Bedrijven in Hongkong ‘heroverwegen’ de risico’s naarmate er zich nieuwe uitdagingen voordoen: Amcham

By Jernst van Waal

Volgens de president van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Hongkong worden bedrijven in Hongkong geconfronteerd met een “samengeraapt nieuw normaal”, aangezien de stad op meerdere fronten met uitdagingen wordt geconfronteerd.

De aanhoudende Covid-19-crisis, samen met de recente goedkeuring van de nationale veiligheidswet en de onrustige handelsbetrekkingen tussen de VS en China, behoren tot de lijst van grootste zorgen voor bedrijven die gevestigd zijn in het Aziatische financiële centrum, vertelde Tara Joseph aan CNBC’s “Street Signs Asia”. op donderdag.

“Hong Kong heeft de afgelopen twee jaar een nieuwe norm gekregen. We hebben te maken met Covid. Er is veel verandering in de termen dat Hong Kong politiek op een omslagpunt staat”, zei ze, verwijzend naar het nieuwe nationale veiligheidswet die China vorig jaar voor Hong Kong heeft aangenomen en de herziening van het kiesstelsel vorige maand. De veranderingen zouden de vrijheden van de stad verder kunnen beknotten, zeggen critici.

Joseph voegde eraan toe dat deze factoren verder werden gecompliceerd door de frictie tussen China en de VS – in termen van handel en politiek. “Al die items staan ​​bovenaan de lijst voor bedrijven hier”, zei ze.

Laten we bijvoorbeeld sancties nemen tussen de VS en China. Die dragen bij aan de risico’s om hier te zijn.

Tara Joseph

president, American Chamber of Commerce in Hong Kong

De twee grootste economieën ter wereld hebben in januari een fase 1-handelsovereenkomst ondertekend, waarmee de spanningen van de afgelopen twee jaar enigszins kunnen worden uitgesteld.

Hoewel de regering-Biden heeft gezworen “alle beschikbare instrumenten” te gebruiken om de oneerlijke handelspraktijken van China tegen te gaan, moet zij haar standpunt nog duidelijk maken over hoe zij met China omgaat met tarieven die bedrijven in beide landen schade hebben berokkend.

“Laten we bijvoorbeeld sancties nemen tussen de VS en China. Die vergroten de risico’s om hier te zijn”, merkte Joseph op. Ze zei dat bedrijven in Hong Kong “heroverwegen, mogelijk ook hier nu risico’s opnieuw beoordelen en meten.”

Reiszorgen

Hoewel Hong Kong de Covid-19-pandemie heeft kunnen beheersen, voerde Joseph aan dat de reisbeperking van de stad en strikte quarantainemaatregelen ertoe hebben geleid dat bedrijven hun aanwezigheid in de stad voor de lange termijn opnieuw hebben geëvalueerd.

“De Covid-kwestie en de quarantaines brengen het tot een persoonlijk niveau”, zei ze. Degenen die in Hong Kong wonen, hebben hun familie niet kunnen bezoeken en “dat begint een persoonlijke zorg te worden.”

Philippe Lopez | AFP | Getty-afbeeldingen

‘Dat is waar we zien dat mensen zich beginnen af ​​te vragen hoe lang ze hier kunnen blijven. En of het voor hen op lange termijn effectief zal zijn om hier te zijn,’ zei Joseph.

En dat zou de reputatie van Hongkong als mondiaal financieel centrum kunnen schaden.

“Hong Kong wordt ook gezien als een plek waar je verbinding maakt om te reizen, waar je bewegingsvrijheid hebt. En als we dat niet kunnen, zal het de concurrentiepositie van de stad beïnvloeden. een groeiende zorg ‘, merkte Joseph op.