besluit over de status van kandidaat-lidstaat van Oekraïne; Kosovo zegt dat de EU meer moet doen

By Jernst van Waal

De president van Kosovo, Vjosa Osmani-Sadriu, zegt tegen CNBC dat de uitbreiding van de EU een kwestie is van geopolitieke strategie en veiligheid.

Anadolu Agentschap | Anadolu Agentschap | Getty Images

BRUSSEL — De Europese Unie moet meer aandacht besteden aan de Balkan om te voorkomen dat de Russische president Vladimir Poetin zijn invloed daar uitbreidt, zei de Kosovaarse president Vjosa Osmani-Sadriu woensdag tegen CNBC.

Verwacht wordt dat de 27 leden van de EU Oekraïne deze week de status van kandidaat-lidstaat zullen verlenen om zich bij het blok aan te sluiten – een eerste officiële stap op weg naar volledig lidmaatschap. Maar het heeft een hard en delicaat debat binnen de EU heropend over de uitbreiding ervan.

De EU heeft sinds 2013 geen nieuwe landen meer verwelkomd, toen Kroatië tot de groep toetrad. Dat is deels een gevolg van de moeilijke politieke en economische omgeving van het blok: de schokken van de wereldwijde financiële crisis, de eigen staatsschuldencrisis en vervolgens een vluchtelingengolf uit de Syrische burgeroorlog.

Die gebeurtenissen versterkten de steun voor populistische partijen in de hele regio, waardoor veel hoofdsteden prioriteit gaven aan binnenlandse problemen boven de uitbreiding van het EU-lidmaatschap.

Maar dit is begonnen te veranderen, zij het langzaam, na de Russische invasie van Oekraïne.

Uit een recent onderzoek van het Europees Parlement bleek dat de Europese steun voor het EU-lidmaatschap op het hoogste niveau in 15 jaar staat.

De leiders van Duitsland, Frankrijk en Italië bezochten Kiev vorige week om hun steun te betuigen aan het bod van Oekraïne om zich bij het blok aan te sluiten. De Europese Commissie, de uitvoerende tak van de EU, zei toen dat zowel Oekraïne als Moldavië klaar waren om een ​​stap dichter bij het lidmaatschap te komen, op voorwaarde dat ze verschillende hervormingen doorvoeren.

Maar sommige EU-landen hebben bedenkingen bij het heropenen van de deuren van het blok.

De Portugese premier Antonio Costa zei dat de EU het risico loopt “valse verwachtingen” te wekken met het bod van Oekraïne om toe te treden. In een interview met de Financial Times voegde hij eraan toe dat de EU moet proberen Kiev onmiddellijk te steunen in plaats van “juridische debatten” te openen.

Toetreding tot de EU is traditioneel een langdurig proces, aangezien potentiële leden hun politieke en juridische systemen moeten afstemmen op die van het blok.

Bovendien zou het openen van de deur voor één natie kunnen betekenen dat de deur wordt geopend voor meerdere andere.

Rusland tegengaan

Kosovo is een van een aantal staten in de Westelijke Balkan, gelegen in Zuid- en Oost-Europa, die aspiraties hebben om lid te worden van de Europese Unie.

Het land – dat al vier jaar wacht op de opheffing van de visumplicht voor reizen naar de Europese Unie – uitbreiding van het blok is een kwestie van geopolitiek.

“Dit is ook een kwestie van de geloofwaardigheid van de EU, en ook van het besef van de EU dat het brengen van de Westelijke Balkan als regio, het omarmen en ter tafel brengen ervan ook een strategisch belang is van de Europese Unie zelf, omdat, zoals ik al eerder zei, de hoe meer de EU zijn aandacht afleidt, des te meer andere kwaadaardige actoren deze ruimte zullen gebruiken, voornamelijk Rusland”, zei Osmani-Sadriu.

Kosovo riep in 2008 de onafhankelijkheid uit en wordt erkend door 110 landen, waaronder de Verenigde Staten, maar niet door Servië en zijn bondgenoot Rusland. Het moet nog een VN-lidstaat worden.

EU-lidstaten Griekenland, Cyprus en Spanje behoren ook tot degenen die Kosovo niet als soevereine natie erkennen, wat de mogelijke toetreding tot de EU zeer controversieel maakt.

“Nu, in het licht van de Russische invasie van Oekraïne, is er niets ingewikkelder en belangrijker dan het bestrijden van autocratische, genocidale regimes, zoals het Russische regime, omdat hoe meer ruimte Rusland krijgt om zijn invloed op het Europese continent uit te breiden, de Het ergste zal voor ons allemaal zijn, of we nu binnen of buiten de EU zijn’, zei de president van Kosovo.

Het onderwerp wordt donderdag onder de Europese leiders besproken. Wat ze ook besluiten en tegen Oekraïne zeggen, het zal overal op de Balkan nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Albanië en Noord-Macedonië, die hun naam veranderden in een poging om hun kansen op toetreding tot de EU te vergroten, kregen eerder de status van kandidaat-lidstaat, maar wachten nog steeds op de start van de toetredingsonderhandelingen.

“Het is belangrijk hoe leiders de uitbreiding aan hun volk uitleggen”, zei Osmani-Sadriu, eraan toevoegend dat de EU-leiders moeten benadrukken dat uitbreiding van het blok “in het voordeel is van vrede en stabiliteit op het hele Europese continent.”