Australië vindt dat Google gebruikers heeft misleid over het verzamelen van gegevens

By Jernst van Waal

Een zoekopdracht naar ‘Australia News’ op de startpagina van Google, georganiseerd op een desktopcomputer in Sydney, Australië, op vrijdag 22 januari 2021.

David Gray | Bloomberg via Getty Images

De federale rechtbank van Australië oordeelde dat Google gebruikers heeft misleid over persoonlijke locatiegegevens die tussen 2017 en 2018 zijn verzameld via mobiele Android-apparaten, zei de concurrentieregulator van het land vrijdag.

De Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) – die in 2019 een gerechtelijke procedure tegen Google startte – zei dat de uitspraak een “belangrijke overwinning voor de consument” was met betrekking tot de bescherming van online privacy.

Google misleidde Android-gebruikers door te denken dat de zoekgigant alleen persoonlijke gegevens kon verzamelen als de instelling ‘locatiegeschiedenis’ was ingeschakeld, aldus de ACCC. De rechtbank oordeelde dat Google nog steeds persoonlijk identificeerbare locatiegegevens kon verzamelen, opslaan en gebruiken als de instelling voor ‘web- en applicatie-activiteit’ was ingeschakeld, zelfs als ‘locatiegeschiedenis’ was uitgeschakeld.

“Dit is een belangrijke overwinning voor consumenten, vooral voor iedereen die zich zorgen maakt over hun privacy online, aangezien de beslissing van de rechtbank een sterke boodschap naar Google en anderen stuurt dat grote bedrijven hun klanten niet mogen misleiden”, zei ACCC-voorzitter Rod Sims in een verklaring.

We zijn het niet eens met de overige bevindingen en onderzoeken momenteel onze opties, inclusief een mogelijk beroep.

Een woordvoerder van Google wees erop dat de rechtbank veel van de brede claims van de ACCC heeft afgewezen.

“We zijn het niet eens met de resterende bevindingen en zijn momenteel onze opties aan het herzien, inclusief een mogelijk beroep”, aldus de Google-woordvoerder in een verklaring.

Na de juridische procedure van de ACCC heeft de techgigant sindsdien de transparantie en controle van de gebruiker verbeterd, inclusief een automatische verwijderingsfunctie voor locatiegeschiedenis en een incognitomodus in zijn Maps-product.

De ACCC zei dat het om verklaringen, geldboetes, publicatiebevelen en nalevingsbevelen vraagt, maar heeft het bedrag niet gespecificeerd.

“Naast sancties vragen we Google om een ​​bericht voor Australische consumenten om de locatiegegevensinstellingen van Google in de toekomst beter uit te leggen”, zei Sims, eraan toevoegend dat het gebruikers in staat zou stellen weloverwogen keuzes te maken over het al dan niet verlaten van bepaalde Google-instellingen ingeschakeld.

De concurrentieregulator en de techgigant werden eerder geconfronteerd met een mediawet die zou vereisen dat Google en Facebook zouden betalen voor nieuws. Australië heeft die wet in februari in het parlement aangenomen.