Australië bereidt zich voor op een nieuwe confrontatie met Big Tech

By Jernst van Waal

Minister voor Communicatie en Kunst Paul Fletcher spreekt de media toe in de Press Gallery in het Parliament House op 23 juni 2021 in Canberra, Australië.

Sam Mooy | Getty Images

Australië bereidt zich voor op een nieuwe confrontatie met Big Tech – dit keer over beledigende, lasterlijke berichten die op hun platforms zijn gepubliceerd.

Minister van Communicatie Paul Fletcher vertelde woensdag aan CNBC dat het land “in de voorhoede” staat bij het opzetten van een wettelijk en regelgevend kader voor sociale-mediareuzen, en is van plan om ze verantwoordelijk te blijven houden.

In een historische beslissing heeft Australië dit jaar een wet aangenomen die Google en Facebook verplicht lokale media en uitgevers te betalen om hun inhoud in nieuwsfeeds of zoekresultaten te linken.

“Australië heeft zich verdiept in de kwestie van de regulering van sociale media en we zijn van plan dit te blijven doen”, zei Fletcher op CNBC’s “Squawk Box Asia”.

Wat wordt er voorgesteld?

Canberra overweegt een reeks maatregelen die socialemediabedrijven meer verantwoordelijk kunnen houden voor lasterlijke en beledigende inhoud die op hun platforms wordt geplaatst.

“We verwachten een sterkere positie van de platforms. Ze komen er lange tijd mee weg om geen enkele verantwoordelijkheid te nemen met betrekking tot de inhoud die op hun sites wordt gepubliceerd”, zei Fletcher zondag tijdens een interview met de Australian Broadcasting Corporation.

De regering was op zoek naar “een hele reeks manieren” om het idee tegen te gaan dat alle inhoud die online wordt geplaatst, straffeloos kan worden gedaan, zei hij.

‘Lafaards paleis’

Vorige week beschreef premier Scott Morrison sociale media als een “lafaards paleis” waar gebruikers zich achter anonimiteit kunnen verschuilen en “het leven van mensen kunnen vernietigen en de meest smerige en beledigende dingen tegen mensen kunnen zeggen en dat ongestraft kunnen doen”.

In dergelijke gevallen moeten de socialemediabedrijven worden behandeld als uitgevers, zei hij.

Het hoogste gerechtshof van Australië heeft vorige maand naar verluidt geoordeeld dat mediakanalen “uitgevers” zijn van vermeend lasterlijke opmerkingen die door gebruikers op hun officiële Facebook-pagina’s zijn geplaatst – waardoor ze vatbaar zijn voor smaadzaken.

Maar in die uitspraak werd niet gekeken of Facebook zelf aansprakelijk was, vertelde Fletcher aan CNBC.