FINANCIEEL.com

Biden dringt aan op strengere wapenbeheersing na een golf van schietpartijen in het weekend

Biden dringt aan op strengere wapenbeheersing na een golf van schietpartijen in het weekend

De Amerikaanse president Joe Biden spreekt over de beslissing van het Hooggerechtshof om kwijtschelding van studentenschulden te herroepen in de Roosevelt Room van het Witte Huis in Washington, DC, 30 juni 2023.

Jim Watson | AFP |

President Joe Biden riep dinsdag opnieuw op tot strengere wapenbeheersing, inclusief een verbod op semi-automatische geweren, na verschillende dodelijke “tragische en zinloze schietpartijen” in de aanloop naar de feestdag van 4 juli.

Bij massale schietpartijen in Baltimore, Philadelphia en Fort Worth, Texas, zijn minstens tien mensen om het leven gekomen. Bij de incidenten – evenals bij andere in Wichita, Kansas en Lansing, Michigan – raakten tientallen anderen gewond.

Bij een reeks schietpartijen in Chicago tijdens het vakantieweekend vielen vijf doden en minstens dertig gewonden, meldt NBC Chicago.

“Het ligt binnen onze macht om aanvalswapens en magazijnen met hoge capaciteit opnieuw te verbieden, veilige opslag van wapens te eisen, de immuniteit van wapenfabrikanten tegen aansprakelijkheid te beëindigen en universele achtergrondcontroles uit te voeren”, zei Biden dinsdag in een verklaring.

Zijn opmerkingen komen een jaar na een massale schietpartij op een parade van 4 juli in Highland Park, Illinois, waarbij zeven mensen om het leven kwamen en bijna 50 anderen gewond raakten.

In januari verbood Illinois de verkoop van semi-automatische wapens en magazijnen met hoge capaciteit.

“Zoals we de afgelopen dagen hebben gezien, moet er in Illinois en in heel Amerika veel meer worden gedaan om de epidemie van wapengeweld aan te pakken die onze gemeenschappen verscheurt”, zei Biden.

Volgens het Gun Violence Archive zijn er dit jaar tot nu toe 346 massale schietpartijen geweest in de VS, die een massale schietpartij definieert als een incident waarbij vier of meer mensen worden neergeschoten of gedood, de schutter niet meegerekend.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert