Apple gaf een mixed-reality headset-demo aan de raad van bestuur: rapport

By Jernst van Waal

Volgens Bloomberg heeft de raad van bestuur van Apple vorige week een preview gegeven van zijn mixed-reality-headset, wat suggereert dat de volgende grote nieuwe productcategorie binnenkort zou kunnen worden gelanceerd.

Voor Apple zou de lancering van een productcategorie nieuwe markten kunnen openen en mogelijk de wereldveranderende introductie van de iPhone in 2007 kunnen herscheppen. Maar als de headset slecht wordt ontvangen, kan dit de bezorgdheid over de productvisie en -uitvoering van het bedrijf opnieuw doen toenemen.

De laatste grote nieuwe productcategorie, Apple Watch, werd in de herfst van 2014 bekeken en het jaar daarop uitgebracht.

Bloomberg beschrijft het apparaat als een mixed-reality-headset en legt uit dat het camera’s aan de buitenkant zal gebruiken om beelden te streamen naar schermen met hoge resolutie aan de binnenkant van de virtual reality-headset, een techniek die “pass-through” augmented reality wordt genoemd.

Een augmented reality-functie toont het voltooide Apple Park in het Apple Park Visitor Center op 17 november 2017 in Cupertino, Californië.

Amy Osborne | AFP | Getty Images

Industrie-watchers geloven dat het ultieme apparaat voor augmented reality transparante lenzen zou gebruiken en dichter bij een bril zou zijn, maar dat de onderliggende technologie er nog niet helemaal is.

Er zijn nog vragen over hoeveel de headset gaat kosten en wat hij gaat doen. Sommige rapporten schatten de potentiële verkoopprijs rond de $ 3.000, wat meer dan twee keer zo duur zou zijn als een nieuw iPhone-model en de verkoop zou kunnen beperken. Volgens het rapport is Apple van plan om augmented reality-versies van zijn iPhone-apps voor de headset uit te brengen.

Apple is niet de enige technologiegigant die een mixed-reality-headset wil uitbrengen. Vorige week gaf Mark Zuckerberg, CEO van Meta, een preview van een virtual reality-headset genaamd “Project Cambria”, die augmented reality zal hebben. Meta verkoopt momenteel ook een virtual reality-headset van $ 300, genaamd Quest. Ondertussen gaf Google vorige week een voorbeeld van een prototype van een slimme bril die vreemde talen in realtime vertaalt.

Apple heeft nooit bevestigd dat het een headset ontwikkelt, maar het heeft duizenden werknemers aangenomen in een divisie genaamd Technology Design Group, die werkt aan virtual reality en augmented reality-technologie. Tot nu toe heeft Apple publiekelijk software voor iPhones uitgebracht, genaamd ARkit, waarmee apps digitale afbeeldingen over de camera van de iPhone kunnen leggen.

Het bedrijf houdt vrijwel volgende maand zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie genaamd WWDC, met een keynote-presentatie die vaak nieuwe productaankondigingen bevat. Apple houdt in de herfst ook lanceringsevenementen voor nieuwe iPhones.

Een Apple-vertegenwoordiger weigerde commentaar te geven.