Site pictogram Financieel.com

Apple, Google en overheden gebruiken technologie voor contacttracering

De nieuwe contacttracing-app van Singapore, TraceTogether, die wordt gebruikt als preventieve maatregel tegen het Covid-19-coronavirus in de stadstaat.

Catherine Lai | AFP via Getty Images

Overheden over de hele wereld ontwikkelen mobiele apps om de verspreiding van het coronavirus te verminderen met behulp van een methode die bekend staat als ‘contacttracering’.

Contacttracering is het proces waarbij geïnfecteerde patiënten worden gevraagd met wie ze onlangs in contact zijn gekomen. De logica is dat gezondheidsautoriteiten daardoor de mensen die het risico lopen op infectie beter kunnen identificeren en in quarantaine kunnen laten gaan of kunnen controleren.

Experts zeggen dat het loggen van die gegevens via een smartphone een veel effectievere strategie zou zijn, maar er bestaat bezorgdheid over wat dat betekent voor de privacy van gebruikers. Sommige initiatieven gebruiken Bluetooth om mensen op de hoogte te stellen wanneer ze in de buurt zijn geweest van iemand die is geïnfecteerd met coronavirus, terwijl andere GPS-locatiegegevens gebruiken, die moeilijker te anonimiseren zijn.

CNBC doorloopt alle grote wereldwijde initiatieven op het gebied van technologie voor het traceren van contacten – en hoe de bedrijven en overheden achter hen denken over privacy.

ONS

De Verenigde Staten moeten elke vorm van technologie voor contacttracering nog goedkeuren, maar er zijn een aantal initiatieven in verschillende staten die dergelijke systemen willen ontwikkelen.

Een daarvan, van een team van onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology, gebruikt geanonimiseerde GPS-gegevens en Bluetooth om interacties te loggen en mensen te waarschuwen als ze in contact zijn gekomen met iemand die Covid-19 heeft.

Called Safe Paths, degenen achter het initiatief noemen het een “privacy-first” oplossing, omdat het gebruikers een persoonlijk logboek van locatiegegevens op hun telefoon zou laten matchen met een geanonimiseerde locatiegeschiedenis van geïnfecteerde patiënten.

Er zijn ook twee andere apps, Stanford University-ondersteunde Covid Watch en CoEpi uit Seattle, die samenwerken met MIT’s Safe Paths om een ​​technische standaard te bereiken die werkt op verschillende platforms en regio’s.

Ondertussen heeft de directeur van de Centers for Disease Control and Prevention, Robert Redfield, gezegd dat de VS “zeer agressieve” contacttracering moet introduceren in combinatie met testen om de pandemie aan te pakken.

Hij promootte het gebruik van smartphonegegevens niet om dergelijke contacttracering te bereiken, maar zei dat dergelijke ideeën onder ‘agressieve evaluatie’ vielen.

Europa

Er zijn verschillende projecten in Europa die werken aan het ontwikkelen van contact tracing platforms om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Dergelijke technologie kan ook van vitaal belang zijn om het leven weer normaal te maken, aangezien sommige landen op het continent op zoek zijn naar een exitstrategie.

De nationale gezondheidsdienst van het VK maakt een app voor het traceren van contacten die Bluetooth zou gebruiken om anonieme informatie over de nabijheid te verzamelen om iemand te waarschuwen als deze in de buurt van een geïnfecteerde persoon is geweest en zichzelf moet isoleren.

Gezondheidssecretaris Matt Hancock heeft gezegd dat alle gegevens die via de NHS-app zijn verzameld, ethisch en veilig worden behandeld en niet langer dan nodig is.

Het komt nadat onderzoekers van Oxford University het gebruik van een dergelijke app hebben aanbevolen om de transmissiesnelheid te vertragen. Wetenschappers van de universiteit bevelen aan dat elke app voor het traceren van contacten echter een aanvulling moet zijn op andere maatregelen zoals sociale afstand en testen.

In Europa is er een regelgevende stimulans voor initiatieven voor het traceren van contacten om de privacy goed te krijgen. Dat komt omdat de Algemene Verordening Gegevensbescherming, een ingrijpende privacywet die in 2018 is ingevoerd, consumenten meer rechten heeft gegeven over hun gegevens en hoe deze door organisaties worden gebruikt.

Dat is de hoogste gedachte in Duitsland, waar de overheid werkt aan een app die mogelijke ketens van Covid-19-besmetting met Bluetooth volgt.

Chris Boos, een van de ontwikkelaars achter de app, heeft expliciet gezegd dat hij niet “de situatie wil herscheppen in sommige Aziatische landen waar mensen volledig worden blootgesteld”.

Boos maakt ook deel uit van een bredere inspanning genaamd Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing, of PEPP-PT, die energiezuinige Bluetooth zou gebruiken om locatiegegevens lokaal op de smartphone van een gebruiker te loggen in plaats van op een centrale server.

Azië

Azië is waar de uitbraak van het coronavirus is ontstaan, dus het is geen verrassing dat het continent ook de thuisbasis is van de meest actieve digitale contacttraceringsprogramma’s.

Singapore heeft vorige maand een app uitgebracht die Bluetooth-signalen op korte afstand tussen handsets uitwisselt wanneer gebruikers bij elkaar in de buurt zijn. Niet lang na de lancering zei de stadstaat dat het de broncode van die software gratis beschikbaar zou maken voor ontwikkelaars over de hele wereld.

Zuid-Korea heeft locatiegegevens van mobiele telefoons gebruikt voor het traceren van contacten, terwijl de Chinese regering tracking-apps met QR-codes heeft ingezet om de bewegingen van mensen te beheersen en het virus tegen te houden.

Dit laatste heeft tot bezorgdheid geleid over het potentieel van technologisch misbruik door sommige regeringen voor toezicht. In het geval van Singapore heeft het ministerie van Volksgezondheid geprobeerd dergelijke zorgen weg te nemen en beweert het geen persoonlijke gegevens of locatiegegevens te verzamelen.

India heeft ondertussen ook een app die Bluetooth en locatiegegevens gebruikt om gebruikers te waarschuwen als ze in contact zijn gekomen met iemand die positief is getest op het virus. Maar sommigen hebben het initiatief bekritiseerd omdat het te vaag is en openstaat voor schendingen van de privacy.

Google en Apple

Vorige week hebben Google en Apple aangekondigd dat ze hebben samengewerkt aan software die de contacten van ‘getroffen personen’ traceert met behulp van Bluetooth-technologie.

De mobiele besturingssystemen van de twee techreuzen, Android en iOS, leveren samen meer dan 99% van ’s werelds smartphones. Dat maakt hun betrokkenheid veel belangrijker voor het volgen van het coronavirus dan individuele overheidsinspanningen.

Google en Apple werken echter samen met volksgezondheidsfunctionarissen om de technologie te ontwikkelen.

Ten eerste brengen ze volgende maand ontwikkelaarstools uit die bekend staan ​​als applicatie-programmeerinterfaces of API’s, zodat officiële contact-tracing apps kunnen werken op Android en iOS.

De volgende stap is dat beide bedrijven op Bluetooth gebaseerde contacttracering inbouwen in hun eigen besturingssystemen, wat suggereert dat mensen het kunnen gebruiken zonder een app te downloaden. Gebruikers moeten zich echter aanmelden om toegang te krijgen tot de functie.

Google en Apple zeggen dat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken over privacyschendingen, omdat de bedrijven geen persoonlijke of locatiegegevens verzamelen.

“Privacy, transparantie en toestemming zijn hierbij van het grootste belang en we kijken ernaar uit om deze functionaliteit te bouwen in overleg met geïnteresseerde belanghebbenden”, aldus beide bedrijven vrijdag.

Mobiele versie afsluiten