Site pictogram Financieel.com

Betalingsbedrijf SumUp doet overname van $ 317 miljoen om uit te breiden in de VS

Een klant gebruikt op 13 september 2019 een SumUp-betaalkaartlezer in Lissabon, Portugal.

Engel Garcia | Bloomberg via Getty Images

LONDEN – SumUp, een in het VK gevestigde betalingsverwerker, heeft marketingstart-up Fivestars overgenomen in een poging zijn bereik in de VS uit te breiden en het op te nemen tegen giganten als PayPal en Square.

Het bedrijf zei donderdag dat het Fivestars kocht voor $ 317 miljoen in een mix van contanten en aandelen. Fivestars, met hoofdkantoor in San Francisco, helpt verkopers bij het opzetten van beloningsschema’s en promoties voor klanten. De deal geeft SumUp toegang tot de 12.000 klanten van Fivestar en een omzet van $ 3 miljard per jaar.

SumUp, opgericht in 2012, is vooral bekend om zijn mobiele creditcardlezers waarmee kleine bedrijven betalingen kunnen accepteren. Het bedrijf biedt ook andere betalingstools, waaronder de mogelijkheid voor verkopers om hun eigen online winkels op te zetten. Het heeft meer dan 3 miljoen handelaren die zich hebben aangemeld in Europa, de VS en Latijns-Amerika.

SumUp concurreert met het Zweedse iZettle, dat in 2018 door PayPal werd overgenomen, en met Jack Dorsey’s Square. Aangezien de start-up een uitbreiding in de VS plant, zal de rivaliteit met die grote spelers toenemen. Maar SumUp denkt dat er genoeg ruimte is voor een aantal verschillende bedrijven om naast elkaar te bestaan.

“Ik zou zeggen dat we ons concentreren en uitblinken op de kleinste handelaren”, vertelde Andrew Helms, directeur van SumUp in de VS, aan CNBC. “We willen niet ondernemen, we gaan niet meer stroomopwaarts.”

Helms zei dat de Amerikaanse markt een verschuiving in bestedingspatronen heeft gezien tijdens de pandemie van het coronavirus, waarbij betalingsopties zoals niet-fysieke transacties, facturering en betalingslinks een verhoogde groei laten zien.

“We onderschatten echter waarschijnlijk de verschuiving naar in-store en fysieke winkels”, aangezien Covid-beperkingen worden opgeheven en mensen elkaar weer persoonlijk ontmoeten, voegde hij eraan toe.

Voorafgaand aan de deal met SumUp had Fivestars volgens Crunchbase in totaal $ 115 miljoen opgehaald en steun gekregen van investeerders, waaronder Lightspeed Venture Partners en Menlo Ventures.

Ondertussen heeft SumUp sinds de oprichting in totaal $ 1,4 miljard aan eigen vermogen en schuldfinanciering opgehaald. Het bedrijf wordt gesteund door onder meer Goldman Sachs, Temasek uit Singapore en Bain Capital.

Mobiele versie afsluiten