FINANCIEEL.com

Auteurs klagen OpenAI aan, beweren dat ChatGPT op hun boeken is getraind

Auteurs klagen OpenAI aan, beweren dat ChatGPT op hun boeken is getraind

Het OpenAI-logo op de website weergegeven op een telefoonscherm en ChatGPT op AppStore weergegeven op een telefoonscherm zijn te zien op deze illustratiefoto genomen in Krakau, Polen op 8 juni 2023.

Jakub Porzycki | Nurfoto |

Twee auteurs hebben vorige week een rechtszaak aangespannen tegen OpenAI en beweerden dat hun auteursrechtelijk beschermde boeken werden gebruikt om de chatbot voor kunstmatige intelligentie van het bedrijf, ChatGPT, te trainen zonder hun toestemming.

Paul Tremblay, de auteur van ‘The Cabin at the End of the World’, en Mona Awad, de auteur van ‘Bunny’ en ’13 Ways of Looking at a Fat Girl’, beweren dat ChatGPT ‘zeer nauwkeurige samenvattingen’ genereert van hun werkt volgens de klacht. Ze beweren dat de samenvattingen “alleen mogelijk” zijn als ChatGPT op hun boeken is getraind, wat een schending van de auteursrechtwetgeving zou zijn.

OpenAI reageerde niet onmiddellijk op het verzoek om commentaar van CNBC. Advocaten van Tremblay en Awad reageerden niet onmiddellijk.

ChatGPT genereert automatisch tekst op basis van geschreven prompts op een manier die veel geavanceerder en creatiever is dan de chatbots uit het verleden van Silicon Valley. De technologie is ontwikkeld door het in San Francisco gevestigde OpenAI, een onderzoeksbureau onder leiding van Sam Altman en ondersteund door Microsoft.

De chatbot is getraind op een enorme hoeveelheid tekstdata. OpenAI onthult niet welke precieze gegevens zijn gebruikt voor het trainen van ChatGPT, maar het bedrijf zegt dat het over het algemeen het web heeft doorzocht, inclusief het gebruik van gearchiveerde boeken en Wikipedia.

De rechtszaak, die werd aangespannen bij een federale rechtbank in San Francisco, beweert dat “veel” van het materiaal in de trainingsgegevens van OpenAI gebaseerd is op auteursrechtelijk beschermd materiaal, waaronder boeken van Tremblay en Awad. Maar bewijzen hoe en waar ChatGPT deze informatie precies heeft verzameld, en of de auteurs financiële schade hebben geleden, kan een uitdaging zijn.

De klacht verwijst naar samenvattingen die ChatGPT heeft gegenereerd en merkt op dat de chatbot sommige dingen fout doet. Awad en Tremblay beweren echter dat de rest van de samenvattingen juist zijn, wat betekent dat “ChatGPT kennis van bepaalde werken in de trainingsdataset bewaart.”

“ChatGPT heeft op geen enkel moment de auteursrechtbeheerinformatie gereproduceerd die eisers bij hun gepubliceerde werken hebben gevoegd”, stelt de klacht.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert