FINANCIEEL.com

Aramco en Siemens Energy lanceren een project voor directe luchtafvang

Aramco en Siemens Energy lanceren een project voor directe luchtafvang

Saudi Aramco zei dat de sterke marktomstandigheden ertoe hebben bijgedragen dat de nettowinst in het tweede kwartaal naar $48,4 miljard is gestegen, vergeleken met $25,5 miljard een jaar eerder.

Maxim Shemetov | Reuters

De Saoedische oliegigant Aramco heeft maandag een samenwerking aangekondigd met Siemens Energie AG om een ​​kleinschalige “testeenheid” voor directe luchtafvang te ontwikkelen in een poging de emissies te beheersen.

De testunit zal worden gebouwd in Dhahran, Saoedi-Arabië en in 2024 klaar zijn, aldus een verklaring van Aramco maandag.

Directe luchtafvang, of DAC, werkt door het extraheren van koolstofdioxide dat al in de atmosfeer is uitgestoten. Het gewonnen CO2 kan vervolgens worden gecondenseerd tot vaste steenachtige formaties of vloeibaar worden gemaakt om ondergronds te worden opgeslagen.

Volgens het Internationaal Energieagentschap is DAC de duurste methode voor het afvangen van CO2. Het is over het algemeen goedkoper om CO2 aan de bron te verwijderen, voordat het in de lucht terechtkomt.

Het grote prijskaartje dat aan DAC kleeft, samen met vragen over de doeltreffendheid ervan, hebben sommige klimaatwetenschappers sceptisch gemaakt over de haalbaarheid ervan als strategie voor emissiereductie op de lange termijn.

“Vanuit natuurkundig oogpunt hebben we het probleem duizenden keren moeilijker gemaakt”, zegt Jonathan Foley, hoofd van de non-profitorganisatie Project Drawdown voor klimaatoplossingen. “Stel je voor dat je probeert 400 dingen op een miljoen te verwijderen en dat in de lucht te doen. Maak dit spul vervolgens efficiënt vloeibaar en stop het onder de grond. Dat is een enorm technisch wonder… om het op een schaal van miljarden tonnen te doen is wetenschap fictie op dit moment.”

Foley voegde eraan toe dat DAC-machines zelf veel energie nodig hebben om te kunnen draaien, wat de CO2-reductie die ze bereiken, wegvreet.

Maar ondanks obstakels voor het opschalen van DAC, investeren veel bedrijven, vooral technologiegiganten, in de ontwikkeling van de technologie. Bijvoorbeeld, Amazone kondigde vorige maand aan dat het financiering zou verstrekken voor ’s werelds grootste inzet van DAC, en een coalitie van technologiebedrijven onder leiding van Stripe heeft een openbaar nut beogend bedrijf genaamd Frontier gelanceerd om te investeren in startups en projecten op het gebied van koolstofafvang.

Het extraheren van koolstof uit de atmosfeer is aantrekkelijk voor bedrijven met een grote ecologische voetafdruk, omdat het hen in staat zou stellen achteraf te blijven uitstoten met een omkeermechanisme.

“Bedrijven op het gebied van fossiele brandstoffen zouden graag in staat zijn om hun uitstoot voort te zetten uit fossiele activiteiten en die uitstoot te compenseren via kosteneffectieve directe luchtafvangprojecten – dat is een soort perfecte wereld voor hen, als ze dat kunnen bereiken”, zegt Cara Horowitz, directeur van het bedrijf. directeur van het Emmet Institute on Climate Change and the Environment van UCLA.

“En zelfs als ze daar niet kunnen komen, stelt het investeren in de ontwikkeling van DAC hen in staat inspanningen aan te prijzen om de netto-nuldoelstellingen te bereiken op een manier die geen vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen met zich meebrengt.”

Tot nu toe zeggen experts dat de technologie op grote schaal niet is bewezen.

“Ik zou graag willen dat een machine als deze echt zou werken. Zou dat niet geweldig zijn? Je zet gewoon een machine aan die alles uit de lucht zuigt”, zei Foley. “Maar sorry, het is een stuk gemakkelijker om het niet uit te stoten dan om het er weer uit te halen. Dat is gewoon thermodynamica.”

De DAC-samenwerking tussen Aramco en Siemens Energy bevindt zich nog in de beginfase.

Een woordvoerder van Siemens Energy vertelde CNBC dat zodra de testunit volgend jaar voltooid is, de bedrijven zullen overwegen om de technologie in een officiële pilotfase te brengen. Pas daarna zouden ze het commercieel opschalen.

Gezien de adolescentie van DAC investeren beide oliemaatschappijen in andere technologieprojecten op het gebied van schone energie.

De woordvoerder van Siemens Energy zei dat het bedrijf heeft geïnvesteerd in waterstof, windenergie, kernfusie en andere. Ondertussen heeft Aramco ook projecten in waterstof en geothermie.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert