FINANCIEEL.com

Australië houdt de handel met China strak terwijl de veiligheidsproblemen toenemen

Australië houdt de handel met China strak terwijl de veiligheidsproblemen toenemen

De Chinese president Xi Jinping ontmoet de Australische premier Anthony Albanese in de Grote Hal van het Volk in Peking, de hoofdstad van China, 6 november 2023. (Foto door Ding Haitao/Xinhua via Getty Images)

Nieuwsagentschap Xinhua | Nieuwsagentschap Xinhua |

De relatie van Australië met China blijft lastig, ook al probeert het land de banden met zijn grootste handelspartner te herstellen.

De steun van de vorige Australische regering voor een internationaal onderzoek naar de Chinese aanpak van het coronavirus had geleid tot verlammende exportbeperkingen vanuit Peking – iets waarvan Australië zich nog moet herstellen.

Terwijl handelsverplichtingen het Azië-Pacific-land hebben gedwongen contact op te nemen met China, hebben veiligheidszorgen over de aanspraken van Peking op de Zuid-Chinese Zee een herstel van de betrekkingen verhinderd.

“Canberra zou het woord ‘reset’ niet gebruiken”, zegt Darren Lim, hoofddocent internationale betrekkingen aan de Australian National University in Canberra, verwijzend naar de betrekkingen met China.

“Sinds haar aantreden in mei 2022 heeft de Labour-regering benadrukt dat de belangen van Australië onveranderd zijn gebleven, wat betekent dat er nog steeds diepe belangenconflicten bestaan ​​tussen de twee landen.”

China beseft echter de noodzaak om Australië in zijn schoot te brengen.

“China beschouwt Australië als de Amerikaanse bondgenoot van de Indo-Pacific. Welke kant Australië ook opgaat in de concurrentie tussen de VS en China, vaak volgen andere, minder ijzersterke Amerikaanse partners en vrienden”, zegt Wen-Ti Sung, een niet-ingezeten fellow bij American Denktank Atlantic Council’s Global China Hub.

Handelsbesprekingen

Een deel van de berekening van Peking is geworteld in de economische afhankelijkheid van Australië van China.

“We exporteerden op zijn hoogtepunt jaarlijks voor ruim $1,2 miljard aan wijn naar China”, vertelde Lee McLean, CEO van handelsorganisatie Australian Grape & Wine, eind vorige maand aan CNBC.

“Vandaag exporteren we voor iets meer dan 8 miljoen dollar aan wijn, dus het is zoiets als een daling van 98% of 99% van die waarde over een paar jaar, wat een enorme schok is voor onze sector en het is behoorlijk moeilijk geweest om ermee om te gaan.” voor druiventelers en wijnmakers in veel delen van het land”, aldus McLean.

Australische wijnproducenten kunnen volgens de handelsvereniging geen volledig herstel van de Chinese vraag verwachten

Wijn was een van de producten die China in 2020-2021 bestrafte na de diplomatieke impasse rond Covid-19. Het is een van de weinige grondstoffen die nog onderworpen zijn aan tarieven – in ieder geval nog een paar maanden.

Vlak voordat Anthony Albanese eerder deze maand China bezocht, ter gelegenheid van de eerste reis van een Australische premier in zeven jaar, kondigde hij aan dat China had ingestemd met een “versnelde herziening” van zijn accijnzen op Australische wijn, die naar verwachting binnen vijf jaar zal zijn afgerond. maanden.

‘Er is geen enkele markt of verzameling markten die kan vervangen wat we in China zijn kwijtgeraakt. In sommige gevallen hebben we kunnen diversifiëren en elders kansen kunnen vinden, maar in werkelijkheid is dat voor velen een langzaam en uitdagend proces geweest. bedrijven”, aldus McLean.

Volgens de Australische regering is China de grootste handelspartner, goed voor bijna een derde van de totale handel van het land met de wereld. De wederzijdse handel met China bedroeg in 2020-2021 267 miljard Australische dollars.

Beveiligingsproblemen

Slechts enkele weken na het bezoek van de Albanezen aan China beginnen er al nieuwe spanningen tussen de twee landen te ontstaan.

Peking ontkende vorige week de beweringen van Canberra dat een Chinese torpedobootjager op 14 november een van de Australische marineduikers verwondde tijdens een “onprofessionele” manoeuvre in de Exclusieve Economische Zone van Japan.

Het is onwaarschijnlijk dat de banden tussen China en Australië terugkeren naar de ‘warme, zachte’ dagen van Kevin Rudd: Academic

“Dit was gevaarlijk, het was onveilig”, vertelde Albanese op 20 november aan Sky News Australia in een interview. “We hebben duidelijk gemaakt dat we het niet eens zijn met wat er is gebeurd, dat we de grootst mogelijke bezwaren hebben en dat dit soort praktijken gebeurtenis mag niet plaatsvinden.”

Het incident is slechts een van de vele recente gevallen waarin de Chinese marine en luchtmacht op agressieve wijze de claim van Peking over grote delen van de Zuid-Chinese Zee hebben ingezet, onder meer door vijandige manoeuvres uit te voeren in de internationale wateren en het luchtruim.

“De gebeurtenis kan ook de veiligheidsangst verergeren tegen de achtergrond van bestaande regionale spanningen. Australië houdt potentiële brandhaarden in de Zuid-Chinese Zee en met betrekking tot Taiwan al nauwlettend in de gaten”, aldus analisten van de Economist Intelligence Unit in een notitie.

China heeft zijn agressie zelfs opgevoerd sinds het een uitspraak uit 2016 van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag verwierp, waarin zijn uitgebreide territoriale aanspraken in de Zuid-Chinese Zee werden afgewezen omdat er geen wettelijke basis was in een zaak die door de Filipijnen was aangespannen.

Ter ondersteuning van zijn defensieparaatheid heeft Australië zojuist zijn eerste gezamenlijke zee- en luchtpatrouilles met de Filippijnen afgerond in het gebied dat de Zuidoost-Aziatische natie claimt als zijn exclusieve economische zone – slechts enkele dagen nadat de Filippijnen een soortgelijke oefening met de VS hebben uitgevoerd, die verdragsgebonden is. verdedig de Filipijnen tegen een aanval.

De Quad gaat verder dan militaire oefeningen – en China kijkt toe

Naast bilaterale overeenkomsten en militaire verplichtingen zoals die met de Filippijnen, maakt Australië ook deel uit van negen strategische allianties, variërend van de Five Eyes tot Aukus en de Quad – die allemaal China uitsluiten.

Onder de voorwaarden van de Aukus-veiligheidsalliantie met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zal Australië conventioneel bewapende, nucleair aangedreven onderzeeërs ontvangen die de marine zullen helpen de Chinese nucleair aangedreven schepen in de regio tegen te gaan.

Nu de VS ernaar streven de toegang van China tot cruciale mineralen en strategische technologie te beperken – waardoor Canberra een nieuwe laag van politiek-economische overweging krijgt – zal Australië waarschijnlijk moeten onderhandelen over een evenwicht tussen zijn economische behoeften en zijn veiligheidsbehoeften als het met Peking te maken krijgt.

“Als Peking Canberra ervan kan overtuigen om terug te keren naar de omhelzing van China of op zijn minst te evolueren naar een gelijkwaardige houding tussen de VS en China, zal het een voorbeeld zijn voor andere regionale landen”, aldus Sung van de Atlantic Council. “Om die reden is Peking bereid ver te gaan in een poging de banden met Australië te herstellen.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert