FINANCIEEL.com

Banen, banen en nog eens banen

Banen, banen en nog eens banen

Een “Now Hiring”-bord bij Jamba Juice in San Francisco, Californië, VS, op maandag 26 juni 2023.

David Paul Morris | Bloomberg |

Dit rapport komt uit de CNBC Daily Open van vandaag, onze nieuwe nieuwsbrief voor internationale markten. CNBC Daily Open brengt investeerders op de hoogte van alles wat ze moeten weten, waar ze ook zijn. Vind je het leuk wat je ziet? U kunt zich abonneren hier.

Wat je vandaag moet weten

Een half miljoen banen
Volgens salarisverwerkingsbedrijf ADP kwamen er in juni 497.000 banen bij in de Amerikaanse particuliere sector. Dat is meer dan twee keer de Dow Jones-schatting van 267.000, en ruim boven het neerwaarts herziene cijfer van mei van 267.000 banen. Het banenrapport van ADP geeft niet noodzakelijkerwijs een goede schatting van het banenrapport van het ministerie van Arbeid. Maar het toont aan hoe sterk de Amerikaanse banenmarkt blijft.

Slechtste dagen en laagste niveaus
Amerikaanse aandelen daalden donderdag toen traders zich zorgen begonnen te maken over wat het gloeiend hete ADP-banenrapport betekent voor de rentetarieven. Het rendement op 2-jaars Treasury steeg met ongeveer 4 basispunten tot 4,987%, terwijl de 10-jaars schatkist met 9 basispunten steeg tot 4,031%. De Europese Stoxx 600-index zakte 2,34% naar het laagste niveau in drie maanden.

Yellen in China
De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen begon donderdag aan haar vierdaagse reis in Peking. Yellen gaat met China bespreken “hoe verantwoord te managen [the U.S.-China] relatie, communiceer rechtstreeks over aandachtspunten en werk samen om wereldwijde uitdagingen aan te pakken’, zei het ministerie van Financiën zondag.

BlackRock bullish op Bitcoin
Bitcoin bereikte gisteren even de $31.450, het hoogste niveau sinds juni 2022, maar is sindsdien gezakt naar $30.175. Toch zijn investeerders (opnieuw) enthousiast nadat BlackRock CEO Larry Fink de cryptocurrency “een internationale troef … die mensen als alternatief kunnen spelen” noemde. BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, heeft vorige maand een aanvraag ingediend om een ​​spot bitcoin exchange-traded fund te lanceren.

[PRO] Beleggers zijn ’te zelfgenoegzaam’
De markten mogen dan in de eerste helft van dit jaar zijn opgeveerd, beleggers moeten dit niet als een teken beschouwen dat de tweede helft even gunstig zal zijn voor aandelen. Maximilian Uleer van Deutsche Bank, hoofd European equity and cross-asset strategy, zegt dat investeerders “te zelfgenoegzaam” zijn geworden en stelt twee manieren voor waarop investeerders zichzelf kunnen beschermen tegen een mogelijke recessie.

het komt neer op

Het verwachtingsbrekende ADP-banenrapport was gisteren het enige waar traders aan konden denken.

Draden, Meta’s nieuwe Twitter-rivaal, met 30 miljoen aanmeldingen op één dag? Dat vonden beleggers geweldig. Ze duwden de aandelen ongeveer 2% omhoog in de premarket-handel.

Zwarte rock CEO Larry Fink noemt bitcoin “een internationale troef”? Cryptocurrency-watchers vielen bijna in zwijm. Prijzen van bitcoin raakte een hoogtepunt in 13 maanden.

Toen werden de banengegevens vrijgegeven en zoog alle lucht uit de kamer. Het bevestigde opnieuw dat de Amerikaanse economie zich niet laat afschrikken door de huidige rentetarieven, wat betekent dat hogere tarieven in de komende maanden zo goed als zeker zijn.

Volgens CME FedWatch Tool denken handelaren nu dat er een kans van 27,5% is dat de Federal Reserve de benchmarkrente in september zal verhogen naar 5,5% tot 5,75%. Op woensdag was de kans daarvoor slechts 18,1%, merkte Scott Schnipper van CNBC op.

Meta eindigde de dag met een verlies van 0,81%. Bitcoin daalde vanaf die hoogte met 4%.

De grote Amerikaanse indices deden het even slecht. De S&P 500 daalde 0,79%, de Dow Jones industriële gemiddelde zakte 1,07% en de Nasdaq-composiet gleed 0,82%. Dat waren de ergste dagelijkse bewegingen voor de S&P en Dow sinds mei. Alle indexen liggen op schema om ook wekelijkse verliezen te boeken.

Een ander stuk banengegevens dat gisteren is vrijgegeven, kan echter enkele zorgen wegnemen. Uit het onderzoek naar vacatures en arbeidsverloop bleek dat het aantal vacatures in mei daalde tot 9,82 miljoen, 496.000 minder dan in april. Het lag ook onder de schatting van 9,9 miljoen consensusschattingen.

Samen met het ADP-banenrapport zien we een (zeer wazig) beeld van een lagere vraag naar werknemers van bedrijven en meer mensen in banen – met andere woorden, de Amerikaanse arbeidsmarkt nadert een evenwicht.

Het rapport over niet-agrarische loonlijsten van het Labour Department voor juni, dat morgen verschijnt, zal ons een duidelijker beeld geven. Economen verwachten een stijging van de loonlijsten met 240.000 en een werkloosheidspercentage van 3,6%. Maar we weten allemaal hoe de verwachtingen uitpakken als het gaat om de Amerikaanse banenmarkt.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert