Biden begint het voorzitterschap met positieve goedkeuringen, blijkt uit onderzoek van CNBC

By Jernst van Waal

De Amerikaanse president Joe Biden spreekt op woensdag 14 april 2021 in de Verdragskamer van het Witte Huis in Washington, DC.

Andrew Harnik | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

Joe Biden begint zijn presidentschap nadat hij buiten de poort heeft bereikt wat zijn voorganger in zijn vier jaar slechts één keer kon doen: een positieve goedkeuringsclassificatie.

De CNBC All-America Economic Survey constateert dat 47% van het publiek instemt met de manier waarop Biden het voorzitterschap behandelt, terwijl 41% het afkeurt. Een aanzienlijke 12% zegt het niet zeker te weten.

Voormalig president Donald Trump slaagde er in de enquête in maart 2020 slechts één keer in om boven het break-evenniveau te komen.

De sleutel tot de steun van Biden is een goedkeuringsbeoordeling van 62% voor zijn omgang met het coronavirus. Een meerderheid van 46% keurt zijn manier van omgaan met de economie goed, terwijl 41% het afkeurt. Maar de president lijkt problemen te hebben met slechts 29% die zijn aanpak van immigratie goedkeurt en 52% afkeurt.

“Hoewel bijna een derde van de Republikeinen bereid is Biden goede cijfers te geven op Covid, is vrijwel niemand bereid hem goede cijfers te geven op het gebied van immigratie”, aldus Jay Campbell, partner bij Hart Research Associates en de Democratische enquêteur voor de CNBC-enquête. “Als er niets anders was om over te praten, denk ik dat dit op dit moment een enorm probleem voor Biden zou zijn en het potentieel heeft om uit te groeien tot een groter probleem.”

Een andere mogelijke zorg: 40% van het publiek vindt het beleid van Biden “te liberaal”, vergeleken met 26% die het niet te liberaal en niet te conservatief vindt en 6% die zegt dat ze te conservatief zijn. 28% zegt onzeker te zijn.

Hoewel Biden profiteerde van de populariteit van zijn noodplan van 1,9 biljoen dollar, is het onlangs voorgestelde infrastructuurplan van 2,25 biljoen dollar minder populair. Het heeft steun van 36% van het publiek, vergeleken met 33% die het afkeurt en 31% die twijfelt.

De opvattingen van American over de huidige economische situatie zijn ongewijzigd ten opzichte van december, waarbij 34% zegt dat de economie uitstekend of goed is. Dat is ruim boven het niveau van de eerste termijn van voormalig president Barack Obama, toen de maat gedurende de eerste twee jaar in de enkele cijfers stond.

Een grote motor van de verandering: democraten zijn optimistischer geworden, republikeinen pessimistischer en onafhankelijken zijn ongeveer hetzelfde. Het is een omkering die zich elke keer voordoet als de bewoner van het Witte Huis van partij wisselt en laat zien hoe economische attitudes voor velen eerst door het politieke prisma worden gefilterd.

Maar het is nu ernstiger vanwege hyperparticipatie.

“Ongeveer een kwart van de partizanen van de andere partij was bereid om (presidenten) Bush, Clinton en Obama een kans te geven”, zei Campbell. “Er wordt niet veel kans gegeven aan Biden, noch was er aan Trump door democraten.”

Hoopvol op de economie

Goed nieuws voor Biden waren de meningen over de economische vooruitzichten.

Ze namen een ommekeer: 44% van het publiek was van mening dat de economie volgend jaar zal verbeteren, vergeleken met 38% in de enquête van december.

Een levendige kijk op de huizenmarkt hielp de vooruitzichten, waarbij 48% gelooft dat de waarde van hun huis het komende jaar zal stijgen, het hoogste niveau sinds 2019.

De loonverwachtingen zijn echter gedempt: slechts 27% verwacht een stijging in het komende jaar, het laagste niveau sinds 2011. Dat zou kunnen komen doordat de arbeidsmarkt onrustig blijft terwijl deze herstelt van de recessie.

Veel mensen hebben echter onlangs loonsverhogingen gekregen door een verhoging van het minimumloon en ze verwachten misschien niet snel een nieuwe.

“Dat is het laagste percentage Amerikaanse volwassenen dat verwacht dat hun loon in tien jaar zal stijgen”, zegt Micah Roberts, partner bij Public Opinion Research en de Republikeinse enquêteur van het onderzoek. “En dat is een heel, heel verontrustend aantal, vooral als kernprincipe van wat de Democraten en de regering-Biden willen doen, is de lonen verhogen.”

De meningen over de aandelenmarkt waren zo gemengd als ze bijna ooit zijn geweest.

Ongeveer 37% zegt dat het een goed moment is om te investeren en 35% vindt het een slecht moment, terwijl 28% het niet zeker weet. Het verschil tussen goede tijd en slechte tijd is een even klein verschil als sinds 2019, en zulke smalle marges zijn aan stijgingen op de aandelenmarkt voorafgegaan.

Genoten van dit artikel?
Voor exclusieve aandelenselecties, investeringsideeën en wereldwijde livestream van CNBC
Meld je aan voor CNBC Pro
Start nu uw gratis proefperiode