FINANCIEEL.com

Barry Silbert verkoopt CoinDesk aan ex-NYSE-president

Barry Silbert verkoopt CoinDesk aan ex-NYSE-president

Barry Silbert, oprichter en CEO van Digital Valuta Group

David A. Grogan | CNBC

Na maanden op de markt te zijn geweest, is crypto-nieuwssite CoinDesk eindelijk overgenomen door een bedrijf dat wordt gerund door de voormalige president van de New York Stock Exchange.

Bullish, een digitale activabeurs onder leiding van ex-NYSE-chef Tom Farley, heeft CoinDesk gekocht van Barry Silbert’s Digital Currency Group. Het is het nieuwste teken dat het crypto-imperium van Silbert, dat zijn oprichter in de gelederen van de miljardairs had geplaatst, nog steeds uiteenvalt.

CoinDesk zal opereren als een onafhankelijke dochteronderneming van Bullish. De voorwaarden van de aankoop zijn niet bekendgemaakt, maar de Wall Street Journal meldde dat het om een ​​deal in contanten gaat.

DCG, dat CoinDesk voor het eerst overnam voor $500.000 in 2016, ontving naar verluidt eerder dit jaar verschillende ongevraagde aanbiedingen voor meer dan $200 miljoen voor de nieuwssite. CoinDesk begon in januari voor het eerst een mogelijke verkoop te onderzoeken, waarbij de hulp werd ingeroepen van adviseurs van Lazard. In juli ging echter een koopovereenkomst ter waarde van 125 miljoen dollar van een consortium van investeerders niet door.

In augustus heeft CoinDesk naar verluidt ongeveer 16% van zijn personeel ontslagen. Farley zei dat Bullish “onmiddellijk kapitaal zal injecteren” in het mediabedrijf om de operatie te helpen opschalen.

Silbert noemde CoinDesk een van DCG’s “beste investeringen aller tijden”, in een bericht op Xvoorheen Twitter, maandagochtend.

Michael Casey, Chief Content Officer van Coindesk, vertelde CNBC dat de Bullish deal “zeer snel” tot stand kwam en dat zijn kant van de redactiekamer enthousiast is over de nieuwe strategische alliantie.

Thomas Farley

Anjali Sundaram | CNBC

Het bestaande managementteam blijft bestaan, al is er een extra laag toegevoegd om de journalistieke onafhankelijkheid te garanderen. Matt Murray, voorheen hoofdredacteur van The Wall Street Journal, zal leiding geven aan een nieuw gevormde redactiecommissie die de autonomie van de publicatie moet beschermen.

CoinDesk, gelanceerd in 2013, is vooral bekend in delen van het crypto-universum vanwege het vertellen van het verhaal over mogelijke onregelmatigheden in de balansen bij Alameda Research van Sam Bankman-Fried. Die berichtgeving veroorzaakte een neerwaartse spiraal bij cryptobeurs FTX, die eindigde met de ineenstorting van het bedrijf en Alameda die maand, en de arrestatie en uiteindelijke veroordeling van Bankman-Fried.

De besmetting door de FTX-meltdown trof CoinDesk-zusterbedrijf Genesis, een cryptogeldverstrekker die ook eigendom is van DCG en die faillissementsbescherming heeft aangevraagd nadat ze verlammende verliezen had geleden door de ineenstorting van FTX en hedgefonds Three Arrows Capital.

Genesis is het onderwerp van een aanklacht van de Securities and Exchange Commission naast crypto-uitwisseling Gemini. Vorige maand heeft de New Yorkse procureur-generaal Letitia James een aanklacht ingediend tegen DCG en Genesis wegens vermeende oplichting van investeerders voor meer dan $1 miljard. Ondertussen heeft Genesis in september zijn moederbedrijf DCG voor de rechter gedaagd in een poging om 620 miljoen dollar aan onbetaalde leningen terug te vorderen.

Silbert heeft ook te maken gehad met uitdagingen bij het kroonjuweel van DCG, Grayscale Investments, dat de $32 miljard Grayscale Bitcoin Trust beheert, beter bekend onder zijn ticker GBTC.

In februari meldde de Financial Times voor het eerst dat DCG zijn belangen in verschillende Grayscale-trusts met een scherpe korting verkocht om de middelen te versterken om zijn crediteuren miljarden dollars terug te betalen.

Grayscale heeft onlangs een juridische strijd gewonnen met de SEC over de aanvraag om GBTC om te zetten in een spot bitcoin wisselkoers fonds. Mocht de conversie uiteindelijk worden goedgekeurd, dan zijn er echter zorgen over de winstgevendheid, deels omdat het bedrijf heeft toegezegd de kosten te verlagen.

Eerder deze maand zei Michael Sonnenshein, CEO van Grayscale, tijdens de DC Fintech Week dat het bedrijf is gegroeid als een onafhankelijke organisatie met een eigen makelaar-dealer en geregistreerde beleggingsadviseur.

“Mijn focus en de focus van mijn team bij Grayscale ligt eigenlijk op het verbeteren van de GBTC zelf”, zei hij. “We zijn niet betrokken bij wat er gebeurt met DCG, of met Barry, of met een van de andere DCG-entiteiten zelf.”

Terwijl Silberts invloed afneemt, neemt die van Farley toe.

Bullish behoort tot een korte lijst van drie bieders die strijden om de overblijfselen van de failliete crypto-uitwisseling FTX te kopen.

SEC-voorzitter Gary Gensler vertelde eerder aan CNBC dat een nieuw leven ingeblazen FTX zou kunnen werken als nieuw leiderschap dit doet met een duidelijk begrip van de wet.

“Als Tom of iemand anders in dit vakgebied zou willen werken, zou ik zeggen: ‘Doe het binnen de wet'”, zei Gensler eerder deze maand. “Bouw het vertrouwen van investeerders op in wat u doet en zorg ervoor dat u de juiste openbaarmakingen doet – en ook dat u niet al deze functies door elkaar haalt, tegen uw klanten handelt, of hun crypto-activa voor uw eigen doeleinden gebruikt. “

HORLOGE: Crypto in de vroege innings van een bullmarkt

Crypto bevindt zich in het begin van een bullmarkt, zegt Brian Kelly

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert