FINANCIEEL.com

Arm-inkomstenrapport Q2 2024

Arm-inkomstenrapport Q2 2024

Rene Haas, CEO van Arm, juicht terwijl Arm op 14 september 2023 een beursintroductie houdt op de Nasdaq MarketSite in New York.

Brendan Mcdermid | Reuters

Halfgeleidertechnologiebedrijf Arm rapporteerde woensdag zijn eerste post-initiële beursintroductieresultaten die hoger waren dan de omzetverwachtingen van Wall Street en waaruit bleek dat de lucratieve licentieactiviteiten van het bedrijf het afgelopen jaar in omvang zijn verdubbeld.

Arm-aandelen daalden tijdens de uitgebreide handel met meer dan 7% nadat de omzetverwachtingen van het bedrijf achterbleven bij de verwachtingen.

Dit is hoe het halfgeleiderlicentiebedrijf het deed, vergeleken met de consensusverwachtingen van LSEG, voorheen bekend als Refinitiv, voor het tweede fiscale kwartaal van Arm dat eindigde op 30 september:

  • Winst per aandeel: 36 cent, aangepast
  • Winst: $806 miljoen versus $744,3 miljoen verwacht

Arm zei dat het een winst per aandeel verwacht tussen 21 en 28 cent op een omzet tussen de $720 miljoen en $800 miljoen in het huidige kwartaal. Dat is iets lichter dan waar Wall Street naar op zoek was, namelijk 27 cent per aandeel op een omzet tussen $730 miljoen en $805 miljoen.

Arm rapporteerde een nettoverlies van $110 miljoen, of 11 cent per aandeel. Het bedrijf zei dat het verlies te wijten was aan meer dan $500 miljoen aan eenmalige, op aandelen gebaseerde compensatie als gevolg van de recente beursintroductie, en dat de op aandelen gebaseerde compensatie in de komende kwartalen tussen de $150 miljoen en $250 miljoen zou uitkomen.

De totale omzet steeg tijdens het kwartaal met 28% op jaarbasis.

Het intellectuele eigendom van Arm zit in bijna elke smartphone, veel pc’s en andere diverse chips. Arm zegt dat er tijdens het kwartaal meer dan 7,1 miljard op Arm gebaseerde chips zijn verzonden.

Het verdient geld via royalty’s, of wanneer chipmakers Arm betalen voor toegang om Arm-compatibele chips te bouwen, doorgaans een klein percentage van de uiteindelijke chipprijs. Het verkoopt ook licenties voor completere chipontwerpen, waardoor chipmakers tijd en moeite besparen, die worden geregistreerd als licentie-inkomsten.

De inkomsten uit armroyalty’s bedroegen $418 miljoen, een daling van 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar de verkoop van Arm-licenties bedroeg $388 miljoen, een stijging van 106% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is een teken dat Arm mogelijk steeds grotere hoeveelheden technologie aan zijn huidige klanten kan verkopen, wat een belangrijke maatstaf is die door analisten in de gaten wordt gehouden.

Arm schreef licentieverkopen toe aan meerdere langetermijnovereenkomsten met technologiebedrijven, wat erop wijst dat de groei van het segment zich in de komende kwartalen zou kunnen voortzetten, maar waarschuwde dat de bredere economie de toekomstige licentiegroei zou kunnen beïnvloeden.

Arm ging in september naar de beurs tijdens een beursgang. Voordien was het eigendom van SoftBank, dat een deal bereikte om het bedrijf aan te verkopen Nvidia voordat de transactie in 2022 door toezichthouders werd afgeblazen. Het werd in 1990 opgericht om technologie te ontwikkelen voor chips met een laag vermogen.

Arm zei dat bedrijven inclusief Googlen, Meta En Nvidia waren met zijn technologie chips aan het ontwikkelen die geschikt zijn voor kunstmatige intelligentie.

Mis deze verhalen van CNBC PRO niet:

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert