FINANCIEEL.com

Beginnen chipoorlogen te bijten?

Beginnen chipoorlogen te bijten?

Jensen Huang, mede-oprichter en CEO van Nvidia Corp., tijdens de Taipei Computex-expo in Taipei, Taiwan, op maandag 29 mei 2023.

I-Hwa Cheng | Bloomberg |

Dit rapport komt uit de CNBC Daily Open van vandaag, onze nieuwe nieuwsbrief voor internationale markten. CNBC Daily Open brengt beleggers op de hoogte van alles wat ze moeten weten, waar ze zich ook bevinden. Vind je het leuk wat je ziet? U kunt zich abonneren hier.

Wat je vandaag moet weten

Dankzegging hoog
De Dow Jones Industrieel gemiddelde steeg afgelopen vrijdag, waarbij de belangrijkste gemiddelden een winning streak van vier weken boekten, toen de rente op Amerikaanse staatsobligaties het laagste punt in meerdere maanden bereikte, in de hoop dat de inflatie aan het afkoelen was en dat de Federal Reserve de rente wellicht niet verder zou verhogen. De Dow Jones uit 30 aandelen steeg 117,12 punten, of 0,33%, naar 35.390,15. Ondertussen is de S&P500 steeg met 0,06% naar 4.559,34. De Nasdaq-composiet daalde met 0,11% en sloot op 14.250,85.

Strategische of impulsuitgaven?
Volgens een Adobe Analytics-rapport zijn de uitgaven voor e-commerce op Black Friday met 7,5% gestegen ten opzichte van een jaar eerder tot een record van $9,8 miljard in de VS. Dit is een verdere indicatie dat prijsbewuste consumenten willen uitgeven aan de beste deals en daar online naar op zoek zijn . Volgens het onderzoek van Adobe was 79 miljoen dollar van de omzet afkomstig van consumenten die kozen voor de flexibele betaalmethode ‘Koop nu, betaal later’ om hun portemonnee te strekken, een stijging van 47% ten opzichte van vorig jaar.

Is de traditionele omroep gedoemd?
De Miami Dolphins en de New York Jets staan ​​deze week tegenover elkaar in de allereerste Black Friday-wedstrijd van de National Football League, maar het zal niet het gebruikelijke uitzend- of kabelaanbod zijn. De game wordt exclusief gestreamd op Amazon Prime Video. Het besluit van de NFL om een ​​nieuwe Thanksgiving-traditie te starten met een streamingplatform in plaats van een uitzend- of kabelkanaal is opnieuw een indicatie van problemen voor lineaire of traditionele tv, die te lijden heeft onder teruglopende advertentie-inkomsten en klanten die de kabel doorknippen.

Gijzelaars vrijgelaten
Het kantoor van de Israëlische premier bevestigde dat zondag zeventien gijzelaars die door Hamas in Gaza werden vastgehouden, zijn vrijgelaten, waaronder een vierjarige Israëlisch-Amerikaanse Abigail Mor Edan. De vrijlating op zondag, de derde dag van de vierdaagse militaire pauze, brengt het totale aantal vrijgelaten gijzelaars op 41. Vijftig Hamas-gijzelaars zullen gedurende de vier dagen worden vrijgelaten onder de voorwaarden van een overeenkomst tussen Israël en Hamas. In de eerste twee dagen van het tijdelijke staakt-het-vuren werden 24 gijzelaars uit Gaza vrijgelaten in ruil voor 39 Palestijnse gevangenen.

[PRO] Toekomstige slaperhits
Na de boom-en-bust-cyclus van Beyond Meat-aandelen hebben analisten zich afgevraagd wat er daarna komt voor de plantaardige voedselsector. Het antwoord zou zaadverbetering kunnen zijn, wat in opkomst is als een gebied om in de gaten te houden nu afslankmedicijnen steeds populairder worden en wetenschappers evalueren hoe ze een groeiende bevolking het beste kunnen voeden. Dit zijn enkele van de weinig bekende landbouwaandelen die de toekomst van alternatieve eiwitten vormgeven.

het komt neer op

De Amerikaanse president Joe Biden wil de strop voor China’s toegang tot geavanceerde technologie aanhalen en heeft zijn bondgenoten opgeroepen hetzelfde te doen. Er komen binnenkort meer Amerikaanse regels, deels om de mazen in de wet te dichten die ontstonden nadat de beperkingen van vorig jaar op de export van AI-chips van kracht werden.

Grote technologiespelers passen zich aan deze nieuwe beperkingen aan, hoewel er tekenen zijn dat de impact op de sector waarschijnlijk ongelijk zal zijn.

Nederlands chipapparatuurbedrijf ASML heeft volgehouden dat het onwaarschijnlijk is dat geopolitieke spanningen en beperkingen van invloed zullen zijn op de financiële resultaten van 2023.

De verminderde winstprestaties zijn te danken aan de zwakke mondiale vraag naar chips, terwijl de vraag naar smartphones en laptops zwak blijft.

Aan de andere kant, Nvidia waarschuwde bij de resultaten over het derde kwartaal dat het verwachtte dat de verkoop aan organisaties in China en andere landen in het vierde kwartaal zwaar getroffen zou worden als gevolg van exportbeperkingen.

Nvidia haalt ongeveer een vijfde van zijn omzet uit China en krijgt te maken met stevige concurrentie van lokale spelers als Huawei.

De aandelen daalden afgelopen vrijdag met bijna 2% nadat Reuters meldde dat het bedrijf een nieuwe kunstmatige intelligentiechip voor China uitstelde, die is ontworpen om te voldoen aan Amerikaanse exportbeperkingen.

De nieuwe chip, de H20 genaamd, liep vertraging op omdat serverfabrikanten problemen hebben met de integratie van de halfgeleider in hun producten, meldde Reuters.

– Arjun Kharpal van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert