te schrikken zal het nodig zijn het eiland in een stekelvarken te veranderen, voorzien van een arsenaal aan wapens die de Chinese vloot kunnen aanvallen”, schreven Amerikaanse functionarissen in een brief van oktober aan de secretaris van de Amerikaanse marine. “Bureaucratische vertragingen binnen de marine ondermijnen de inspanningen om oorlog te voorkomen.”

Biden heeft een hulppakket van 105 miljard dollar voorgesteld, voornamelijk voor Oekraïne en Israël die hun eigen respectievelijke oorlogen voeren, dat slechts 2 miljard dollar voor Taiwan en bredere veiligheidsmaatregelen in de Indo-Pacifische regio omvat.

Yellen zei maandag dat het pakket ‘van cruciaal belang is voor de nationale veiligheid van Amerika’.

Maar elke vorm van Amerikaanse steun voor de onafhankelijkheid van Taiwan zet de betrekkingen met China, dat gelooft dat het land het recht heeft om Taiwan te regeren, op wankele grond.

Toen voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, Taiwan in augustus 2022 bezocht om steun te betuigen aan de soevereiniteit van het land, schortte China de militaire communicatie met de VS op. Zonder die open communicatie hebben de Amerikaanse en Chinese marine- en luchtmacht verschillende confrontaties van dichtbij gehad.

Vorige week kwamen Biden en Xi tijdens hun bijeenkomst overeen om de militair-militaire communicatie nieuw leven in te blazen, hoewel ze het nog steeds niet eens zijn over de status van Taiwan.

“We handhaven de afspraak dat er een Eén China-beleid is en dat ga ik niet veranderen, dat gaat niet veranderen. Dat is ongeveer de mate waarin we hebben gediscussieerd”, zei Biden vorige week op een persconferentie, uren nadat hij ontmoette Xi.

Afgelopen woensdag was de eerste ontmoeting tussen Biden en Xi in een jaar. Het was een belangrijke stap om op zijn minst de schijn van samenwerking tussen de twee landen te herstellen na een tumultueus jaar vol spionageballonnen, handelsonenigheid en bijna-ongevallen militaire incidenten die de communicatie tussen de VS en China bekoelden.

Naast de kwestie Taiwan zei Yellen dat de twee leiders ook de samenwerking op het gebied van fentanylregulering, kunstmatige intelligentie, klimaatverandering en de bilaterale economische relatie bespraken.

In de week voorafgaand aan de APEC had Yellen een ontmoeting met haar Chinese tegenhanger, vice-premier He Lifeng, waar ze in grote lijnen over een aantal van dezelfde onderwerpen spraken. Yellen zei dat ze van plan is volgend jaar China te bezoeken.

Mis deze verhalen van CNBC PRO niet:

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert