FINANCIEEL.com

Bank of England waarschuwt voor meer hypotheekproblemen voor huiseigenaren

Bank of England waarschuwt voor meer hypotheekproblemen voor huiseigenaren

Voorstedelijke woningen en hoogbouw in de verre stad in Ruskin Park, een openbare groene ruimte in Lambeth, op 11 juni 2023 in Londen, Engeland.

Richard Bakker | In afbeeldingen |

De Bank of England waarschuwde dat huiseigenaren die het al moeilijk hadden de maandelijkse hypotheekaflossingen de komende maanden sterk zouden kunnen zien stijgen, maar gestresste huishoudens hebben tegenwoordig lang niet zoveel schulden als in de aanloop naar de wereldwijde financiële crisis.

Huishoudens in het VK worden momenteel getroffen door een crisis in de kosten van levensonderhoud en hogere rentetarieven naarmate hun hypotheekovereenkomsten met vaste rente aflopen.

In het financiële stabiliteitsrapport van de BOE, dat woensdag is gepubliceerd, zei de centrale bank dat haar model aantoont dat meer dan 2 miljoen hypotheekhouders tegen het einde van 2026 de maandelijkse betalingen tussen £ 200 en £ 499 ($ ​​259 tot $ 645) zullen zien stijgen.

Ondertussen zouden bijna 1 miljoen mensen hun maandelijkse hypotheeklasten in dezelfde periode met meer dan £ 500 zien stijgen.

De BOE zei echter dat het bedrag aan schulden van huishoudens “enigszins onder” de historische piek van 2007 blijft.

Het rapport van de centrale bank komt kort nadat de gemiddelde 2-jarige vaste hypotheekrente in het VK was gestegen tot het hoogste niveau sinds 2008, waardoor de vrees voor een dreigende “hypotheekramp” toenam.

Het gemiddelde tarief van een tweejarige vaste deal steeg woensdag naar 6,70%, blijkt uit cijfers van dataprovider Moneyfacts. Deze belangrijkste hypotheekrente bedroeg dinsdag 6,66%, het hoogste niveau in 15 jaar.

De gemiddelde hypotheekrente over vijf jaar steeg woensdag tot 6,20%, zei Moneyfacts, een bescheiden stijging ten opzichte van dinsdag, maar nog steeds ver verwijderd van het niveau van 6,51% dat op 20 oktober werd bereikt.

De afgelopen jaren hebben de meeste huizenkopers in Groot-Brittannië hypotheken afgesloten tegen een vaste rente voor een bepaalde periode, doorgaans twee of vijf jaar. Wanneer de deal afloopt, gaan ze over op een nieuw vast tarief of accepteren ze een variabel tarief.

Maandelijkse hypotheeklasten ‘zullen blijven stijgen’

Britse hypotheekkosten zijn de afgelopen maanden sterk gestegen na 13 opeenvolgende renteverhogingen.

Onlangs verhoogde de BOE de rente vorige maand met 50 basispunten tot 5%, een grotere stijging dan velen hadden verwacht. De verrassende stap zal miljoenen huiseigenaren treffen, aangezien de rentetarieven op veel hypotheken in het VK direct gekoppeld zijn aan de basisrente van de centrale bank.

Ook huurders zullen hun betalingen waarschijnlijk zien stijgen naarmate verhuurders van koopwoningen hogere hypotheekaflossingen doorberekenen.

Het komt terwijl de BOE hardnekkig hoge inflatie bestrijdt, waarbij gouverneur Andrew Bailey naar verluidt maandag zei dat de centrale “de klus moet klaren” om de prijzen te verlagen.

Velen geloven dat verdere renteverhogingen de komende maanden onvermijdelijk zijn.

“Britse huishoudens worden geconfronteerd met uitdagingen door hogere kosten voor levensonderhoud en hogere rentetarieven”, aldus de bank in het rapport. “Naarmate hypotheekovereenkomsten met een vaste rente aflopen en huishoudens hun hypotheek verlengen, zullen de gemiddelde kosten van hypotheekbetalingen blijven stijgen.”

Mensen lopen buiten de Bank of England in het financiële district van de City of London, in Londen, Groot-Brittannië, 26 januari 2023.

Hendrik Nichols | Reuters

Onderzoek door het National Institute of Economic and Social Research, een toonaangevende onafhankelijke denktank, schatte onlangs dat de recente verhoging van 50 basispunten van de BOE ervoor zou zorgen dat 1,2 miljoen Britse huishoudens (4% van de huishoudens in het hele land) tegen het einde van het jaar zonder spaargeld zouden komen te zitten vanwege hogere hypotheeklasten.

Dat zou het aandeel van insolvente huishoudens tot bijna 30% (ongeveer 7,8 miljoen) brengen, zei de NIESR, met de grootste impact in Wales en het noordoosten van Engeland.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert