Bank of Mexico zegt dat dalende grondstoffenprijzen stimuleringsplannen snauwen

By admin

Alejandro Diaz de Leon, gouverneur van de Bank of Mexico, spreekt tijdens het Global Interdependence Center (GIC) Central Banking Conference in Mexico City, Mexico, op donderdag 27 februari 2020.

Alejandro Cegarra | Bloomberg via Getty Images

De gouverneur van de centrale bank van Mexico, Alejandro Diaz de Leon, zei donderdag in een interview dat de dalende grondstofprijzen het voor opkomende markten moeilijker maken om de enorme fiscale stimuleringsplannen uit te voeren die in ontwikkelde economieën worden uitgevoerd.

De Bank of Mexico, plaatselijk bekend als Banxico, heeft dinsdag ongeveer $ 31 miljard aan steun voor het financiële systeem onthuld en de financieringskosten verlaagd om de economie te helpen de coronaviruspandemie te doorstaan.

President Andres Manuel Lopez Obrador volgde woensdag door te zeggen dat de regering de uitgaven voor sociale programma’s en infrastructuurprojecten met $ 25,6 miljard zal verhogen. De maatregel werd door sommigen bekritiseerd als te weinig, te laat omdat hij verbleekt in vergelijking met stimuleringspakketten in ontwikkelde landen.

“De druk die opkomende economieën ondervinden als gevolg van dalende grondstofprijzen, met name olie, vermindert de manoeuvreerruimte een beetje”, zei Diaz de Leon, verwijzend naar de overheidsschuld en het begrotingsbeleid.

Hij onderstreepte het belang van het behoud van houdbare overheidsfinanciën, maar zei dat Banxico respect had voor de begrotingsstrategie en het schuldbeleid van de regering.

‘Net zoals we respect verwachten en hebben gekregen voor de autonomie van de centrale bank om monetair beleid te voeren en onze instrumenten te gebruiken, hebben we hetzelfde respect voor het begrotingsbeleid’, zei hij.

Banxico houdt zijn regelmatig geplande monetaire-beleidsvergadering op 14 mei, ondanks de renteverlaging eerder deze week, en zal de situatie blijven evalueren en maatregelen nemen die het nodig acht, zei Diaz de Leon.

De liquiditeits- en kredietbewegingen die de bank dinsdag heeft aangekondigd, zullen de werking van het financiële systeem ondersteunen met in totaal maximaal 750 miljard peso ($ 30,8 miljard). In combinatie met eerder aangekondigde maatregelen bedraagt ​​de steun 3,3% van het bruto binnenlands product van vorig jaar.

Diaz de Leon zei dat toegang tot krediet cruciaal is voor individuen, huishoudens en bedrijven die hun inkomen hebben zien dalen, maar het is hoogst onwaarschijnlijk dat nu grote uitgavenbeslissingen zullen worden genomen, ondanks de lagere financieringskosten na recente renteverlagingen.

“De uitdaging is om deze maanden van de nood op de best mogelijke manier door te komen en liquiditeit en financiering te bieden aan degenen die het nodig hebben, zodat wanneer de zaken weer normaal worden”, ze kunnen uitgeven en investeren, zei hij.

Eerder op de dag toonden gegevens van het nationale bureau voor de statistiek aan dat de consumentenprijzen in het jaar tot begin april met 2,08% stegen, het laagste niveau in meer dan vier jaar en lager dan de doelstelling van Banxico van 3%.

Diaz de Leon zei dat op korte termijn lagere energieprijzen en op middellange termijn een grotere economische malaise een neerwaartse druk op de inflatie zou kunnen uitoefenen. Er zou opwaartse druk kunnen worden uitgeoefend door problemen met de levering van bepaalde goederen op korte termijn en op middellange termijn door druk op de deviezen.

“Op korte termijn is brandstof duidelijk de dominante (factor) bij de totale inflatie”, zei hij.