Analisten bespreken groei en winstgevendheid

By Jernst van Waal

SINGAPORE – Volgens Tom White, senior onderzoeksanalist bij DA Davidson, zullen investeerders nauwlettend in de gaten houden wanneer Grab winstgevend zal worden na zijn recordbrekende SPAC-notering.

“Er is duidelijk een groeiend onderzoek van investeerders over een pad naar winstgevendheid”, vertelde White woensdag aan CNBC’s “Squawk Box Asia”. Maar er heeft een verschuiving plaatsgevonden in het beleggerssentiment van een enkele focus op groei en marktaandeelwinst naar een meer gebalanceerde benadering, zei hij.

Terwijl ze nog steeds gefocust waren op break-even, beleggers zal de Zuidoost-Aziatische taxibedrijf waarschijnlijk ook meer speelruimte geven om te investeren in nieuwe productcategorieën, zei White.

De Grab Holdings Inc.-app wordt op een smartphone weergegeven op een gearrangeerde foto die op vrijdag 25 september 2020 in Singapore is genomen.

Erts Huiying | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

Het in Singapore gevestigde Grab kondigde dinsdag aan dat het openbaar zal worden via een SPAC-fusie met Altimeter Growth Corp. – een deal die het ride-hailing-bedrijf op $ 39,6 miljard zal waarderen. Het was ‘s werelds grootste fusie met blanco cheques waarbij speciale acquisitiebedrijven betrokken waren, die zijn opgericht om geld in te zamelen om particuliere bedrijven zoals Grab over te kopen.

Pad naar winstgevendheid

Grijpen als geheel is nog steeds niet winstgevend. Het verloor in 2020 $ 800 miljoen op EBITDA-basis en verwachtte een verlies van $ 600 miljoen voor dit jaar, volgens een wettelijke aanvraag.

EBITDA – een maatstaf voor de algehele financiële gezondheid van een bedrijf – staat voor winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie. Het is een algemene inkomensmaatstaf die door technologiebedrijven wordt gebruikt, ook al zijn doorgewinterde investeerders er sceptisch over.

Grab zei dat de EBITDA voor zijn transportsegment positief is geworden sinds het vierde kwartaal van 2019. De aangepaste netto-omzet bedroeg vorig jaar $ 1,6 miljard en zal naar verwachting stijgen tot $ 4,5 miljard in 2023 – Grab voorspelde dat het in twee jaar tijd $ 500 miljoen aan EBITDA zou kunnen genereren.

“Ze hebben, denk ik, een leuk verhaal te vertellen als je naar de twee kernsegmenten kijkt”, zegt White, die ook andere online apps voor het aanroepen en bezorgen van ritten behandelt, zoals Uber en DoorDash.

“Al hun markten in ride-sharing zijn op zijn minst EBITDA-winstgevend, dus waarschijnlijk geen geldverbranding. Vijf van de zes markten voor voedsellevering zijn ook EBITDA-winstgevend,” zei hij.

“Grab, denk ik, krijgt een behoorlijke speelruimte van de markt om te investeren in nieuwe buurten, nieuwe categorieën, nieuwe producten, gezien hoe goed ze hebben gepresteerd in de twee bestaande aanbiedingen,” voegde White eraan toe.

Schaalopbouw

Verlies maken is een functie van het proberen marktaandeel te verwerven, zei Sachin Mittal, een senior vice-president bij de DBS Bank in Singapore. Dat is vooral zo gezien de huidige marktomgeving waarin goedkoop kapitaal direct beschikbaar is en bedrijven kan helpen schaalopbouw en lagere kosten te creëren, voegde hij eraan toe.

“Dus je moet die speler zijn die het marktleiderschap verwerft, schaal opbouwt, de kosten verlaagt – en uiteindelijk, als het geld niet zo goedkoop is, dan kun je direct winstgevend zijn omdat je die schaal hebt opgebouwd. , “vertelde hij CNBC’s” Street Signs Asia. “

Mittal voegde eraan toe dat investeerders ook voldoende aangetrokken kunnen worden om een ​​premie te betalen voor de marktdominantie van Grab op gebieden als het bezorgen van eten. Investeren in de aandelen zou hen ook blootstellen aan de financiële technologie-scene in Zuidoost-Azië, zei hij.

Een van de belangrijkste activiteiten van Grab is het segment financiële dienstverlening, dat digitale betalingen, leningen, verzekeringen, digitaal bankieren en vermogensbeheer omvat.

Het bedrijf moet zijn marktleiderschap op het gebied van fintech nog bewijzen – in tegenstelling tot carpooling en voedsellevering – en volgens Mittal zal dit segment op korte termijn waarschijnlijk een snelgroeiende, geldverbrandende onderneming zijn.

“Daarom zal deze hele notering geld opleveren en dat geld kan worden ingezet voor fintech”, zei hij.

Als onderdeel van de SPAC-fusie zal door SoftBank gesteunde Grab ongeveer $ 4,5 miljard aan contanten ontvangen, waaronder $ 4 miljard aan een particuliere investering in een openbare-vermogensregeling, beheerd door BlackRock, Fidelity, T. Rowe Price, Morgan Stanley’s Counterpoint Global Fund en Singapore. staatsinvesteerder Temasek.