Site pictogram Financieel.com

Barry Sternlicht zegt dat het ‘dek is gestapeld’ in China en dat hij er geen fan van is om daar te investeren

Wereldwijde investeerder Barry Sternlicht vertelde woensdag aan CNBC dat hij een voorzichtige kijk blijft houden op investeringen in China.

“We zijn geen directe investeerders in China”, zei de voorzitter en CEO van Starwood Capital Group in een interview op “Squawk Box”. “Het is geen China-ding, maar landen waar we denken dat het dek is gestapeld of we het politieke risico van de investering niet kunnen accepteren. Het is gewoon, waarom zou je je druk maken?”

De opmerkingen van Sternlicht op woensdag volgen op het recente optreden van Peking door de regelgeving tegen allerlei industrieën, waaronder technologie- en particuliere onderwijsbedrijven. De ontwikkelingen kwamen weer in de schijnwerpers, de zorgen die veel buitenlandse investeerders hebben gehad over hun activiteiten in China, waar de communistische regering onvoorspelbaar kan zijn in het uitoefenen van haar verreikende macht over bedrijven.

Sternlicht, wiens bureau zich grotendeels richt op wereldwijd vastgoed, waarschuwt al jaren voor de uitdagingen van beleggen in China. In een Bloomberg-interview uit 2015 zei hij bijvoorbeeld dat de centrale planning van de Chinese regering “niet altijd zo duidelijk is voor de buitenlandse investeerder” en suggereerde hij dat hij niet genoeg rendement zou krijgen voor het risico dat hij neemt.

Starwood Capital is echter een samenwerking aangegaan met de Chinese ontwikkelaar Shimao Property Holdings om een ​​hoteljoint venture te exploiteren in het land, dat de thuisbasis is van ’s werelds op een na grootste economie. Volgens een persbericht uit 2017 bezat Shimao 51%, terwijl het in Miami gevestigde Starwood 49% bezat.

Afgezien van die Shimao-onderneming, vertelde Sternlicht vorig jaar aan de reisnieuwssite Skift dat zijn bedrijf “niet klaar was om avontuurlijk te zijn” in China. “Het is niet mijn comfortzone”, voegde hij eraan toe.

Meer in het algemeen zei Sternlicht dat hij zich zorgen maakt over de economische implicaties van de betrekkingen tussen de VS en China op dit moment, vooral als het gaat om de recente inbreuken van Peking op Taiwan.

Eerder deze maand zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring dat het zich zorgen maakte over de “provocerende militaire activiteit van China in de buurt van Taiwan” en drong het er bij Peking op aan “zijn militaire, diplomatieke en economische druk en dwang” jegens het democratische zelfgeregeerde eiland te staken.

Taiwan bekleedt een sleutelpositie in de wereldeconomie vanwege zijn dominantie in de halfgeleiderindustrie. China claimt Taiwan echter als onderdeel van zijn eigen grondgebied.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de VS een “fysieke oorlog” met China over Taiwan zal aangaan, maakte Sternlicht zich zorgen dat de regering-Biden de economische sancties zou opdrijven en de handelsoorlog die begon onder voormalig president Donald Trump zou intensiveren.

“Het zou strategisch gezien een nachtmerrie zijn voor de Verenigde Staten”, zei Sternlicht. “Halfgeleiders zullen belangrijker zijn dan olie voor dit land”, voegde hij eraan toe. “Vergeet reserves. We hebben een halfgeleiderreserve nodig omdat je wasmachine het niet meer doet. Het is een serieus probleem.”

“Dat is echt het risico voor de aandelenmarkt, want we zullen hoogstwaarschijnlijk beginnen met een sanctie, wereldwijde sancties tegen China. Ze denken in intervallen van 100 jaar. We hebben investeerders die bedrijven kopen voor weken, niet eens maanden, dus ze zal ons opwachten”, voegde hij eraan toe. … Ze hebben een enorm concurrentievoordeel.”

Mobiele versie afsluiten