Amerikaanse wekelijkse werkloosheidsaanvragen

By Jernst van Waal

De eerste aanvragen voor een werkloosheidsverzekering stegen vorige week, maar bleven op een niveau dat consistent was met hoe de arbeidsmarkt eruitzag voordat de Covid-19-pandemie het Amerikaanse banenbeeld verwoestte, meldde het ministerie van Arbeid donderdag.

De eerste aanmeldingen voor de week die eindigde op 27 november bedroeg 222.000, minder dan de 240.000 die Wall Street had verwacht. Dat was hoger dan de 194.000 van de vorige week, maar dat totaal, het laagste sinds 1969, werd zelfs nog lager herzien dan de aanvankelijk gerapporteerde 199.000.

De totalen zijn het product van zware seizoenscorrecties, hoewel het niet-gecorrigeerde aantal in werkelijkheid lager was, namelijk 211.896.

Het rapport komt te midden van tekenen van een steeds krapper wordende arbeidsmarkt, met werknemers die hun baan verlaten voor nieuwe banen op het hoogste niveau ooit en met aanhoudende aanwervingen in een snel tempo.

Naast de betere vooruitzichten voor eerste claims, daalden de aanhoudende claims met nog eens 107.000 en zijn nu voor het eerst sinds de begindagen van de pandemie onder de 2 miljoen. De laatste keer dat aanhoudende claims, die een week achterlopen op het kopnummer, lager waren dan de huidige 1,96 miljoen was op 14 maart 2020.

Virginia en Texas zagen samen meer dan 15.000 minder claims ingediend voor de week, volgens niet-gecorrigeerde gegevens.

Dit is het laatste nieuws. Kom hier terug voor updates.