FINANCIEEL.com

Believer’ krijgt te maken met concurrentie van de Taylor Swift Eras-film

Believer’ krijgt te maken met concurrentie van de Taylor Swift Eras-film

Scène uit de komende film: The Exorcist: Believer.

Universele studio’s

“The Exorcist: Believer” stond tijdens het openingsweekend in de box office, maar experts uit de industrie vragen zich af of het de komende weken de aandacht zal blijven trekken.

De Universeel en Blumhouse-samenwerking, de eerste van drie geplande films, bedroeg tijdens zijn debuut $ 26,5 miljoen, waarmee het de best scorende film van het weekend is. Toch viel die opbrengst net onder de voorspelling van $30 miljoen van box office-analisten. Met de internationale kaartverkoop heeft de film $ 44 miljoen opgeleverd.

Toch zou “The Exorcist: Believer” met een productiebudget van slechts 30 miljoen dollar winstgevend kunnen zijn als het de komende weken bioscoopbezoekers blijft lokken.

Er is slechts één complicatie: Taylor Swift.

“The Exorcist: Believer” vluchtte van de oorspronkelijke releasedatum (13 oktober) omdat Swift aankondigde dat haar Eras Tour-concertfilm die dag in de bioscopen zou verschijnen. De film veroverde al snel de felbegeerde, duurdere schermen in premiumformaat, waardoor er weinig ruimte overbleef voor “The Exorcist: Believer” om een ​​solide opening te creëren.

“Verhuizing vanaf vrijdag de 13ee naar de 6e was een goede zet, aangezien de inherent sterke marketinginslag en het voordeel van het openen van een horrorfilm op deze klassieke dag van bijgelovig belang waarschijnlijk niet opweegt tegen de overweldigende dominantie van die Swift-film”, zegt Paul Degarabedian, senior media-analist bij Comscore. .

Vertegenwoordigers van Universal weigerden commentaar te geven.

Er was een kort idee dat de twee films hadden kunnen samenwerken om ‘Exorswift’ te worden, een tegenpolen die een dubbele speelfilm aantrekken, zoals ‘Barbenheimer’ van de zomer (‘Barbie’ en ‘Oppenheimer’). De mogelijke opening op dezelfde dag werd vrijwel onmiddellijk stopgezet toen “The Exorcist: Believer” de releasedatum een ​​week opschoot. Zelfs producer Jason Blum, hoofd van Blumhouse, stond open voor het idee.

Degarabedian wierp echter koud water op de vraag hoe goed de combinatie zou hebben gewerkt.

“Het idee dat een ‘Exorswift’-mashup op een of andere manier vergelijkbaar zou kunnen zijn met het ‘Barbenheimer’-fenomeen is overduidelijk absurd gezien de onwaarschijnlijkheid dat legioenen Swifties interesse zouden hebben in een horrorfilm met een zeer R-rating zoals ‘The Exorcist: Believer’. ” hij zei. “Dus all-in gaan in een onderlinge confrontatie met Swift zou rampzalig kunnen zijn geweest.”

Taylor Swift treedt op op het podium tijdens haar The Eras Tour in Lumen Field in Seattle, 22 juli 2023.

Mat Hayward/tas23 | Getty Images Entertainment |

Swift’s Eras Tour-concertfilm is tenslotte al een blockbuster van $ 100 miljoen – en dat is alleen al te danken aan de voorverkoop van AMC Entertainment-bioscopen, waarin de verkopen van tientallen andere theaterketens niet zijn meegerekend.

Door de week vóór Swift’s filmopening te verplaatsen, kon “The Exorcist: Believer” een groter aantal premiumschermen en meer aandacht van het publiek beheersen. Volgens gegevens van EntTelligence was ongeveer 34% van al het bioscoopverkeer tijdens het weekend voor de film. De concurrentie om dat verkeer omvatte onder meer een nieuwe ‘Paw Patrol’-film en een aantal R-rated speelfilms zoals ‘Saw X’, ‘The Nun II’, ‘The Equalizer 3’ en ‘Expend4bles’.

Box office-analisten voorzien een scherpe daling in de kaartverkoop vanaf het openingsweekend van “The Exorcist: Believer” tot de tweede week. Een teruggang is typerend voor horrorfilms, maar de film van Swift zal deze nog verergeren, zo voorspellen de voorspellingen.

Mond-tot-mondreclame kan ook een factor zijn. Horrorfilms zijn meestal recensiebestendig en presteren theatraal vaak goed, ondanks kritische panning. Vanaf maandag heeft “The Exorcist: Believer” een score van 22% op Rotten Tomatoes van critici en een kijkcijfer van 59%. Met nog enkele weken voor Halloween zou de film nog steeds bioscoopbezoekers kunnen aantrekken die op zoek zijn naar schrik.

Enge inzet

Er is een goede reden waarom Universal het risico op Exorswift niet kon nemen. De studio heeft dringend behoefte aan ‘The Exorcist: Believer’ en de geplande sequels om hits te worden. (De volgende film, ‘The Exorcist: Deceiver’, verschijnt in april 2025.)

Universal en zijn streamingpartner Peacock betaalden ruim 400 miljoen dollar voor de rechten op het merk The Exorcist. Via die investering heeft de studio een trilogie van films gepland. Het bedrijf kan ook eerdere Exorcist-films op Peacock plaatsen en de IP op andere manieren integreren, zoals Halloween Horror Nights in de binnenlandse themaparken.

Toch heeft geen enkele film in de franchise, behalve het origineel, volgens Comscore in eigen land meer dan $ 42 miljoen opgebracht. In feite hebben alle vijf sequels en prequels sinds de eerste film samen minder dan $150 miljoen opgebracht.

Een beangstigend trackrecord

Hoe ‘Exorcist’-films het hebben gedaan aan de binnenlandse kassa:

  • “The Exorcist” (1973): $ 193,2 miljoen
  • “The Exorcist: The Beginning” (2004): $ 41,8 miljoen
  • “The Exorcist: The Version You’ve Never Seen” (2000)*: $ 40,1 miljoen
  • “Exorcist II: The Heretic” (1977): $30,7 miljoen
  • “The Exorcist III” (1990): $26,1 miljoen
  • “Dominion: een prequel op The Exorcist” (2005): $ 251.495

Bron: Comscore

*Speciale heruitgave van het origineel

“The Exorcist is geen merk of serie die al tientallen jaren dominant is in het bewustzijn van de popcultuur, en de weinige vervolgfilms die het ooit heeft opgeleverd, hebben nooit de iconische box office-run van het origineel uit 1973 kunnen evenaren”, zegt Shawn Robbins, hoofdanalist bij BoxOffice. com. “De industrie heeft zich misschien een beetje laten meeslepen door een grotere oplage te verwachten, alleen maar omdat dit vervolg op Exorcist de naam Blumhouse bevat.”

“The Exorcist”, uitgebracht op de dag na Kerstmis in 1973, bracht in eigen land $ 193 miljoen op, en de heruitgave van “Version You’ve Never Seen”, met extra scènes, scoorde in 2000 $ 40 miljoen.

Anders wordt de franchise vervloekt aan de kassa. ‘Exorcist II’, dat in 1977 werd gemaakt zonder de tussenkomst van maker William Peter Blatty, wordt algemeen beschouwd als een van de slechtste sequels ooit gemaakt. Blatty, die in 2017 stierf, schreef en regisseerde ‘The Exorcist III’ uit 1990, maar hij zei dat het productiebedrijf van de film, Morgan Creek, hem dwong zijn visie ernstig in gevaar te brengen. (De film is sindsdien in aanzien gegroeid onder fans en critici.)

Toen was er in de jaren 2000 een noodlottige poging om een ​​prequelfilm te produceren, die resulteerde in twee totaal verschillende films. Een algemeen goed aangeschreven tv-serie was in 2016 en 2017 twee seizoenen op Fox te zien, maar werd geannuleerd na een aanzienlijke daling van de kijkcijfers.

“Zal de franchise de komende jaren een hoger plafond hebben? Dat valt nog te bezien”, aldus Robbins. “Het zal grotendeels neerkomen op creatieve beslissingen en hoe de studio’s hun best doen om een ​​modern horrorpubliek aan te trekken, in plaats van te leunen op een merk waar een groot deel van de hedendaagse bioscoopbezoekers niet regelmatig aan is blootgesteld.”

Openbaarmaking: NBCUniversal, dat “The Exorcist: Believer” distribueert, is het moederbedrijf van CNBC en Peacock. NBCUniversal is eigenaar van Rotten Tomatoes.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert