FINANCIEEL.com

Australië biedt onderdak aan inwoners van Tuvalu die worden bedreigd door de stijgende zeespiegel

Australië biedt onderdak aan inwoners van Tuvalu die worden bedreigd door de stijgende zeespiegel

Een luchtfoto van Funafuti, Tuvalu, uit 2019. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Tuvalu beschrijft de klimaatverandering als “een van de meest existentiële veiligheidsrisico’s die het land momenteel bedreigen”.

Mario Tama | Getty Images Nieuws |

Australië en de eilandstaat Tuvalu in de Zuidelijke Stille Oceaan gaan nauwere banden smeden dankzij een nieuwe overeenkomst die gebieden als veiligheid, migratie en klimaatverandering bestrijkt.

In de Australia-Tuvalu Falepili Union, een bilateraal verdrag, belooft Australië “een speciaal mobiliteitstraject” te creëren dat Tuvaluanen in staat zal stellen naar Australië te gaan om te werken, studeren en wonen. Om te beginnen zal het aantal Tuvaluanen dat in aanmerking komt om naar Australië te gaan, worden beperkt tot 280 per jaar.

“Met een bevolking van iets meer dan 11.000 mensen is Tuvalu uiterst kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatverandering, vooral de stijgende zeespiegel, en probeert het zijn cultuur, tradities en land te behouden”, aldus de Australische regering in een verklaring.

Het pact omvat ook een Australische belofte om “hulp te verlenen aan Tuvalu als reactie op een grote natuurramp, pandemieën op gezondheidsgebied en militaire agressie.”

Bovendien hebben beide landen zich ertoe verbonden “onderling tot overeenstemming te komen over elk partnerschap, regeling of engagement met een andere staat of entiteit op het gebied van veiligheids- en defensiegerelateerde zaken in Tuvalu.”

Tuvalu bestaat uit negen eilanden en wordt – zoals de verklaring van de Australische regering opmerkt – ernstig bedreigd door de gevolgen van de klimaatverandering, en het ministerie van Buitenlandse Zaken van Tuvalu beschrijft de klimaatverandering als ‘een van de meest existentiële veiligheidsrisico’s die het land momenteel bedreigen’.

Tijdens de COP27-klimaattop van vorig jaar in Sharm el-Sheikh, Egypte, drong Tuvalu er bij landen op aan een mondiaal verdrag op te stellen dat zich richt op het geleidelijk afschaffen van het gebruik van fossiele brandstoffen – de belangrijkste oorzaak van de klimaatcrisis.

Aanpassing en ‘menselijke mobiliteit met waardigheid’

De overeenkomst over migratie is belangrijk en benadrukt hoe landen oplossingen moeten vinden om met de aanzienlijke gevolgen van de klimaatverandering om te gaan.

In een gezamenlijke verklaring die vrijdag werd uitgegeven, verwezen de premiers van Australië en Tuvalu – Anthony Albanese en Kausea Natano – naar een landaanwinningsproject in Funafuti, de hoofdstad van Tuvalu, dat het land daar met ongeveer 6% zal uitbreiden.

Dit initiatief, zeiden ze, zou “vitale ruimte creëren voor nieuwe huisvesting en essentiële diensten voor de Tuvaluanen, en mensen in staat stellen in Tuvalu te blijven wonen ondanks de stijging van de zeespiegel. We roepen anderen op om zich bij ons aan te sluiten bij het ondersteunen van Tuvalu’s langetermijnplannen. aanpassingsvisie.”

“Tegelijkertijd geloven wij dat de bevolking van Tuvalu de keuze verdient om elders te wonen, studeren en werken, naarmate de gevolgen van de klimaatverandering groter worden”, voegde ze eraan toe.

“Australië heeft zich ertoe verbonden om burgers van Tuvalu een speciaal traject te bieden om naar Australië te komen, met toegang tot Australische diensten die menselijke mobiliteit met waardigheid mogelijk maken.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert