FINANCIEEL.com

Apple-leverancier Foxconn trekt zich terug uit $19,5 miljard India-chipproject

Apple-leverancier Foxconn trekt zich terug uit $19,5 miljard India-chipproject

Een man loopt langs de barricade van India’s eerste Apple-winkel die binnenkort wordt geopend in winkelcentrum Jio World Drive in Mumbai, 5 april 2023.

Francis Mascarenhas | Reuters

Leiding Appel leverancier en wereldwijde productiekrachtpatser Foxconn heeft zich teruggetrokken uit een joint venture-project van $ 19,5 miljard met het Indiase conglomeraat Vedanta dat de fabricage van halfgeleiders en beeldschermen naar de Indiase deelstaat Gujarat zou hebben gebracht.

“Foxconn heeft bepaald dat het niet verder zal gaan met de joint venture met Vedanta”, vertelde het Taiwanese bedrijf aan CNBC. De verhuizing is een flinke klap voor de ambities van de Indiase premier Narendra Modi om het land om te vormen tot een wereldwijde, hightech productiekrachtpatser.

Foxconn zei dat de beslissing “met wederzijdse instemming” was genomen, maar dat het “zelfverzekerd” bleef over de ambities van India op het gebied van halfgeleiders. Vedanta reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Amerikaanse bedrijven, waaronder Apple, hebben hun leveranciers ertoe aangezet om hun toeleveringsketens buiten het vasteland van China te diversifiëren, terwijl de geopolitieke en economische spanningen toenemen. Foxconn heeft baanbrekend werk verricht op meerdere fabrieksterreinen in heel India, hoewel de joint venture van $ 20 miljard met Vedanta een van de grootste zou zijn geweest.

Het uiteenvallen komt terwijl Amerikaanse en Chinese leiders en bedrijfsleiders een ongemakkelijk en vaak verraderlijk pad bewandelen, waarbij ze allebei balanceren tussen het erkennen van hun wederzijdse afhankelijkheid en het hardhandig berispen van hun tegenhangers.

De Amerikaanse overheid en grote technologiebedrijven zijn begonnen de Chinese technologische vooruitgang en productiedominantie openlijk te identificeren als een belangrijke bedreiging voor de nationale veiligheid. Sommige Amerikaanse bedrijven, die lange tijd het slachtoffer waren van door de Chinese staat toegestane industriële spionage, heroverwegen Chinese operaties als onderdeel van zogenaamde “risicovermindering”.

Foxconn gaat door met het bouwen van andere fabrieken in heel India, waaronder een in Telangana en een in Bengaluru.

Waarom Apple groot inzet op het maken van iPhones in India

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert