Barclays, RBS, HSBC, Credit Suisse, UBS beboet voor forex trading kartel

By Jernst van Waal

De financiële kantoren van banken in het financiële district van Canary Wharf, zijn gefotografeerd vanuit Greenwich Park in Londen op 17 januari 2017.

Ben Stansall | AFP | Getty Images

De Europese Commissie heeft vijf banken beboet voor deelname aan een illegaal valutahandelkartel.

UBS, Barclays, RBS, HSBC en Credit Suisse kregen een boete van in totaal 344 miljoen euro ($390 miljoen), aldus de commissie in een verklaring donderdag.

Het onderzoek, gericht op de handel in G-10-valuta’s, onthulde dat valutahandelaren in deze vijf banken gevoelige informatie en handelsplannen bespraken. Ze coördineerden af ​​en toe hun handelsplannen via een professionele online chatroom genaamd Sterling Lads, aldus de commissie.

Vier van de boetes van de banken — UBS, Barclays, RBS en HSBC — werden verdisconteerd met 10% omdat zij hun deelname aan het kartel erkenden.

Credit Suisse profiteerde niet van deze korting omdat het niet meewerkte met de autoriteiten, aldus de commissie. De boete werd echter met 4% verlaagd om aan te geven dat de bank niet voor alle aspecten van de zaak aansprakelijk was.

UBS hoeft uiteindelijk geen boete te betalen aangezien de bank “volledige immuniteit” kreeg voor het onthullen van het bestaan ​​van het kartel.

“Onze kartelbeslissingen om UBS, Barclays, RBS, HSBC en Credit Suisse te beboeten, geven een duidelijk signaal af dat de Commissie zich blijft inzetten voor een gezonde en concurrerende financiële sector die essentieel is voor investeringen en groei”, zegt Margrethe Vestager, hoofd concurrentie van Europa. in een verklaring.

UBS en Barclays waren donderdag niet onmiddellijk beschikbaar toen ze door CNBC werden gecontacteerd. Credit Suisse en HSBC weigerden commentaar te geven.

Een woordvoerder van NatWest, het moederbedrijf van RBS, vertelde CNBC via e-mail: “We zijn verheugd dat we deze schikking hebben bereikt met betrekking tot ernstig wangedrag dat plaatsvond in één enkele chatroom en waarbij een voormalig medewerker van de bank betrokken was, ongeveer tien jaar geleden .”