Beleggers moeten voorzichtig zijn, zeggen analisten

By admin

Een wetenschapper bij Gilead Sciences analyseert de antilichaamspiegels van patiënten in het Gilead-laboratorium in Foster City, Californië.

David Paul Morris | Bloomberg | Getty Images

Een nieuw rapport van STAT News over het experimentele medicijn Remdesivir van Gilead dient als een bemoedigende update over het potentieel van het medicijn om Covid-19 te bestrijden, maar analisten beweren dat het grotendeels anekdotisch is en met voorzichtigheid moet worden geïnterpreteerd.

Remdesivir was een van de eerste geneesmiddelen die werd geïdentificeerd als kanshebber om Covid-19 te behandelen, aangezien het in het verleden veelbelovend bleek te zijn bij de behandeling van SARS en MERS, beide veroorzaakt door coronavirussen.

Volgens het rapport van een lopende fase drie-studie in een ziekenhuis van de Universiteit van Chicago, zagen patiënten met ernstige Covid-19-symptomen die het medicijn kregen, snel herstel bij koorts en ademhalingssymptomen, waarbij bijna alle patiënten in minder dan een week werden ontslagen.

Gilead merkte op dat “de totaliteit van de gegevens moet worden geanalyseerd om conclusies uit de proef te trekken”, in een verklaring aan Reuters. Een verklaring van de University of Chicago Medicine zei dat ‘het trekken van conclusies op dit punt voorbarig en wetenschappelijk ondeugdelijk is’.

Vragen blijven

Jefferies aandelenanalist Michael J. Yee publiceerde in een onderzoeksnota dat dit rapport uit Chicago een “incrementeel positief” oplevert, maar hij gaat ervan uit dat deze belangrijke kortetermijnbeweging in de aandelenkoers van Gilead waarschijnlijk een beetje zal teruglopen, gezien het uiteindelijke bredere besef dat dit niet de actuele fase drie gegevens en dat dit op korte termijn overdreven is.

JPMorgan-analisten voor biotechnologie-aandelen schreven donderdag in een gepubliceerde onderzoeksnota dat “deze klinische proefervaring een ander bemoedigend, zij het grotendeels anekdotisch, gegevenspunt lijkt te zijn voor deze spraakmakende medicijnkandidaat.”

Ondertussen noemde het gezondheidsteam van Barclays de update “bemoedigend”, maar merk op dat de vragen blijven bestaan.

Het rapport van het ziekenhuis in Chicago komt te midden van anekdotisch bewijs dat de potentiële effectiviteit van het medicijn bij de behandeling van het virus ondersteunt. Vorige week publiceerde het New England Journal of Medicine een analyse waaruit bleek dat tweederde van een kleine groep ernstig zieke patiënten hun toestand zag verbeteren na inname van het medicijn. Deze patiënten kregen Remdesivir als onderdeel van een programma voor compassionate use waarmee artsen patiënten ongeoorloofde behandelingen kunnen bieden wanneer er geen andere behandeling beschikbaar is.

Er was geen controlegroep in de studie van de University of Chicago. Zoals Meg Tirrell van CNBC heeft benadrukt, zijn dit geen gecontroleerde klinische onderzoeksgegevens – het is een glimp van wat een van de sites die de proef uitvoeren, te zien krijgt.

De door STAT News gerapporteerde informatie was afkomstig van een interne discussie tussen faculteitsleden van een ziekenhuis van de Universiteit van Chicago, vastgelegd op video, het waren geen officiële gegevens die werden vrijgegeven door Gilead of een andere onderzoeksleider.

Bovendien zijn deze gegevens afkomstig van één enkele proefsite. Het onderzoeksteam van Barclays Health Equity schreef: “Hoewel deze gegevens bemoedigend zijn, zijn ze ongecontroleerd en afkomstig van één enkel centrum.”

Jefferies herhaalt dit punt: “Net als bij de NEJM-publicatie van vorige week, zijn de rapporten van gisteren gebaseerd op één site en is er geen placebo.”

Er is ook discussie over de ernst van de patiënten die in het onderzoek zijn opgenomen. Deze gegevens maken deel uit van een lopend fase drie-onderzoek van patiënten met ernstige Covid-19-symptomen. De patiënten waren echter niet geïntubeerd om de studie te starten. Barclays voegt eraan toe dat er discussie zal zijn over de patiëntenpopulatie en hoe ze zich verhouden tot eerdere cohorten.

In afwachting van proefresultaten

“Er is nog veel dat we niet weten, en daarom aarzelen we om te veel te steken in de resultaten die worden gegenereerd in een enkel centrum zonder controlegroep”, zegt JPMorgan.

“Gelukkig hoeven we niet lang te wachten op een fase 3-uitlezing bij ernstige patiënten.”

Gilead verwacht later deze maand resultaten van zijn onderzoeken met patiënten met ernstige Covid-19. Gegevens van de onderzoeken bij patiënten met matige symptomen worden in mei verwacht.

Naast deze twee onderzoeken die door Gilead worden uitgevoerd, zijn er verschillende andere die gelijktijdig lopen om Remdesivir te evalueren, waaronder een fase twee-proef die wordt uitgevoerd door het National Institute of Health, een adaptieve, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde proef.

Barclays voegt eraan toe dat gegevens van de klinische onderzoeken van Gilead over ernstige gevallen die eind deze maand worden verwacht, de goedkeuring of uitgebreide gebruiksvergunning zouden kunnen ondersteunen. Een behandeling zal de pandemie niet beëindigen. Maar het zal een cruciale brug slaan naar het ultieme wondermiddel – een vaccin.

—CNBC’s Berkeley Lovelace heeft bijgedragen aan dit artikel.