ASML voorspelt een omzetstijging van 25% in 2023 naarmate de chipindustrie zich herstelt

By Jernst van Waal

Het Nederlandse bedrijf ASML maakt een van de belangrijkste machines die nodig zijn om de meest geavanceerde chips ter wereld te maken. Amerikaanse chipbeperkingen hebben bedrijven, waaronder ASML, doen worstelen om erachter te komen wat de regels in de praktijk betekenen.

Emanuel Dunand | AFP | Getty-afbeeldingen

Nederlandse maker van chipapparatuur ASML voorspelt een stijging van de omzet in 2023, aangezien de halfgeleiderindustrie voorspelt dat de groei in de tweede helft van dit jaar opnieuw zal versnellen.

ASML is een van ’s werelds belangrijkste bedrijven in de toeleveringsketen van chips. Het produceert machines die nodig zijn om de meest geavanceerde chips ter wereld te maken.

Voor het vierde kwartaal van 2022 steeg de netto-omzet van ASML met meer dan 29% tot 6,4 miljard euro ($ 7 miljard), zei het woensdag. Voor het volledige jaar bedroeg de netto-omzet 21,1 miljard euro, een stijging van meer dan 13% op jaarbasis. Het nettoresultaat over het volledige jaar daalde echter met meer dan 4% tot 5,6 miljard euro.

ASML voorspelt dat de netto-omzet voor 2023 met meer dan 25% zal groeien ten opzichte van 2022.

“Als we kijken naar de huidige stand van de industrie, zijn we niet geïsoleerd van … angst voor een recessie of hoge inflatie of hoge rentetarieven, dat is ook duidelijk. En dan zien we het effect hiervan in de zaken van onze klanten,” Dat zegt ASML-topman Peter Wennink tegen CNBC.

De machines van ASML worden gekocht door bedrijven zoals Intel en TSMC, die daadwerkelijk de chips vervaardigen die in eindproducten zoals laptops of smartphones gaan. Wennink zei dat er toenemende voorraden chips zijn die verband houden met consumentenproducten, aangezien de vraag naar dergelijke elektronica “niet erg goed” is.

Maar hij zei dat de klanten van ASML denken dat dit “van korte duur” zal zijn en daarom geen bestellingen annuleren.

“De meeste van onze klanten vertellen ons dat ze herstel verwachten in de tweede helft van dit jaar”, aldus Wennink.

“Als je dan bedenkt dat de gemiddelde doorlooptijd van onze tools … laten we zeggen anderhalf tot twee jaar is en als je kijkt naar de relatief korte verwachtingen … van een mogelijke recessie, dan klanten annuleren natuurlijk geen bestellingen – omdat ze achteraan in de rij kunnen komen te staan ​​als dit ding weer opduikt.

Bedrijven als TSMC en Intel hebben hun capaciteit wereldwijd opgevoerd, vooral nu de VS en Europa proberen de chipproductie dichter bij huis te brengen. TSMC gaat bijvoorbeeld twee halfgeleiderfabrieken openen in Arizona.

ASML gevangen in geopolitiek vizier

De VS voerden ingrijpende exportbeperkingen in om China af te sluiten van belangrijke chips en productieapparatuur voor halfgeleiders. ASML zei tegen Amerikaanse werknemers dat ze daarom moesten stoppen met het bedienen van Chinese klanten.

Deze maand reisde Mark Rutte, premier van Nederland, naar Washington voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden. Op dit moment is het onduidelijk of de VS aandringt op een totaalverbod op ASML-verzendapparatuur naar China.

Rutte vertelde vorige week aan CNBC aan de zijlijn van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland, dat hij hoopt dat de kwestie binnen “een paar maanden, misschien zelfs eerder” zal worden opgelost.

“Ik denk dat we daar kunnen komen op een manier dat het op een minnelijke manier kan, ook met de landen waarvan je de geavanceerde technologie en defensiesystemen niet wilt gebruiken”, zei Rutte tegen CNBC.

Voorlopig kan ASML oudere gereedschappen, diep-ultraviolet (DUV) lithografiemachines genaamd, naar China verzenden, maar niet meer EUV-systemen. ASML CEO Wennink zei dat China goed was voor ongeveer 15% van de omzet in 2022 en dat dit jaar een “vergelijkbaar” bedrag zal zijn.

Uiteindelijk zei hij dat de situatie aan de regeringen is om op te lossen.

“Het is niet alleen tussen Nederlanders en Amerikanen, het gaat om andere Europese landen, het gaat om Aziatische landen, dus het is een complexe situatie”, zei Wennink.

“Het is aan hen [governments]. Ik moet gewoon volgen wat eruit komt.”

Silvia Amaro van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.