AstraZeneca CEO Pascal Soriot interview over leveringen aan de EU

Pascal Soriot, CEO van AstraZeneca.

Simon Dawson | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

AstraZeneca’s CEO Pascal Soriot heeft de vertraagde uitrol van het coronavirusvaccin naar de EU verdedigd en zegt dat de medicijnmaker “24/7 werkt” om productieproblemen op te lossen. Hij merkte ook op dat de EU drie maanden later had besteld dan het VK, en dat dit betekende dat ze achterliep bij het oplossen van leveringsproblemen.

De EU heeft boos gereageerd op een vertraging in de levering van het coronavirusvaccin door AstraZeneca, dat naar verwachting tegen het einde van de week zal worden goedgekeurd door de Europese regelgever voor geneesmiddelen, aan het blok.

Het 27 leden tellende blok verwachtte eind maart ongeveer 80 miljoen doses van de prik, maar zal nu naar verluidt slechts ongeveer 31 miljoen doses ontvangen. Omdat lidstaten moeite hebben om toegang te krijgen tot vaccinvoorraden en uitrolpogingen, heeft de EU gezegd dat het de export van Covid-19-vaccins die in de EU zijn gemaakt, zou kunnen beperken.

In een gesprek met de Italiaanse krant La Repubblica zei Soriot dat vertragingen in de levering van zijn coronavirusvaccin werden veroorzaakt door een verscheidenheid aan productieproblemen.

“We denken dat we die problemen hebben opgelost, maar we lopen in feite twee maanden achter op waar we wilden zijn”, zei hij

De Brits-Zweedse geneesmiddelenfabrikant had ook te maken gehad met ‘dergelijke kinderziektes in de toeleveringsketen van het VK’, merkte Soriot op, maar aangezien het Britse contract drie maanden voor de Europese vaccinatiedeal werd ondertekend, had het bedrijf ‘drie maanden extra om alle problemen op te lossen. storingen die we hebben ondervonden. “

Hij zei echter dat AstraZeneca nog steeds van plan was om in februari een groot deel van de aan de EU beloofde vaccins te leveren. “Maar weet je, als we in februari leveren wat we van plan zijn te leveren, is het geen klein volume. We zijn van plan miljoenen doses naar Europa te bezorgen, het is niet klein”, zei hij tegen de krant.

Op de vraag welk bedrag de EU zou kunnen verwachten, zei Soriot dat zodra het vaccin is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), “we onmiddellijk ten minste 3 miljoen doses naar Europa zullen verzenden, en dat we daarna nog een zending hebben. ongeveer een week later en dan de derde of vierde week van februari. En het doel is om tegen februari 17 miljoen doses af te geven. “

“Het is niet zo goed als we zouden willen, maar het is echt niet zo erg”, zei hij. Wereldwijd zei Soriot dat de productiecapaciteit vanaf februari 100 miljoen doses zou bedragen.

Woede in de EU

Maandag vonden besprekingen plaats tussen AstraZeneca en de EU, waarna de EU-commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides zei dat de besprekingen “hadden geleid tot ontevredenheid over het gebrek aan duidelijkheid en onvoldoende uitleg”.

De EU heeft AstraZeneca gevraagd om een ​​gedetailleerd plan voor de levering van vaccins en wanneer de distributie zal plaatsvinden, met verdere besprekingen voor woensdag.

Sommige landen, waaronder Italië, hebben gedreigd met gerechtelijke stappen tegen AstraZeneca vanwege de vertraging. Anderen hebben gevraagd waarom het VK, dat sterk afhankelijk is van de AstraZeneca-prik bij de uitrol van vaccinaties, vooruit is gesprongen in zijn vaccinatieschema en tot dusverre geen aanbodtekorten had. Het heeft meer dan 6,8 miljoen mensen geïmmuniseerd met ten minste een eerste dosis van het vaccin met twee doses.

Soriot zei dat de productiefabriek in het VK productiever was en hield vol dat er geen anti-EU-context was.

“Allereerst hebben we verschillende planten en ze hebben verschillende opbrengsten en verschillende productiviteit. Een van de planten met de hoogste opbrengst is in het VK omdat het eerder begon. Het had ook zijn eigen problemen, maar we hebben ze allemaal opgelost, het heeft goede productiviteit, maar het is de fabriek in het VK omdat deze eerder is gestart. “

“We doen het niet expres. Ik ben Europeaan, ik heb Europa in hart en nieren. Onze voorzitter is Zweeds, is Europees. Onze CFO is Europees. Veel mensen in het management zijn Europees. We willen Europa dus zo goed mogelijk behandelen. wij kunnen.”

Hij merkte op dat de medicijnfabrikant een overeenkomst van het type “beste inspanning” had met de EU, aangezien deze op hetzelfde moment als het VK had willen worden geleverd, ook al zou het later om het vaccin vragen. “We hebben ons trouwens niet met de EU verbonden. Het is geen verbintenis die we hebben aan Europa: het is onze beste poging.”

Schaalvergroting en productieproblemen

Met een coronavirusvaccin ontwikkeld, klinisch getest en goedgekeurd in minder dan een jaar, zei Soriot dat het normaal was om storingen te ervaren in het opschalingsproces.

“We schalen met een zeer hoge snelheid op naar honderden miljoenen, miljarden doses vaccins. Een jaar geleden hadden we geen vaccin. Als je dat doet, heb je storingen, heb je opschalingsproblemen.” zei hij, eraan toevoegend dat er huidige problemen zijn met de productie van de vaccinsubstantie in twee Europese fabrieken.

“Voor Europa wordt het medicijn in wezen geproduceerd in twee fabrieken, een in Nederland en een in België. Het medicijn wordt feitelijk geproduceerd in Italië en Duitsland. Dus vanuit het oogpunt van medicijnproducten hebben we de volledige capaciteit. We hebben geen probleem. De huidige problemen hebben te maken met de fabricage van de stof van het medicijn, “zei hij.

Plaats een reactie