FINANCIEEL.com

Australische boeren geven schapen gratis weg

Australische boeren geven schapen gratis weg

Marcos Del Mazo | Lichtraket |

De Australische schapenvleesoverschotten deden de prijzen kelderen, en sommige boeren ruimen hun schapen op of geven ze weg om kosten te besparen in plaats van ze op de boerderij groot te brengen.

De prijzen voor schapenvlees zijn het afgelopen jaar met 70% gedaald tot $1,23 per kg, zo blijkt uit gegevens van Meat and Livestock Australia (MLA).

“Australië heeft de afgelopen jaren verschillende zeer goede seizoenen gehad, wat betekent dat de schaapskudde 78,75 miljoen stuks heeft bereikt – de grootste sinds 2007”, zegt Tim Jackson, mondiaal aanbodanalist van MLA.

Drie jaar van bovengemiddelde regenval in de Australische schapenregio’s, zoals New South Wales en Victoria, waren de drijvende kracht achter de grote schapenkudde. Neerslag is ideaal voor het verbouwen van gras, wat bevorderlijk is voor het voeren en fokken van het vee.

“Hoe meer het regende en hoe langer de markt levendig bleef, des te meer het producenten ertoe aanzette schapen te behouden die ze anders zouden afwijzen, en als gevolg daarvan bleven de aantallen groeien”, vertelde Andrew Spencer, voorzitter van Sheep Producers Australia, aan CNBC via e-mail, verwijzend naar boeren die meer schapen op de boerderij houden in plaats van ze vet te mesten en het vee naar slachthuizen en markten te sturen.

‘Boeren hebben dat gedaan [since] we hebben een enorme daling van de winstgevendheid gezien… Veel schapen hebben misschien geen markt die ertoe zou kunnen leiden dat boeren dieren vernietigen’, vertelde Steve McGuire, vice-president van landbouwbelangenorganisatie WAFarmers, aan CNBC.

Hij voegde eraan toe dat boeren de dieren veel liever weggeven dan ze te ruimen, maar er zijn niet veel afnemers van de gratis schapen.

Te veel schapen

De Australische schapenkudde zal naar verwachting met 23% groeien ten opzichte van het 100-jarige dieptepunt in 2020, zo blijkt uit statistieken van MLA.

Als gevolg daarvan zorgde het overaanbod aan schapen ervoor dat de prijzen van het vee daalden, wat een omkering betekende van de meevaller die boeren drie jaar geleden genoten van de recordprijzen voor schapenvlees.

De verlaagde prijzen zijn een dubbele klap voor boeren, die nu een enorme kudde langer moeten voeden, ook al zijn de weersomstandigheden dit jaar verslechterd.

Veel schapen hebben mogelijk geen markt, wat ertoe zou kunnen leiden dat boeren dieren vernietigen.

Steve McGuire

Vice-president bij WAFarmers

Het Australian Bureau of Meteorology had onlangs de droogste september ooit gemeten, en het uitgedroogde weer zal niet ophouden. Het bureau waarschuwde in november dat El Nino zal aanhouden en dat een sterke positieve gebeurtenis in de Indische Oceaan Dipole (IOD) waarschijnlijk is – wat erop wijst dat de komende maanden relatief warm en droog zullen blijven.

Door het slechte weer zal de voertoevoer afnemen.

Als gevolg hiervan proberen boeren hun kudde te verkleinen, wat onder meer kan betekenen dat ze vee naar slachthuizen en vleesverwerkers sturen.

“De omstandigheden in 2023 waren droger dan de afgelopen drie jaar … Dit heeft het producentenvertrouwen aangetast en het aanbod van schapen en lammeren aan verwerkers vergroot”, aldus Jackson.

Maar de vleesverwerkingsfaciliteiten, oftewel slachthuizen, zijn niet in staat om de grote hoeveelheid schapen snel genoeg te ruimen.

“De toegenomen uitstroom van schapen komt op een moment dat de verwerkers nog steeds niet op volle capaciteit werken als gevolg van een tekort aan arbeidsvaardigheden”, zegt Matt Dalgleish, medeoprichter van landbouwadviesbureau Episode 3.

Een achterstand aan onverwerkte voorraad ten opzichte van de voorraad van vorig jaar heeft ook bijgedragen aan het knelpunt in het slachthuis, zegt McGuire van WAFarmers.

Wat het betekent voor de prijzen

Schapen verzamelen zich tijdens het voeren op 21 februari 2019 in Louth, Australië.

Jenny Evans | Getty Images Nieuws |

Australië exporteerde in oktober een recordhoeveelheid schapenvlees “dus het vlees begint in beweging te komen, het is gewoon een grote achterstand die moet worden weggewerkt”, zei McGuire. Hij verwacht dat consumenten zowel binnen Australië als daarbuiten steeds meer dalingen in de schapenvleesprijs zullen zien.

Dat gezegd hebbende, overwegen sommige boeren om hun ooien niet te paren om de kosten te verlagen, voegde McGuire eraan toe. Dit zou kunnen leiden tot een daling van het aantal jonge schapen, waardoor het landschap op de schapenmarkt vrij snel kan verschuiven van een overaanbod naar een onderaanbod.

Uit een recent onderzoek van de National Farmers Federation bleek dat ruim 60% van de ondervraagde Australische boeren niet positiever stond tegenover de toekomst van de landbouw dan een jaar geleden.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert