Banksy-website promoot nep-NFT in schijnbare hack

By Jernst van Waal

Een tentoonstelling van werken van de kunstenaar Bansky in Rome, Italië.

Samantha Courgette | Insidefoto | Mondadori-portfolio via Getty Images

De website van straatartiest Banksy stuurde gebruikers kort naar een veiling voor een digitaal kunstwerk dat voor meer dan $ 300.000 werd verkocht. Het probleem? Het was niet authentiek.

Een webpagina die dinsdag aan Banksy’s website werd toegevoegd, toonde een afbeelding met een avatar die leek op een van de vele populaire NFT-verzamelobjecten die bekend staan ​​als CryptoPunks.

NFT’s, of niet-vervangbare tokens, zijn unieke crypto-tokens die zijn ontworpen om het eigendom van een zeldzaam digitaal item, zoals kunst- of sportmemorabilia, te vertegenwoordigen. De verkoop van dergelijke digitale activa is dit jaar tot recordhoogtes gestegen dankzij de toenemende belangstelling voor zowel cryptocurrencies als verzamelobjecten.

U kunt een NFT zien als een digitaal eigendomsbewijs. Kopers van de tokens hebben in feite een certificaat van echtheid om te zeggen dat ze de eigenaar zijn van het originele item, maar dat geeft hen geen auteursrecht en de media kunnen nog steeds gratis worden bekeken door andere internetgebruikers.

Iedereen die dinsdag op de Banksy NFT-webpagina heeft geklikt, wordt doorverwezen naar een link voor een veiling voor een verzamelobject genaamd ‘Grote herverdeling van de ramp met klimaatverandering’. De pagina werd dinsdagochtend toegevoegd aan Banksy’s site en later verwijderd, wat de speculatie opwekte dat de site mogelijk is gehackt.

Een webpagina die dinsdag aan Banksy’s website is toegevoegd, is gelinkt aan een NFT genaamd “Great Redistribution of the Climate Change Disaster”.

Elliptisch

De aanbieding, gepost op de OpenSea-marktplaats, eindigde vroeg met de verkoop van NFT voor 100 ethereum-tokens, op dat moment ter waarde van ongeveer $ 336.000.

niet authentiek

Banksy’s bureau Pest Control bevestigde dat de NFT niet is gemaakt door de pseudonieme graffitikunstenaar, maar gaf geen commentaar op de vraag of de Banksy-website was gehackt.

“De kunstenaar Banksy heeft geen NFT-kunstwerken gemaakt”, vertelde Pest Control dinsdag aan CNBC in een verklaring per e-mail. “Alle Banksy NFT-veilingen zijn op geen enkele manier verbonden met de artiest.”

In een vreemde wending werd al het geld later teruggegeven aan de koper, een anonieme man die het pseudoniem ‘Pranksy’ draagt.

“Mijn ETH van de #Banksy #NFT-aankoop is zojuist aan mij teruggegeven, een ethische hacker die een punt bewijst?” Pranksy twitterde dinsdag.

“Om een ​​opmerking toe te voegen, voor degenen die denken dat dit misschien een soort stunt was. Ik zou nooit een toekomstige relatie met Banksy of een andere beeldend kunstenaar riskeren door iemand in te huren om hun website te hacken en dan een #NFT van mezelf te kopen, wat een ongewone dag!”

De man had eerder tegen de BBC verteld dat hij op de hoogte was gebracht van de NFT door een anonieme gebruiker op de sociale chat-app Discord, en dat hij vermoedt dat deze persoon de site van Banksy heeft gehackt.

“Het blijft onduidelijk of deze aflevering het werk was van een hacker, of misschien een vooraf gepland kunstwerk van Banksy zelf”, zei blockchain-analyseprovider Elliptic dinsdag in een blogpost.

Oplichters maken misbruik van NFT’s

Jake Moore, een cyberbeveiligingsspecialist bij internetbeveiligingsbedrijf ESET, zei dat NFT’s nog in de kinderschoenen staan, wat betekent dat ze “gegarandeerd” cybercriminelen en oplichters aantrekken.

“Aankopen op geverifieerde locaties is van vitaal belang, maar helaas is dit advies onjuist zodra de authentieke website is gehackt”, vertelde Moore aan CNBC. “Potentiële kopers moeten grotendeels sceptisch blijven over NFT’s terwijl ze zich in deze vroege stadia bevinden, omdat ze gemakkelijk kunnen worden uitgebuit en altijd voorzichtig zijn.”

“Oplichters zijn erg goed in het manipuleren van mensen, en de samenstelling van NFT’s leent zich voor nog meer misbruik vanwege het ontbreken van een fysiek product of dienst,” voegde Moore eraan toe.